Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Polkuja pitkin Lahden läpi Koneharjusta Karistoon - maastoliikuntapolkujen verkosto kasvamassa

Hakalaukunlenkki, Kintterön Kymppi, Raviksen Rento, Tapanilan Taival ja Tähtipolku saavat pian seuraa, kun Lahteen tehdään uusia maastoliikuntapolkuja. Merkityt maastoliikuntapolut on tarkoitettu kaikkien käyttöön, ja niillä voi kävellä, juosta ja maastopyöräillä.

Uusien polkujen toteuttaminen on alkanut Hollolan päästä, jatkuu nyt Riihelän-Pirttiharjun alueella. Poluilta muun muassa siistitään risukkoa sekä poistetaan runkotappeja ja kantoja, kertoo kaupungin vuorovaikutussuunnittelija Justiina Nieminen.

– Osassa metsiä tehdään myös metsänhoitotoimenpiteitä, kaadetaan puitakin, mutta ne eivät liity polkuihin, Nieminen korostaa.

Maastoliikuntapolut ovat pääosin jo ennestään muodostuneita polku-uria, joita on vain nyt ryhdytty merkitsemään ja koostamaan verkostoksi.

– Uusia polkuja varten joudutaan kaatamaan vain pari vaaralliseksi katsottua puuta, Nieminen lisää.

Selvästi vastauksista välittyi, että maastoliikuntapolkuja toivotaan ja niille on kysyntää.

Vuorovaikutus­suunnittelija Justiina Nieminen

Asukkailta kysyttiin aiemmin syksyllä ideoita ja mielipiteitä maastoliikuntapoluista.

– On ihan mahtavaa, miten moni vastasi kyselyyn, ja oli nähnyt paljon vaivaa reittiehdotusten osalta, Nieminen ihastelee.

Karttapohjaiseen kyselyyn saatiin vastauksia, joissa oli muun muassa varsin tarkasti piirrettyjä ja valmiinoloisia rengasreittejä eri kaupunginosiin.

– Alueet tunnettiin tarkkaan, missä on erilaisia jyrkkyyksiä tai vaikkapa liian meluisaa.

– Selvästi vastauksista välittyi, että maastoliikuntapolkuja toivotaan ja niille on kysyntää, Nieminen sanoo.

Tarkoitus on, että merkkien avulla pystyy liikkumaan eksymättä ilman karttaa.

Alussa mainitut Salpausselkä Trails -verkoston polkureitit risteilevät ennestään Salpausselän ja Tapanilan maastoissa.

– Moni kommentoi, että yhtenäinen polkureitistö voisi jatkua itään päin Nastolaan saakka. Toki myös etelään, liittyen jostain kohtaa Renkomäkeen, mutta itä oli vahvin suunta.

Länsi-Lahdesta nyt aloitettu polunteko tullaankin jatkamaan kaupungin keskustan ohi itään päin aina Kariston laidalle saakka oheisen kartan mukaisesti. Punaisella ja violetilla merkitty reitti sisältää vaihtoehtoisia linjauksia, joista lopullinen reitti muotoutuu asukaskommenttien ja asiantuntijoiden selvitysten perusteella.

Varsinkin länsiosassa polku kulkee metsäkaistaleilla ja rinteillä asuinalueiden välissä, sekä esittelee Männistönrinteen hulppeat harjumaisemat.

Niemisen mukaan selvitettävänä on vielä muun muassa maanomistukseen, arvokkaisiin alueisiin ja turvallisuuteen liittyviä näkökohtia.

– Ensisijaista on turvallisuus, sitä ei voida ohittaa, Nieminen korostaa.

Se on ratkaistavana esimerkiksi alitettaessa tai ylitettäessä valtatie 12:ta, jonka linjaa uusi maastoliikuntapolku pääosin seurailee vaihdellen tien etelä- ja pohjoispuolella.

Kaupungin kohdalla tullaan jonkin matkaa taivaltamaan katuverkostollakin.

– Ihan saman tien ei saada yhtenäistä koko alueen polkua, mutta ne mitä onnistuu rakentaa, niin tehdään mahdollisimman pian ennen lumentuloa, Nieminen sanoo.

Hänen mukaansa tulevaisuudessa polku voisi jatkua Karistosta Nastolaan saakka.

– Se on tavoitteena, mutta ei vielä tässä hankkeessa mukana.

Maastoliikuntapolut merkitään valoa heijastavin sinivalkokeltaisin merkein puihin tai jo olemassa oleviin tolppiin. Tarvittaessa kyltille asennetaan oma puutolppa.

– Tarkoitus on, että merkkien avulla pystyy liikkumaan eksymättä ilman karttaa, eli periaatteessa pitäisi aina näkyä seuraava merkki, Justiina Nieminen kertoo.

Merkinnöillä pyritään myös ohjaamaan liikkumista poluille, jolloin muu maasto säästyy ylimääräiseltä kulutukselta.

Maastoliikuntapolut on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön ja ne on toteutettu niin, että läheiset hiihtoladut kierretään tai ylitetään.

Maastoliikuntapoluilla ei ole valaistusta eikä talvikunnossapitoa. Talvisin polut tallautuvat auki lumitilanteesta riippuen ja ne saattavat olla ajoittain liukkaita.