Nuorten työttömyydestä ja syrjäytymisvaarasta kertovat tilastot ovat Lahdessa maan synkimpiä: syyskuussa alle 25-vuotiaista oli työttömänä 19,5 prosenttia, kun koko maan luku oli 11,7 prosenttia. Lokakuussa 18–24-vuotiaista lahtelaisista perustoimeentuloa sai 11,5 prosenttia eli liki tuplasti enemmän kuin maassa keskimäärin. Signaalit lahtelaisnuorten mielenterveysoireista ovat nekin huolestuttavia.
Tilanteeseen on Lahdessa nyt reagoitu käynnistämällä uusi, Euroopan sosiaalirahaston rahoittama KUNTO-hanke, jossa nuoria tuetaan uusilla kunnallisilla toimilla työelämään.
Uutta on, että nyt halutaan luoda pysyvä toimintamalli, jossa nuorelle rakennetaan palvelupaketti yhteistyössä sote-palvelujen ja yritysten kanssa.
KUNTO on itsenäinen hanke, mutta toimii tiiviissä yhteistyössä Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilun kanssa. Sen kohderyhmänä ovat alle 30-vuotiaat, työttömät nuoret, etenkin syrjäytymisvaarassa olevat.
Kuntakokeilu ohjaa omavalmennustiimistä hankkeen asiakkaiksi nuoria, joiden avuksi tulevat hankkeen työkyky- ja yrityskoordinaattorit. Ydinajatus on rakentaa sujuvia polkuja avoimille työmarkkinoille ja tarjota tukea työkyvyn ylläpitämiseen.
Projektipäällikkö Anniina Torppavirran mukaan ajatuksena on rakentaa yhteistyömalli niin sosiaali- ja terveyspalveluiden kuin yritystenkin suuntaan, mukaan pyritään saamaan 450 nuorta ja 108 yritystä.
– Yrityskoordinaattorit aloittivat lokakuussa ja työkykykoordinaattorit tällä viikolla.
Tavoitteena on matalan kynnyksen malli, jossa ensin arvioidaan nuoren työkyky ja tukitoimet, joilla hän pääsisi kouluun tai työelämään, tarvittaessa erityissairaanhoidon kautta.
– Ihanteellinen polku olisi, jos nuori voidaan lyhyen valmennuksen jälkeen siirtää yrityskoordinaattorille, joka etsii hänelle työpaikan. Yrityskoordinaattorille voi päästä myös suoraan omavalmentajien kautta.
Jos työkyky ei riitä, sen lisäämiseksi etsitään räätälöityjä tukitoimia.
Yritysyhteistyötä rakennetaan kaupungin elinkeinopalveluiden ja Ladecin kanssa. Kontakteja halukkaisiin yrityksiin on jo otettu.
– Kartoitamme, millaisen työvoiman tarpeessa yritykset ovat ja annamme heille tietoa olemassa olevista työllistämisen tuista.
– Tavoite on saada työllistämisen kynnystä matalammaksi. Pelkästään tuetusta työllistämisestä ole kyse vaan totta kai myös siitä, että yritys palkkaisi omalla rahallaan työntekijän.
Mahdollista on Torppavirran mukaan esimerkiksi turvautua oppisopimukseen, jos nuorella ei ole sopivaa osaamista.
– Erilaisia väyliä yritetään löytää, että nuori saisi työpaikan ja yritys työntekijän.
Ajatus on rakentaa matalan kynnyksen alusta yritysten palveluun. Vastaavia hankkeita on Lahdessa Torppavirran mukana ollut ennenkin, mutta ne ovat hiipuneet.
– Nyt haluamme rakentaa pysyvän mallin.
Hanke ei hänestä ole vain yksi uusi ”tempputyöllistämisen” keino.
– Minulla on oikea usko siihen, että tämä hanke kantaa hedelmää.
Hanke aikoo myös järjestää nuorille erilaisia tapahtumia ja rekrytointitilaisuuksia nuorille.
Hankkeen runsaan 856 000 euron kustannuksista 75 prosenttia kattaa ESR:n osuus. kaupungin osuus on noin 213 000 euroa.
KUNTO-hanke jatkuu 31. toukokuuta 2023 asti.