Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Nuorten maksuton ehkäisy on sukupolvikysymys

Poliittinen ristiveto jatkuu koskien maksuttoman ehkäisyn tarjoamista jokaiselle alle 25-vuotiaalle päijäthämäläiselle. Viimeisimmässä asian käsittelyn käänteessä Lahden kaupunginhallitus päätti oikeistopuolueiden esityksestä muuttaa Lahden kantaa asiaa koskien. Nuorten arjelle tärkeä asia on politisoitunut ja vanhoilliset poliitikot ovat tehneet asiasta poliittisen identiteettikysymyksen.

Politikointi asian ympärillä on ylimitoitettua ja tarkoitushakuista. Maksutonta ehkäisyä kannatti 60 prosenttia maakunnan yli tuhannesta ehdokkaasta, uutisoi Etelä-Suomen Sanomat 29.5. Ylen kuntavaalikoneessa lahtelaisista alle 30-vuotiaista ehdokkaista jopa 31 ehdokasta kannatti maksutonta ehkäisyä ja vain kuusi vastusti. Valtaosa nuorista ehdokkaista oli täysin samaa mieltä ehkäisyn tarjoamista koskevan väitteen kanssa.

Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen on sukupolvikysymys. Päätös koskettaa tuhansia maakunnan nuoria, jotka eivät ole kuitenkaan voineet osallistua asian valmisteluun, käsittelyyn tai päätöksentekoon.

Asiaa koskevat aloitteet ja esitykset ovat pyörineet pian neljä vuotta niin Lahden kaupungin kuin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän päätöksenteon rattaissa. Tuossa ajassa olisi ehditty edistää lukuisten nuorten lisääntymisterveyttä, perhesuunnittelua ja tasavertaisuutta.

Taantumuksellisuutta edustavat päätöksentekijät sekä Lahden kaupunginhallituksessa että hyvinvointiyhtymässä ovat valinneet politikoinnin nuorten hyvinvoinnin edelle. Silmiinpistävää on myös nuorten päättäjien puute asiasta päättävissä toimielimissä. Nuorten arjelle tärkeät asiat tarvitsisivat myös nuoria puolestapuhujia. Maakunnan nuorten ei tule vaipua epätoivoon tilanteen suhteen, vaan jatkaa aktiivista vaikuttamistyötä – nuorten asioiden puolesta!

varapuheenjohtaja, Sosiali­demokraattiset Nuoret

sivistyslautakunnan ­jäsen (sd.)