Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lahden keskustan kehittämisvaihtoehtoja

Uusi Lahti -lehdessä (10.11.) Christian van Niftrik kirjoitti ansiokkaasti keskustan ja torin kehittämisvaihtoehdoista, olen niistä samaa mieltä. Muistelen aikoja, jolloin tori oli vähintään puolillaan jokaisena toripäivänä ja markkinapäivinä turvoksissa. Nyt vain kerran kuussa lähes täysi, muulloin lähes tyhjä.

Perinteinen torikauppa hiipuu ja kauppiaat vanhenevat ja uusia ei näy. Torin perinteistä liike-ideaa on muutettava tätä ja huomista päivää vastaavaksi.

Paikallisliikenteen pysäkkejä ei saa siirtää torin laidalta pois. Torin parkkihallia pitää hyödyntää, esimerkiksi maanantaista keskiviikkoon tunnin hinnalla kaksi tuntia (ei markkinapäivinä).

Kaupunki alentaa toripitäjän vuokria 20 prosenttia ja torinpitäjä alentaa paikkavuokria 10 prosenttia. Keskusta vilkastuminen ja yrittäjien menestyminen tuo vuokranalennuksen moninkertaisena takaisin kaupungille.

Kaupunki hankkii torille liikuteltavan esiintymislavan, jossa valot ja äänentoisto valmiina. Lavalla yhdistykset ja kesäteatterit antavat maistiaisia tulevasta ja yhdistykset esittelevät toimintaansa.

Perjantaisin ja lauantaisin näyttelijäyhdistys järjestää seremoniamestarin esiintymislavalle ja torille. Esiintymislavaa voi vuokrata sunnuntaisin kyläyhdistyksille. Toria kuvaava live-kamera nettiin. Yhteistyö keskustan kauppiaiden kanssa voisi olla esimerkiksi yhdessä sovittuja tapahtumapäiviä, yhteismainontaa, ajankohtaisia teemaviikonloppuja: hiihto, pyöräily, potkulautailu, sähköautot, veneet, kalastus, muoti, lähiruoka, luomu jne.

Kaupunki hankkii torille liikuteltavan esiintymislavan, jossa valot ja äänentoisto valmiina.

Teemaan liittyvät yritykset ja kaupat tulevat torille esittelemään ajankohtaista tuotettaan tai palveluaan. Tässä voisi olla kokoavana voimana Keskustan kehittämisyhdistys Lahti City ry. Yhdistyksen hallintoon mukaan enemmän oikeita yrittäjiä.

Torin kehittämiseen voisi nimetä oman tiimin. Toimintasuunnitelmassa pitää esiintyä myös torin kehittämissuunnitelmat, koska tori on merkittävä osa keskustaa, se on kaupungin sydän.

Kehittämisterveisin,