Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Seurapiirihaukka” näki juhlat ja kissanristiäiset – Don Camillo ehti värittää lehden sivuja kuvareportaaseillaan 12 vuoden ja tuhansien kasvojen verran

Don Camillo ehti värittää lehden sivuja kuvareportaaseillaan 2912 vuoden ja tuhansien kasvojen verran.

Lehtemme 40-vuotisjuhlien kunniaksi kertaluontoisen comebackin tehnyt Don Camillo oli paremmin arkkitehtina ja keskustakehittäjänä tunnetun Pokko Lemminkäisen alter ego, eräänlainen seurapiirireportteri.

Mies lierihatun ja pokkarikameran takana ehti 12 vuoden aikana kiertää arviolta yli 400 lahtelaista tapahtumaa ja tilaisuutta.

– Se alkoi kaupungin satavuotisjuhlista marraskuussa 2005. Siellä oli ainakin ryhmä vaasalaisia, jotka olivat tutustumassa Lahteen, Lemminkäinen muistaa terävästi.

Tuolloin Don Camillo oli edistyksellinen monimediaprojekti, jonka sisältö julkaistiin kuvina ja teksteinä Uudessa Lahdessa, alkuaikoina myös äänenä radiossa. Lemminkäisen mukaan kuvion kehittivät lehden silloinen päätoimittaja Kari Naskinen, Mediatalo Esan Kari Kaikkonen ja Radio 99:n Ilkka Viljanen.

– Naskinen aina naljaili, että olen seurapiirihaukka, mutta pidin kyllä itseäni enemmän yhteisötoimittajana, joka dokumentoi hetkeä ja tilannetta, Lemminkäinen tähdentää.

Nimensä hahmo sai Martti Forsiukselta, joka kutsui mustassa nahkatakissa ja mustassa parrassa ”suhannutta” Lemminkäistä Isä Camilloksi.

Naskinen aina naljaili, että olen seurapiirihaukka, mutta pidin kyllä itseäni enemmän yhteisötoimittajana.

Pokko Lemminkäinen alias Don Camillo

– Karita-palsta oli aikoinaan Uudessa Lahdessa samantyyppinen, hän oli jollain tapaa esiäiti Don Camillolle, Lemminkäinen sanoo.

Don Camillo vieraili suuremmissa ja pienemmissä tapahtumissa kyselemässä ihmisiltä kuulumisia.

– Oli aika sähäkkää tehdä se vaikkapa teatterin väliajalla kymmenessä minuutissa, kun tavoitteena oli saada aina vähintään seitsemän kuvaa.

Parhaiten mieleen jääneistä keikoista Lemminkäinen poimii Pentti E. Rantasen 85-vuotisjuhlat joulukuussa 2015.

– Silloin oli jo tiedossa, ­että hän käytännössä jätti hyvästit ystäväpiirilleen. Se oli aika kova juttu ja mahtavaa, että hän pyysi minut paikalle, Lemminkäinen arvostaa.

Lehden lukijalle ei useinkaan välity minkälaisten vaiheiden jälkeen jutut on kasaan saatu.

– Joskus on kamera hajonnut tai nauhurista patterit loppuneet kesken haastattelun.

Kerran keikka oli jo tehty ja aineistot koossa, kunnes eräs tilaisuudessa haastateltu pariskunta tuli toisiin aatoksiin, ja asiaa käsiteltiin yötä myöten lehden julkaisun lähestyessä.

– He antoivat valokuvata ja antoivat haastattelun, mutta sitten tulikin sähköpostilla vaatimus, ettei saa julkaista.

– Siitä jäi sellainen mielikuva, että mies oli väärän naisen seurassa, Lemminkäinen hymähtää.

Kaikkiaan Don Camillo ehti vuosien aikana jututtaa ja kuvata lehden sivuille arviolta jopa lähemmäs viisituhatta henkilöä. Reportaasit julkaistiin lehden lauantainumeroissa tammikuuhun 2018 saakka, jolloin Uusi Lahti muuttui ­julkaistavaksi vain keskiviikkoisin.

– Suurin vitsi on, että joku vieläkin kysyy tulenko tekemään Camilloa. Kyllä se jonkun jäljen on lahtelaisuuteen jättänyt! Lemminkäinen toteaa.