Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ennätyksellisessä vuosikokouksessa poikkeuksellinen käänne

Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen vuosikokouksessa 14.9. oli ennätysmäärä osallistujia, yhteensä 80 henkilöä, jotka edustivat 192:ta jäsenyhtiötä. Ennätyksellinen on myös kokouksen kesto, klo 16 alkoi valtakirjojen tarkistus ja kokous saatiin päätökseen keskiviikon puolella klo 00.05. Keskustelu oli perusteellista ja asioita saatiin eteenpäin.

Yhdistyksen säännöt ja tehdyt sääntöesitykset käytiin perusteellisesti läpi ja kiitos kokouksen puheenjohtajan asiantuntemukselle, sääntöesityksistä saatiin hyvä ja ajantasainen kokonaisuus. Uudet säännöt tulevat voimaan, kun patentti- ja rekisterihallitus on ne hyväksynyt.

Uusissa säännöissä madallettiin yhdistyksen jäsenten mahdollisuutta saada ylimääräinen vuosikokous kutsuttua koolle, kokouksen kutsussa on mahdollista vaatia ennakkoilmoittautumista ja itse kokousta tuotiin nykyaikaan mahdollistamalla uusien teknisten välineiden käyttö.

Hallituksen jäsenmäärä katsottiin perusteltuna pitää 12–16 henkilössä ja uutena asiana otettiin sääntöihin hallituksen jäsenen toimikausien rajoittaminen viiteen kahden vuoden jaksoon. Kun säännöt on hyväksytty PRH:ssa, julkaistaan ne yhdistyksen verkkosivuilla.

Yhdistyksen vuosikokouksen tiimoilta käytiin paljon etukäteen keskustelua siitä, kuka saa jäsentaloyhtiötä edustaa kokouksessa. Yhdistyksen hallitus on linjannut, että yhtiön toiminimenkirjoitukseen oikeutettu henkilö voi saada kokoukseen puhe- ja äänioikeuden. Yleensä tämä tarkoittaa yhtiön hallituksen puheenjohtajaa tai yhtiön isännöitsijää.

’Yhdistyksen vuosikokouksissa läsnä olleet isännöitsijät ovat kuitenkin aina antaneet selvyyden vuoksi ilman erillistä sääntömääräystä valtakirjan edustamansa yhtiön puheenjohtajalta. Käytäntö on toiminut hyvin. Jos isännöitsijä on antanut kolmannelle osapuolelle valtakirjan, on hänellä ollut suostumus joko yhtiön hallituksen puheenjohtajalta tai jopa hallituksen kokouksen pöytäkirja tehdystä päätöksestä siirtovaltuutukseen. Näin on varmistettu, että jäsenyhtiö tietää olevansa edustettuna vuosikokouksessa.

On valitettavaa, että pitkä luottamukseen perustunut käytäntö joudutaan yhden ryhmittymän eettisesti kyseenalaisen toiminnan vuoksi muuttamaan.

Tänä vuonna vuosikokoukseen tuotiin poikkeuksellisesti ilman etukäteen ilmoittautumista ja viime hetkellä 46 isännöitsijän antamaa valtakirjaa kolmannelle osapuolelle. Yhdistyksellä ei ollut mitään mahdollisuutta varmistaa, oliko jäsentalolla tieto valtuutuksesta ja valtuuden saajasta. Tällainen menettely ei ole hyväksyttävää, eikä aja jäsentalojen etua.

Jotta tällainen toiminta ei enää jatkossa ole mahdollista, yhdistys haluaa varmistaa, että valtakirjojen tarkistus voidaan tehdä riittävällä varmuudella. Siksi yhdistys tulee ottamaan käyttöön uusien sääntöjen mahdollistaman pakollisen ilmoittautumisen etukäteen.

On valitettavaa, että pitkä luottamukseen perustunut käytäntö joudutaan yhden ryhmittymän eettisesti kyseenalaisen toiminnan vuoksi muuttamaan.

Yhdistyksen hallitus on vuoden 2019 vuosikokouksen päätöksen mukaisesti valmistellut Päijät-Hämeen Kiinteistösäätiön perustamista. Tämän vuoden vuosikokouksessa piti päättää säätiölle siirrettävään pääoman suuruudesta. Asian valmistelun katsottiin olevan niin keskeneräinen, että päätöstä summan suuruudesta ei voida tehdä, joten asia siirrettiin seuraavaan vuosikokoukseen.

Säätiön pääoman käsittelyn ohessa siirrettiin myös jäsentaloyhtiöiden tekemä esitys asian valmistelun keskeyttämisestä seuraavaan kokoukseen.

Yhdistyksen talous on vakaalla pohjalla. Etenkin vakaan sijoitustoiminnan ansiosta, vuoden 2020 ylijäämä oli lähes 60 000 euroa. Jäsenmaksua ei nostettu vuodelle 2022, joten jäsenpalvelut ovat saatavilla todella kohtuuhintaan. Tämä näkyy myös vakaassa jäsenkasvussa, vuoden 2020 yhdistyksen jäsenmäärä oli 1825, viimeisen luku on vuoden 2021 syyskuulta 1846 jäsentä.

Tulevaisuus tuo mukanaan myös paljon uutta. Tulossa Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen ensimmäinen Taloyhtiöpäivä marraskuussa. Yhdistys toteuttaa myös ympäristöministeriön hanketta, Ilmastoviisautta taloyhtiöille. Hankkeella haetaan uusia malleja ja apuja energia-korjaushankkeisiin.

hallituksen puheenjohtaja

Kiinteistöliitto Päijät-Häme

Kiinteistöliitto Päijät-­Hämeen toiminnan­johtaja, VT