Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huiput ja nuoret kyvyt loistavat Jazztorilla

Perinteinen Jazztori järjestetään tänä vuonna jo 33. kerran.

Lahti Big Band haluaa pitää kiinni vuonna 1989 alkaneesta, katkeamattomasta perinteestä, joten jazz soi taas ensi viikolla eri puolilla kaupunkia.

– Viime syksynä jäätiin pandemian varjossa selvästi yleisötavoitteesta, mutta artisteilta ja kriitikoilta saatu kiittävä palaute lämmitti mieltä ja piti uskoa yllä, Lahti Big Bandin puheenjohtaja Janne Tarmio kertoo.

Lahti Big Band tuottaa itse kuusi tapahtumaa, jotka ajoittuvat viikonloppuun 19.–21.11. Oheistapahtumia järjestetään jo 15.11. alkaen, tuolloin Johannes Salomaa soittaa ja esittelee saksofoniperheen jäseniä kaupunginkirjaston auditoriossa. Festivaali päättyy Nastolan bluespojat -kirjan julkistamistilaisuuteen lauantaina 27.11. Välipäiviksi on luvassa useita muiden tahojen tuottamia jazzhenkisiä tapahtumia eri puolille kaupunkia.

Yhteistyö Lahden kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa on Tarmion mukaan viime vuosina toiminut, mikä on madaltanut Lahti Big Bandin omien tuotantojen kynnystä. Myös sivistyslautakunnan myöntämä toistuvaisavustus on pitänyt festivaalin hengissä.

– Haluamme tarjota esiintymistilaisuuksia mielenkiintoisia marginaaleja edustaville muusikoille ja yleiseen tietoisuuteen vasta matkalla oleville nuorille kyvyille. Pelkin lipputuloin yhtälö ei ole mahdollinen, Tarmio painottaa.

Suomen eturivin kitaristit ovat vahvasti esillä festivaalin ohjelmassa. Kansainvälistäkin arvostusta nauttivan Teemu Viinikaisen soolokonsertista odotetaan yhtä ohjelmiston kohokohdista. Nuoren polven muusikoista estradille nousevat Ville-Veikko Airaniemi ja nuorten jazzkitaristien kilpailun Jazzkukko-festivaalilla heinäkuussa voittanut Johannes Granroth. Airaniemi tulee Lahteen nimekkään, mutta harvakseltaan esiintyneen Anakonda Shark -yhtyeen riveissä, Granroth puolestaan väkevässä nousussa olevan ja April Jazzissakin esiintyvän Peela-kokoonpanon mukana.

Laulajista ääneen pääsevät Peela-yhtyeen riveissä musisoiva Maja Mannila ja Soma-trion laulusolistina Lahteen saapuva Aliisa Pihlanne. Molemmat rakentavat myös soolouraa. Lahti Big Band puolestaan on kutsunut oman konserttinsa keulakuviksi peräti viisi orkesterin kanssa yhteistyötä tehnyttä laulusolistia.

Ajan hermollakin ollaan: Nikita Rafaelovin trio muistaa sunnuntaina 21.11. sata vuotta sitten syntyneen pianistilegendan Erroll Garnerin musiikillista perintöä.

Terveysturvallisuus on big bandin itse tuottamissa päätapahtumissa huomioitu tarkasti. Ennakkomyynnissä on vain noin puolet katsomokapasiteetista. Mahdolliset lisäpaikat otetaan käyttöön vain, jos epidemiatilanne ja alueelliset rajoitukset sen sallivat.

Jazztori järjestetään 15.–27.11., tarkemmat ohjelmatiedot osoitteessa jazztori.fi.