Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulukylä avautuu tänä vuonna isompana kuin koskaan - lämmikettä voi ostaa myös kaivatusta ravintolateltasta

Perinteinen joulukylä nousee taas torille yhden välivuoden jälkeen. Viime jouluna tapahtuma jouduttiin koronan takia perumaan, mutta nyt joulukylä tekee paluun, suurempana kuin kertaakaan ennen.

Torille tulee peräti 25 kojua, lähes 40 eri myyjää ja myös toivottu ravintolateltta. Jo viikkoja ennen kylän avausta myyntipaikkojen varaustilanne näyttää poikkeuksellisen hyvältä.

– Kertaakaan ei ole noin paljon kojuja ollut. Tosi tyytyväisiä ollaan, periaatteessa kaikki kojut on varattu. Enää yksittäisiä päiviä on auki niissä kojuissa, joissa on useita toimijoita putkeen, iloitsee kyläemäntä Inkeri Määttä.

Odotukset tapahtumalle ovat nyt poikkeuksellisen isot, sen ovat järjestäjät aistineet.

– Ihmiset ovat tosi väsyneitä ja ahdistuneita ja kaipaavat joulun tunnelmaa. Heillä on patoutunutta tarvetta päästä kokemaan jotain positiivista, Määttä tietää.

Tämän vuoksi järjestäjät ovatkin linjanneet, että tapahtumaa ei peruta, vaikka koronatilanne näyttää synkistyvän. Vain ulkonaliikkumisrajoitukset voisivat enää estää tapahtuman.

– Sillä tavalla kaikki on suunniteltu, että se on mahdollista toteuttaa, vaikka olisi mitä rajoituksia.

Ohjelmallista osuutta tosin joudutaan näillä näkymin karsimaan ja keskittymään torimyyntiin.

– Ohjelmaa on, mutta sellaisia nimekkäämpiä esiintyjiä ei ehkä voida ottaa, jotka vetäisivät massoja paikalle.

Kyläemäntä uskoo, että kävijöiden turvallisuus pystytään ulkosalla takaamaan.

– Joulukylä pystytään sen verran väljäksi rakentamaan, ettei jatkuvaa törmäilyn vaaraa ole. Luotamme myös, että ihmiset ovat oppineet kulkemaan niin, ettei sumppuuntumista pääse tapahtumaan.

Pääosa myyjistä on Lahden seudulta. Määttä on erityisen hyvillään siitä, että myyjiksi on saatu uusia toimijoita ja tuotteissa on entistä enemmän jouluisia lahjatavaroita. Valikoimista löytyy esimerkiksi suklaata ja uudenlaisia käsitöitä.

Ravintolateltasta voi ostaa paitsi ruokaa, myös terästettyä lämmikettä.

– Tarkoitus on, että sieltä saa lounasruokaa ja jouluviikolla voi myös ottaa mukaan jouluista ruokaa.

Kävijöitä viihdyttävät tietysti myös joulupukki, luistelualue ja seurakunnan glögitarjoilu.

Myyntikojut sijoitetaan ympyrän muotoon torikuusen ympärille. Joulukylään kuljetaan kahdesta pääportista Aleksin ja Vapaudenkadun puolelta. Alueen valaistukseen on tänä vuonna luvassa jotain uutta.

– Valaistukseen satsataan, meillä on uusi valaistuksen suunnittelija, jolla on pikkuisen erilainen ajatus toteutuksesta. Uskon, että se on kokemisen arvoinen.

Joulukylä on avoinna kello 10–19.

– Perjantaina saatetaan vetää vähän pidempään nuorisolle tapahtumia, samaten arkiaamuissa on lapsille ohjelmaa pikkuisen aikaisemmin. Viimeisenä päivänä myynti loppuu kello 18.

Mattimyöhäistenkin kannattaa vielä myyntipaikkaa kysellä, sillä lisätilaa voidaan Inkeri Määtän mukaan järjestää.

– Esiintyjiäkin vielä mahtuu, ilmoittautumislinkki löytyy netistä, kannustaa Määttä.

Joulukylä Lahden torilla 11.–22.12. Lisätietoa netistä osoitteella lahdenjoulukyla.fi.