Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunginhallitus laatii itselleen pelisäännöt – sääntöjen tarpeellisuus jakaa mielipiteitä

Lahden kaupunginhallitus järjesti viime viikolla yhdessä virkamiesten kanssa seminaarin, jossa käytiin läpi kaupunginhallitukseen toimintaan liittyviä sääntöjä ja ohjeistuksia. Alustusten jälkeen aiheesta käytiin keskusteluja pareittain ja pienryhmissä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajisto käy läpi työskentelyn tuloksia tällä viikolla ja tavoitteena on, että ensi maanantain kokouksessaan hallitus pääsee hyväksymään itselleen pelisäännöt.

– Kun on yhdessä tehty säännöt ja kaikki ovat sitoutuneet niihin, on helpompi toimia kaupunginhallituksen tiiminä, kiteyttää kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.).

Hildenin mukaan keskusteluja oli käyty hyvässä hengessä ja hänen kuvauksensa perusteella keskusteluissa esillä olleet periaatteet vaikuttavat melko itsestäänselviltä.

– Keskustellaan rauhallisesti, mutta asioista voidaan olla eri mieltä.

Hildén pitää myös tärkeänä, että työskentely on kaupunginhallituksen tasoista, toisin sanoen huomion pitäisi olla ”oikealla lentokorkeudelle” strategisesti eikä niinkään yksityiskohdissa.

Kun on yhdessä tehty säännöt ja kaikki ovat sitoutuneet niihin, on helpompi toimia kaupunginhallituksen tiiminä.

Sirkku Hildén (sd.)

Ulkopuolinen voisi luulla, että pelisääntökeskustelu liittyy Lahden politiikan kesän värikkäisiin tapahtumiin. Hildénin mukaan sääntökeskustelu olisi käyty joka tapauksessa.

– Toki kesän värikkäät tapahtumat ovat korostaneet keskustelun tarvetta, Hildén kommentoi.

Vastaavantyyppisiä pelisääntöjä onkin tehty kaupunginhallituksessa myös aiemmin. Ne ovat osa niin sanottua kaupunginhallituksen huoneentaulua, johon on kirjattu sääntöjen lisäksi kaupunginhallituksen itselleen asettamia tavoitteita. Tällä kertaa työskentely etenee kaksivaiheisesti siten, että ensin tehdään pelisäännöt ja tavoitteet laaditaan myöhemmin.

Täysin varauksetonta innostusta pelisääntökeskustelu ei kuitenkaan herätä. Kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Kalle Aaltonen (Pro Lahti) toteaa ymmärtävänsä hyvin, että hallituksessa on omat sääntönsä esimerkiksi salassa pidettävien asioiden osalta. Samoin hän kommentoi vakiintunutta käytäntöä, jonka mukaan kokouksesta ei siteerata kenenkään puheita puhujan nimi mainiten.

Laajempien sääntöjen tarpeen hän kuitenkin kyseenalaistaa.

Suuri huoli tässä on se, että säännöillä halutaan varmistaa mukavuusalueella pysyminen poliittisessa keskustelussa.

Kalle Aaltonen (Pro Lahti)

– Meillä on Suomessa lait, jotka sääntelevät sananvapautta ja ajatuksenvapautta. En henkilökohtaisesti pidä tällaisten sääntöjen tekemistä kovin tarpeellisena.

Aaltonen taustoittaa näkemystään puhumalla siitä, kuinka epämukavuusalueelle meneminen on kehittävää ja vastaavasti mukavuusalueelle jääminen on lopulta haitallista.

– Suuri huoli tässä on se, että säännöillä halutaan varmistaa mukavuusalueella pysyminen poliittisessa keskustelussa.

Kriittisiä äänenpainoja on kuultavissa myös toisen varapuheenjohtajan, perussuomalaisten Mira Niemisen kommentissa. Hän muistuttaa, että vastaavantyyppisiä sääntöjä tehdään nykyään joka paikassa esimerkiksi työelämässä.

– Henkilökohtaisesti olen aika kriittinen ja olen sanonut, että ihmisten pitäisi osata käyttäytyä toisiaan kunnioittavasti ja asettaa sanansa, kun ovat lähteneet luottamustehtäviin.

Henkilökohtaisesti olen aika kriittinen ja olen sanonut, että ihmisten pitäisi osata käyttäytyä toisiaan kunnioittavasti ja asettaa sanansa.

Mira Nieminen (ps.)

Nieminen tuli Lahden politiikkaan oltuaan aiemmin kunnallispolitiikan piikkipaikoilla Asikkalassa. Hän ei näe merkittävää eroa pienen ja ison paikkakunnan väliä, eikä näe Lahden tilannetta jotenkin erityisenä.

– En tiedä, onko siinä eroa. Jokaiseen ryhmittymään mahtuu erilaisia persoonia ja haastaviakin tapauksia. Samat asiat on käsitelty niissäkin pöydissä, Nieminen muistelee.

Kolmas varapuheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) kehuu viime viikon keskustelua hyväksi ja toteaa ihmisten olleen samoilla linjoilla perusasioista. Hän kuitenkin korostaa, että pelisääntöjen luomisessa ei ole kyse vain yhden iltapäivän seminaarista.

– Sitä täytyy ylläpitää joka päivä toiminnassamme.

Hän muistuttaa, että pelisäännöissä ei ole kyse kaupunginhallituksen sisäisestä toiminnasta, vaan kaikenlaisesta kanssakäymisestä yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien kanssa. Hildénin tavoin hän haluaa myös kiinnittää huomiota kaupunginhallituksen työskentelyn painotuksiin.

– Keskustelun täytyy olla strategisella tasolla ja tulevaisuuteen liittyvää, ei liikaa yksityiskohdissa.