Syksyllä 1981 ilmestyneiden lehtien ensimmäiset mainokset ovat mielenkiintoista katseltavaa. Sivuilla vilahtelee yrityksiä, jotka ovat ajat sitten kadonneet Lahden katukuvasta. Myös mainosten sisältö kertoo omaa kieltään siitä, miten Lahti, Suomi ja maailma ovat muuttuneet viimeisen 40 vuoden aikana.
Kaikkien aikojen ensimmäisen lehden sivulla tavaratalo Aleksanteri mainostaa Luxor-televisiota 3 190 markan hintaan: ”Suosituin kuvakoko on nyt 22” ja kaukosäätö lisää katselunautintoa”.
Tänä päivänä suositun kodinkonekaupan pienimmät televisiot näyttävät olevan 32-tuumaisia. Pienellä nettiselailulla löytyy hyvin varustetusta verkkokaupasta myös 24 tuuman laitteita, mutta niitä markkinoidaan käytettäväksi lähinnä veneessä, autossa, mökillä ja muissa vastaavissa tiloiltaan rajoitetuissa paikoissa.
Centrum puolestaan mainostaa Finluxin uutta satelliittitelevisiota, jolla on ”norsun muisti”. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että televisio muistaa 30 kanavaa, kuvan äänen ja säädöt sekä viimeksi katsotun kanavan.
Lahden Säästöpankki kertoo mainoksessaan, että lehden lukijalla on nyt 14 mahdollisuutta hoitaa pankkiasiat heillä. Lukumäärä viittaa pankin konttoreiden määrään. Tuolloin elettiin vielä aikaa, jolloin kilpailevilla pankeilla oli konttoreita keskustan lisäksi pitkin lähiöitä.
Lahden Säästöpankki sulautui Päijät-Hämeen Säästöpankkiin vuonna 1986 ja 1990-luvun pankkikriisissä lähes koko Säästöpankki-leiri pilkottiin kilpailijoille. Vuoden 1993 suuressa jaossa Säästöpankin Lahden keskustan konttori päätyi Kansallis-Osakepankille ja Kulmalan konttori Päijät-Hämeen Osuuspankille. Jalkarannan, Keijutorin ja Mukkulan konttorit menivät Yhdyspankille. Sittemmin isojen pankkiryhmien nimet ovat osittain muuttuneet ja kaikki pankit ovat keskittäneet toimintansa keskustaan.
Sivuilla vilahtelee yrityksiä, jotka ovat ajat sitten kadonneet Lahden katukuvasta.
Paikallisten K-kauppojen mainoksessa ykköstarjouksena on possun maksa, jota myydään 12,90 markan kilohintaa. Myös kymmenen kilon perunasäkki on tarjouksessa: 15,90. Maksasta tehtävät ateriat ovat mainosten perusteella olleet noihin aikoihin merkittävä osa lahtelaisten ruokavaliota, sillä T-kauppojen mainoksessa näkyvimpänä vetonaulana on raavaanmaksa.
Myös erilaiset liharaaka-aineet ovat näkyvästi esillä mainoksissa, esimerkiksi Möysän E-market houkuttelee asiakkaita porsaanlavalla ja -etuselällä. Kalaruokakin on toimii tarvittaessa sisäänheittotuotteena, K-kaupoista on saatavissa vain perjantaina paketti Pauligin pakastettua Frionor-seitiä vain 4,95 markan hintaan.
Automainoksissa on paikoin tekstejä, jotka voisivat olla yhtä hyvin tältä päivältä. ”Pieni bensankulutus - tottakai se on tärkeää, mutta ajamisen pitää silti olla nautittavaa”, todetaan Vesijärven Auton mainoksessa. Mestarinkadulla sijaitsevassa Datsun Autotalossa olisi tarjolla kaikkiaan 60 Datsun-vaihtoautoa. Esimerkiksi vuoden 1979 Cherry vaihtaisi omistajaa 30 800 markalla.
Auto Starckjohann puolestaan sitä mieltä, että järkisyytkin puhuvat Mitsubishi Coltin puolesta. Taloudellisuusajon moninkertaisen voittajan kulutus on vain 5,9 litraa sadalla kilometrillä.
Vuoden 1981 syksyllä elettiin vielä aikaa, jolloin hyvät suhteet Neuvostoliittoon olivat kaikki kaikessa. Idänsuhteiden takuumiehenä ollut Kekkonen oli edelleen vallassa ensimmäisen lehtemme ilmestyessä, mutta hän ilmoitti virallisesti eroavansa tehtävästä 27.10.1981, jolloin lehti oli ehtinyt ilmestyä kokonaista kaksi kertaa.
Tätä taustaa vasten huomio kiinnittyykin lehdessä mainostettuun kirjasarjaan, jonka nimi on Vapaussarja 1-10. Yksittäisten kirjojen nimet ovat kaikkea muuta kuin suomettuneita ja itään päin kumartavia: Vankileirien saaristo, Unelma vapaudesta - passiivinen vastarinta nyky-Baltiassa, Neuvostovakoilu Suomessa, Me syytämme - ihmiskohtaloita sosialismissa ...
Mainoksen vieressä on myös juttu, jonka mukaan Uuden Lahden ensimmäisessä numerossa lukijoille järjestetyn presidenttiveikkauksen ylivoimainen suosikki seuraavaksi presidentiksi oli Mauno Koivisto. Peräti 76 prosenttia noin 300 vastaajasta uskoi hänen voittoonsa.