Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liipolan tunnelin seudun uudet ulkoilureitit otettu käyttöön

Liipolan virkistysalueelle rakennettiin kehätieurakan yhteydessä yli kolme kilometriä polkuja, jalankulkureittejä ja latuja. Uudet reitit avautuivat ulkoilijoiden käyttöön viime perjantaina.

– Kaikkia valaisimia ei ole vielä asennettu, mutta koska alue on muutoin valmis, päätettiin alue avata ulkoilijoille. Saanemme loputkin valaisimet asennettua vielä tällä viikolla. On hienoa, että pääsemme luovuttamaan myös nyt tämänkin alueen kaupunkilaisten käyttöön, kommentoi projektipäällikkö Janne Wikström Väyläviraston tiedotteessa viime viikolla.

Liipolan uudet reitit yhdistyvät vanhaan ulkoilureitistöön Liipolassa ja Kujalassa. Suunnittelun kulmakiviä ovat olleet luonnon monimuotoisuuden edistäminen sekä erilaiset liikkujat.

Valaistuja reittejä alueella on noin 1,4 kilometriä. Valaistu pääraitti kulkee Orvokkitieltä Liipolan pohjoispuolelle yhdistyen siellä vanhoihin raitteihin. Yhdistetty jalankulku- ja hiihtoreitti toteutetaan eritasoratkaisuna. Kävelijät kävelevät hiihtäjiä ylempänä. Latujen matalampi sijainti edesauttaa lumen kinostumista raitille, samalla helpottaen latujen ylläpitoa.

Läntisen tunnelinsuun ympäristöön rakennettiin paahdeniitty kuivuutta ja kuumuutta kestävine kasveineen. Tulevina kesinä paahdeniityllä voi ihastella muun muassa ketoneilikkaa ja mäkitervakkoa. Sinne tänne aluetta sijoitellut lahopuut ja risukot tuovat ravintoa metsän eliöstölle ja antavat suojaa pikkulinnuille ja pieneläimille.

Läntisen tunnelinsuun ympäristöön rakennettiin paahdeniitty kuivuutta ja kuumuutta kestävine kasveineen.

Alueen vedet kerätään ojien avulla painanteeseen, josta muodostuu ajan myötä metsälampi. Ojan uomaan on muotoiltu leveämpiä kohtia hidastamaan virtausta. Kosteikot monipuolistavat alueen kasveja ja lajeja hyönteisistä lintuihin.

Vanhan metsän lisäksi ­alueelle on istutettu noin 24 100 metsäpuun taimea.

– Liipolaan on istutettu eri ympäristöihin yli kahdenkymmenen eri puulajin taimia. Näitä ovat muun muassa metsävaahtera, kataja, pihlaja ja kuusi. Monipuolinen lajisto lisää alueen ekologista kestävyyttä ja varmistaa vehreän ympäristön, maisemasuunnittelija Tarja Kojo Afry Finlandista kertoo.