Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanssi siirtyy Lahden luontoon kesän aikana

Tanssitaiteilija Leena Keizer kutsuu lahtelaisia taiteilijoita esityksellisiin kohtaamisiin kesällä ja alkusyksyllä Liikahduksia-esityssarjan merkeissä. Esitykset toteutetaan kaupunkiluonnossa ja ne ovat yleisölle ilmaisia.

Esityssarja toteutetaan yhteistyössä paikallisten taiteilijoiden kanssa. Keizer esittää alan tekijöille tanssiinkutsuja, jotka mahdollistavat matalan kynnyksen kohtaamisen yleisön edessä.

Kesän ja alkusyksyn mittaan tanssiinkutsuttuja taitelijoita ovat tällä hetkellä seuraavat lahtelaiset: artesaani ja sanataiteilija Tuija Laine, ohjaaja Laura Peltoniemi, runoilija Lealiisa Kivikari, tanssitaiteilija Merituuli Risberg, muusikko Joni Rajamäki, sirkustaiteilija Mika Seppälä, kirjailija Katriina Ranne ja mezzo-sopraano Päivi Vihma.

Kesäkuun esitykset pyörähtävät käyntiin tämän viikon sunnuntaina Ritaniemen luonnonsuojelualueella esityksellä nimeltä Tanssi mulle maisema, jonka Keizer esittää yhdessä maisema-artesaani ja sanataiteilija Tuija Laineen kanssa.

Kyseessä on poikkeusaikana syntynyt laajempi projekti, joka tutkii tanssia luonnon näyttämöillä kuvan ja sanataiteen keinoin, ja rakentaa alati kasvavaa, tekstistä, tanssista ja kuvista rakentuvaa materiaalipankkia Instagram-tilille @tanssiminullemaisema. Tämän jutun yhteydessä olevat kuvat on otettu kyseisen projektin yhteydessä.

Liikahduksia -esityssarjassa Tanssi minulle maisema avautuu ensimmäisen kerran esitysmuotoisena retkenä, jolle yleisö saa osallistua. Tapaaminen on Mukkula Campingin parkkipaikalla sunnuntaina 13.6 klo 18, josta siirrytään yhdessä esityspaikalle.

Esityssarja jatkuu teoksella nimeltä Sidos, joka nähdään Sopenkorven Kesannolla tiistaina 15.6 klo 18 alkaen. Sen esittää Ote Kollektiivi, eli Leena Keizer, Joni Rajamäki ja Mika Seppälä. Kesannolla nähtävä esitys on kollektiivin vuonna 2019 esittämästä Sidos-esityksestä irrotettu ja luontoon maastoutettu osa.

Esityssarjan kolmas jo julkistettu osa esittelee liikeaihioita ja liikkeellisiä ajatuksia pohjautuen Meiju Niskalan kirjaan Sata kirjettä kuolleelle äidille. Teoksen esittävät Laura Peltoniemi ja Leena Keizer. Esitys nähdään Salpausselän maisemissa illalla 21.6. Tapaaminen on tuolloin klo 18 Läntisen hautausmaan parkkipaikalla, mistä siirrytään yhdessä metsänäyttämölle.

Keizerin mukaan esityssarjan luonne on spontaani ja yhteisöllinen – kaupunkilaiset saavat halutessaan toivoa esitystä tapahtuvaksi tietyssä luontokohteessa. Samoin lahtelaiset taitelijat voivat ilmiantaa itsensä halutessaan osallistua esityksen tekoon.

Esityssarja rakentuu ja täydentyy kesän mittaan, joten siinä on tilaa lisäyksille ja yllätyksille. Esitysten valmistumisen prosessia voi seurata matkan varrella Leena Keizerin Instagramissa ja Facebookissa, myös ajatukset, ideat, palaute ja toivomukset tavoittavat parhaiten somekanavien kautta.

– Olen kutsunut esityksiin mukaan taitelijoita, joita olen kohdannut Lahdessa työvuosieni aikana. Osan kanssa takana on useita yhteisiä projekteja, toisten kanssa saan nyt ensimmäisen esityksellisen kohtaamisen. Kesän esityssarjassa nähdään sekä uusia esityksiä, improvisaation varaan rakentuvia kohtaamisia ja avoimia harjoituksia, että myös osia aiemmin luoduista teoksista teatterista irrotettuna, luontoon vietynä ja uuteen ympäristöön muokattuna, Keizer kuvailee.

Liikahduksia-esityssarjan tuotannon mahdollistaa tanssitaiteilija Leena Keizerin Niilo Helanderin säätiöltä saama työskentelyapuraha. Keizer valittiin kesäksi myös Kuvion digitaaliseen taiteilijaresidenssiin, jolloin hän jakaa oman taiteellisen työnsä ohella tanssiinkutsuja yhteisöllisemmässä muodossa somekanavien välityksellä, innostaen ihmisiä ottamaan arkiympäristöjä ja luontokohteita haltuun tanssien.

Esitysaikataulut päivittyvät läpi kesän ja syksyn Keizerin Instagram-sivulle www.instagram.com/leena.keizer ja Facebookissa tapahtumisiksi sivulle Tanssitekoja - Leena Keizer.