Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rokotukset etenevät yhä nuorempiin - sähköiselle ajanvaraukselle sopivin ajankohta on iltapäivällä

Koronavirusrokotusten ajanvaraus 30–39-vuotiaille aukesi tämän viikon tiistaina alueen työterveysyrityksissä ja sote-keskuksissa. 16–29-vuotiaiden ikäryhmän rokotusten ajanvaraus aukeaa keskiviikkona 16.6. Nuorten ikäryhmien toivotaan ottavan mallia rokotusaktiivisuudessa vanhemmista ikäryhmistä.

– Väestön laumasuojan saamiseksi on tärkeää, että myös nuoremmat ikäryhmät rokottautuvat aktiivisesti. Lisärokotteiden ansiosta rokoteajan saa nopeasti, kannustaa tulosaluejohtaja Kimmo­ Kuosmanen.

Työterveysasiakkaiden suositellaan ottavan rokotukset ensisijaisesti omasta työterveydestään. Rokotus on mahdollista saada työterveyden kautta, jos työnantaja on tehnyt sopimuksen koronarokotuksista työterveyshuollon kanssa.

Päijät-Sote suosittelee ajan varaamista iltapäivällä, jolloin palvelussa on vähiten ruuhkaa. Ajanvarausjärjestelmässä vapaita aikoja on useilla eri ajanvarauskirjoilla. Ajanvarauksen yhteydessä asiakas valitsee joko Modernan tai Pfizer-BioNTechin rokotteen. Molemmat ovat samankaltaisia mRNA-rokotteita, joilla molemmilla on hyvä teho myös virusmuunnoksiin.

Sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä on huoltokatko 11.–13. kesäkuuta. Käyttökatko alkaa perjantaina 11.6. kello 21 ja päättyy maanantaina 14.6. kello 8.

Osa koronarokotustodistusten tiedoista on päivitetty Omakantaan, mutta kaikki eivät vielä saa tulostettua omaa rokotustodistustaan järjestelmästä. Jos todistusta ei siis vielä näy Omakannassa, voi odottaa rauhassa tietojen kirjautumista sinne.

Rokotustodistuksen odotteluun pyydetään malttia. Jos rokotustodistuksen kuitenkin tarvitsee välttämättömästä syystä ennen heinäkuuta, voi ottaa yhteyttä rokotteen antaneeseen organisaatioon. Jos rokotukset on saanut työterveyden kautta, myös rokotustodistus pyydetään omasta työterveydestä.

EU:n yhteinen koronatodistus tulee voimaan heinäkuussa ja se korvaa kansallisen rokotustodistuksen. Se voidaan varmentaa kaikissa EU-maissa toisin kuin kansallinen koronarokotustodistus. Kun EU:n yhteinen koronatodistus tulee käyttöön, sen saa Omakannasta.

Matkustamista ulkomaille on yhä syytä välttää, koska koronatilanne on huono useissa maissa. Lisäksi ennen matkalle lähtöä on tarkistettava huolella kohdemaan koronatilanne ja ennen paluumatkaa Suomen koronatilanne sekä koronaan liittyvä ohjeistus.

Päijät-Soten alueella varmistettiin maanantaina kahdeksan koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa oli kuusi koronapotilasta, joista kaksi oli tehohoidossa. Alueen ilmaantuvuusluku oli 69.