Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asumisen välimuotoon pääsyä oiotaan – asumisoikeuslain uudistus muuttaa asuntojen hakuprosessia

Asumisoikeudella asuminen kokee pian muutoksia, kun sitä määräävää asumisoikeuslakia uudistetaan. Lakimuutoksen vaikutukset ovat toistaiseksi kuitenkin osin arvailujen varassa, kokevat alan paikalliset toimijat Lahdessa.

Uusi laki sallii asumisoikeusasunnon hakijalle vain yhden jonotusnumeron, jonka voimassaolo lyhenee pysyvästä kahteen vuoteen. Pienin jonotusnumero ratkaisee, jos moni hakija on kiinnostunut samasta aso-asunnosta.

Samalla numeron haku muuttuu kaupunkikohtaisesta valtakunnalliseksi, ja siirtyy Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran vastuulle, eli kunnat ja kaupungit eivät ole enää välikätenä.

Eduskunnan toukokuussa hyväksymä uusi laki otetaan käyttöön vaiheittain, siirtymävaihe päättyy vuoden 2024 alussa.

Asukkaiden kannalta uusi systeemi on nopeampi ja yksinkertaisempi, uskoo Avain Asumisoikeus oy:n Lahden alueen myyntineuvottelija Jouni Judén.

– Asumisdemokratiaa vahvistetaan, hakeminen yksinkertaistuu ja prosessi helpottuu, hän summaa.

Hakijoille tulee yhdenvertaiset hakumahdollisuudet.

Myyntineuvottelija Jouni Judén

– Hakijoille tulee yhdenvertaiset mahdollisuudet. Esimerkiksi Helsingissä on joihinkin kohteisiin ollut kahdenkymmenen vuoden jonot, kun ihmiset ovat hakeneet numeroita jo 90-luvulla, hän havainnollistaa.

Valtakunnallisen numerohaun on arvioitu helpottavan esimerkiksi työperäistä muuttoa ja asunnon hankkimista toisesta kaupungista.

Toinen alan suurista toimijoista on TA-Asumisoikeus oy, jonka Lahden myyntineuvottelija Sari Mäenpää pitää vielä arvoituksena miten valtakunnallisuus vaikuttaa asukasvalintoihin ja niiden joustavuuteen.

– Toivotaan, että uudistukset tuovat enemmän joustavuutta ja nopeuttavat asioiden etenemistä, Mäenpää sanoo.

Kaksioita on asunto­kannassamme ­kaikkein eniten.

Myyntineuvottelija Sari Mäenpää

Asumisoikeus on Aran alaista toimintaa, ja se tarjoaa eräänlaisen välimallin, joka on yhdistelmä omistamista ja vuokraamista.

– Pikkuhiljaa ihmiset ovat päässeet omistamisen ilosta tähän järjestelmään mukaan, Judén viittaa asumismuodon 30-vuotiseen taipaleeseen Suomessa.

Asunnon saanut hakija maksaa asunnosta maksun, joka on noin 10–15 prosenttia asunnon rakennuskustannuksista. Asuessa maksetaan kuukausittaista vastiketta, joka puolestaan on jonkin verran yleistä vuokratasoa edullisempi.

– Vastikkeen korotukset ovat hyvin maltillisia, jos niitä on ollenkaan, kun omakustanneperiaatteella toimitaan, Judén sanoo, ja vertaa:

– Vuokra-asunnot ovat noin 23 prosenttia asoa kalliimpia, pääkaupunkiseudulla jopa 43 prosenttia.

Avain Asunnoilla ja TA:lla on myös vuokra-asuntoja.

Aso-markkinat perustuvat pitkälti kerrostaloasumiseen suurimmissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa, mutta myös rivitalokohteita on tarjolla.

– Asuntojen käyttöasteet [Lahdessa] ovat erittäin hyvät. Suurin osa mitä nettisivuilla vapaina näkyy, tulee lähiviikkoina menemään ja sopimuksia tehdään, Mäenpää sanoo.

Rivitaloasuntojen kysyntä on Judénin mukaan korostunut korona-aikana, Mäenpään mielestä yleisesti kaksioiden tarve.

– Toki kaksioita on asuntokannassamme kaikkein eniten, Mäenpää huomauttaa.

– Ennen koronaa meille tuli 500–700 hakemusta kuukaudessa, nyt yli 1 500, Judén avaa yrityksen valtakunnallisia lukuja.

Viime vuosina erityisesti suuret ikäluokat ovat myyneet omistamiaan omakotitaloja ja muuttaneet aso-kerrostaloihin.

– Hakijoiden ikärakenne on kuitenkin laidasta laitaan, mutta eläkkeelle jääneet ihmiset ovat kuitenkin aika iso asiakasryhmä, Mäenpää toteaa aso-asukkaista.

Emme tavoittaneet kolmannen suuren aso-toimijan eli Asuntosäätiön edustajaa haastatteluun.

Lahteen parhaillaan rakentuvista asumisoikeuskohteista hieman pidemmällä on Avain Asuntojen kortteli Ranta-kartanossa. Yhteisölliseen asumisen kokonaisuus sisältää yhteensä 180 asumisoikeus-, vuokra- ja senioriasuntoa.

– Hakijoiden määrä kertoo tarpeesta, sinne tulee 33 aso-asuntoa, ja hakijoita niihin oli miltei 300, sanoo myyntineuvottelija Jouni Judén.

Kohteen aso-asunnot ovat myyty, ja niiden on määrä valmistua vuoden 2022 loppuun mennessä.

2023 tammikuussa on puolestaan valmistumassa TA-Asumisoikeus oy:n kohde Jaksonkadulla matkakeskuksen kupeessa, jossa rakentaminen on niin ikään alkanut.

– Syksyllä alkaa asuntojen myynti, kyselyä siihen tuli tänäänkin, kohde herättää selkeästi kiinnostusta, kertoo TA:n myyntineuvottelija Sari Mäenpää.

Tulevista uudiskohteista Lahdessa on näillä toimijoilla vasta aikeita, ei vielä konkretiaa.

– Jaksonkadun valmistumisen jälkeen seuraavaksi tarkoitus on kääntää katseet Vahvan-Jussin alueen suuntaan, paljastaa Mäenpää viitaten entisen Starkin alueeseen radanvarressa, näköetäisyydellä Jaksonkadusta.

– Meillä ei ole tällä hetkellä muita aktiivisia aso-hankkeita [Lahdessa], ainoastaan tonttivarauksia, vastaa Judén.

Aso-markkina painottuu suuriin kaupunkeihin. Lahdenkin seudulla vain TA:lla on kolme rivitaloa kehyskunnassa Hollolassa.

– Hollola on niin tässä vieressä, mutta kauemmas pienempiin paikkoihin ei näillä näkymin olla siirtymässä, Mäenpää sanoo.

Rakentamisessa on luonnollisesti tärkeää miten alueella menee, molemmat toteavat.

– Ollaan kyllä mietitty [naapurikuntiakin], mutta yksikään projekti ei ole edennyt, ja se on kuitenkin Aran käsissä eteneekö, onko se Orimattila tai Asikkala kasvukeskus. Minusta esimerkiksi Vääksyyn sopisi [asumisoikeuskohde] hyvin, siellä on puitteet kunnossa, mutta en osaa kommentoida lähtisikö Ara rahoittamaan, arvioi Judén.