Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkohäitä rohjetaan jo loppukesästä viettää

Moni pari perui odotetut kirkkohäänsä viime kesänä koronapandemian takia, mutta tänä kesänä Lahden kirkoissa hääkellot soivat jo tiuhemmin, etenkin loppukesästä.

Kesä-elokuu on perinteisesti suosittua vihkimisaikaa, mutta tänä vuonna alkukesä on ymmärrettävästi ollut hiljainen koronan tuoman epävarmuuden takia. Suuntaus on muutenkin jo vuosia ollut, että kirkkohäitä vietetään loppukesästä, mikä näkyy Lahdessakin: kesän suosituin vihkipäivä on 31. heinäkuuta.

Lahdessa halutuimmat hääkirkot ovat Ristinkirkko, jossa sanoo tänä kesänä tahdon 17 paria sekä Nastolan kirkko, jossa vihitään 12 paria. Joutjärven kirkon on varannut 9 paria, Launeen kirkossa vihkimisiä on 8 ja Mukkulan kirkossa 4. Salpausselän kirkkoon ei varauksia vielä ole.

Moni siirtää häänsä suosiolla kesään 2022. Varauksia ensi vuoden kesälle on Lahden kirkkoihin tehty 25.

Kirkkojen varaukset tälle kesälle eivät kuitenkaan vielä kerro tilanteen normalisoitumisesta, arvioi seurakuntien keskusrekisterin johtaja, Launeen kirkko­herra Heikki Pelkonen.

– Ei tilanne vielä ihan normaali ole. Toki on joitakin vihkimisiä, jotka ovat viime kesältä siirtyneet, mutta vielä ei olla sillä tasolla, mitä oli ennen koronaa. Varovaisuutta on vielä.

Jännä ilmiö on ajatus, että kirkkohäiden on oltava isot. Se kuva syntyy tv:n prinsessahäistä ja hääohjelmista.

Kirkkoherra Heikki Pelkonen

Pelkonen muistuttaa, että rajoituksia on alettu vasta purkaa. Kesäkuussa kirkkosaliin tulijoiden määrää rajoitettiin vielä tiukasti.

– Nythän rajoitukset ovat poistuneet, eli kokoontumistila määrittää sen, ja turvavälein voidaan ottaa sen verran kuin tilaan mahtuu. Launeen kirkko on pieni, sinne mahtuu ehkä 40 ihmistä turvavälein. Ristinkirkkoon taas mahtuu monta sataa turvavälein.

– Maskisuositus on edelleen voimassa. Seuraamme tarkkaan avin ohjeita.

Kiireisimpinä päivinä vihkimisiä on kaksi tai kolme samassa kirkossa. Neljä on käytännössä maksimi, kun halutuinta vihkiaikaa on iltapäivä.

Ristinkirkossa suosituimmat päivät ovat lauantai 17. heinäkuuta ja lauantai 7. elokuuta, ja molempina päivinä alttarille astelee kolme hääparia. Varauslista on täynnä myös lauantaina 10.7., jolloin on kaksi vihkimistä kaste- ja konfirmaatiotilaisuuksien ohella. Myös 24. heinäkuuta ja 31. heinäkuuta on Ristinkirkossa kaksi vihkimistä.

Nastolan kirkossa suosituimmat vihkilauantait ovat 31. heinäkuuta sekä 14. ja 21. elokuuta, joille kaikille on kaksi varausta.

– Suosituimmat ajankohdat varataan jo hyvissä ajoin, harvoin enää näin kesällä varauksia tehdään.

– Jos ei ole kranttu paikan suhteen, hyvin kirkoissa on tilaa, siitä ei ole kiinni, Pelkonen summaa.

Lahtelaisten suosiossa on myös Hollolan vanha kivikirkko, jonne on heinä-elokuussa 12 häävarausta.

– Siellä on heinäkuussa päiviä, jolloin on kolmetkin häät. Mutta 12 on tosi paljon vähemmän kuin hyvinä vuosina. Esimerkiksi vuonna 2019 kesävihkimisiä oli 25, ynnäilee pastori Satu Alander.

Entisaikaan juhannus oli suosituin kirkkohäiden aika, mutta ei enää.

– Nyt se on loppukesä, heinäkuun loppu ja elokuun alku, Heikki Pelkonen tietää.

Silloin tällöin hääkellot vielä soivat juhannuksenakin, Pelkonen muistelee vihkineensä juhannushääparin pari vuotta sitten.

– Hyvin harvoin niitä nykyään tulee.

Kirkkohäiden suosio on ilman koronaakin ollut laskussa.

– Se trendi on näkynyt jo pidemmän aikaa, että vihkimisten määrä on laskenut, Pelkonen vahvistaa.

Muutosta selittävät ainakin ikäluokkien pienentyminen ja kirkon jäsenmäärän lasku.

– Jännä ilmiö myöskin on se ajatus, että kirkkohäiden on oltava isot. Se kuva syntyy tv:n prinsessahäistä ja hääohjelmista. Mielikuva on, että jos halutaan pienet häät, pitää mennä maistraattiin. Myös kirkkohäät voidaan kuitenkin toimittaa hyvin vaatimattomasti ja pienellä joukolla. Joskus onkin ollut niin, että on ollut vain kaksi todistajaa paikalla.

Kirkollinen vihkiminen ei välttämättä edes vaadi paikaksi kirkkoa.

– Itse olen päässyt vihkimään esimerkiksi kodassa retkeilyalueella, laivan kannella Päijänteellä, kesämökin terassilla ja jopa Jukolan viestin metsäkirkossa, Heikki Pelkonen muistelee.

Korjattu nimivirhe 30.6. klo 14.30: Launeen kirkkoherra on Heikki Pelkonen, ei Hannu Pelkonen.