Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fringe ravistelee irti korona­koomasta

Nelipäiväisen festivaalin ohjelmassa on muun muassa burleskia, improvisaatiota ja stand uppia.

Lahdessa voi loppuviikolla törmätä yllättäviin taide-esityksiin, kun nelipäiväinen Fringe Festival levittäytyy eri puolille kaupunkia.

Festivaalin ajatuksena on saada kulttuuri leviämään paikkoihin, joissa sitä ei tavallisesti näe. Tapahtumat ovat pääosin ilmaisia, ja esiintyjiä on sekä kotimaasta että ulkomailta. Tarjolla on niin tanssia, teatteria, runoutta kuin sirkustakin, kaikkiaan erilaisia esityksiä on liki 80.

Lahti Fringe Festival on kaupunkikulttuuritapahtuma, joka hyödyntää perinteisen Taidelauantain pohjaa kokoamalla erilaiset kulttuurituotannot saman sateenvarjon alle. Ajatuksena on elävöittää kaupunkia ja aktivoida ihmisiä osallistumaan.

Vuosi sitten Fringe jouduttiin koronan takia typistämään reilun päivän mittaiseksi ulkotapahtumaksi, mutta nyt palataan vanhaan eli keskiviikosta lauantaihin kestävään, nelipäiväiseen festivaaliin, jossa tarjolla on niin ulko- kuin sisätapahtumiakin, koronaturvallisesti.

– Sisätapahtumia on, mutta niissä on rajoitukset eli täysiä saleja ei pystytä avaamaan vieläkään, kertoo tapahtumapäällikkö Inkeri Määttä.

Esityksiä ja näyttelyitä on muun muassa Vaahterasalissa, Pikkuteatterissa, Aino-näyttämöllä, Fellmanniassa, Kino Iiriksessä sekä kansanopistolla.

On sekä maskuliinisuutta että feminiinisyyttä.

Tapahtumapäällikkö Inkeri Määttä

– Sisätiloihin on moneen ennakkoilmoittautuminen, tuntia ennen voi kysäistä, vieläkö mahtuu, vinkkaa Määttä.

Tarjolla on esimerkiksi dragshow’ta, graffitia, kuvanveistoa, mimiikkaa ja nukketeatteria.

Määttä iloitsee siitä, että nyt on saatu kymmenkunta esiintyjää myös ulkomailta, lähinnä Euroopasta.

– Se on tässä ajassa suorastaan jännittävää! Ulkomaiset artistit esittävät teatteritaidetta ja musiikkia, esimerkiksi mukaansatempaavaa bodypercussionia.

Tämän vuoden yhtenä teemana voi Määtästä pitää sukupuolirooleja ja tasa-arvoa.

– On sekä maskuliinisuutta että feminiinisyyttä.

– Me annamme esiintymismahdollisuuden kaikkien taiteenlajien edustajille eli annamme kaikkien kukkien kukkia.

– On hyvinkin syvällisiä juttuja ja pinnallisempia. Kuinka hyvälle haluaa sukeltaa, sen voi itse ohjelmasta valita.

– Taiteen tehtävä on koskettaa, ja koskettaminen saattaa tapahtua myös niin, ettei pidä esityksestä. Taiteen tehtävä on herättää tunteita.

Fringelle on hänestä nyt jos koskaan tilausta.

– Olemme olleet sellaisessa koomassa puolitoista vuotta, että ihmiset kaipaavat vähän ravistelua. Fringen avulla päästään aiheuttamaan tunteita äärestä laitaan.

Suurin osa tapahtumista on maksuttomia, pääsymaksu tai vapaaehtoinen maksu on lähinnä esityksillä, joiden artistit ovat tulleet kauempaa.

– Halutaan tukea kansainvälisiä artisteja, että he saisivat kuluilleen katetta.

Tapahtuma on osa Nordic Fringe Festival -verkostoa.

Tapahtumapäällikön toiveissa on tietysti poutasäätä.

– Sateella ulkotapahtumat eivät kiinnosta. Mutta se ei ole meidän hanskassa, joka vuosi on satanut.

Tapahtuman ajankohtaa ei kuitenkaan voi aikaistaa, koska se on sovitettu yhteen muiden pohjoismaisten toimijoiden ja oppilaitosten aikataulujen kanssa.

Fringe-festivaalin tarkemmat ohjelmatiedot löytyvät tapahtuman nettisivuilta lahtifringe.fi.