Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metsä tarjoaa terapiaa mielelle – Lahdessa aletaan kouluttaa vapaaehtoisia luontokummeja, jotka vievät mielenterveyskuntoutujia luontoretkille

Mielenterveyskuntoutujien parissa työskentelevä Miete-yhdistys kokeilee uudenlaista vapaaehtoistoiminnan muotoa kouluttamalla luontokummeja.

Ideana on, että koulutetut luontokummit lähtevät kuntoutujien kanssa ulos luontoon kahdestaan tai porukalla. Näin luonnon mielenterveyttä tukevasta vaikutuksesta pääsevät osalliseksi myös kuntoutujat, joilla on iso kynnys lähteä kotoa ulos.

– Todella hyvä idea. On hyvä, että joku antaa potkua, sen motivaation lähteä ulos, tietää mielenterveyskuntoutuja Jouni Kuikka. Hän on todennut luonnon parantavan vaikutuksen.

– Se on se rauha, mikä siellä tulee. Loppuu se tietynlainen kiire pään sisältä.

Kimmokkeen luontokummeille antoi korona, jonka takia toimintaa on viety entistä enemmän ulos.

– Mietteessä on aina tehty paljon luonnon parissa, on retkeilty ja viljelty, sellaista green care -tyyppistä toimintaa, kertoo Päijät-Hämeen mielenterveystyön tuki Miete -yhdistyksen toiminnanjohtaja Riikka Salmi.

Pandemian myötä toimintaa haluttiin laajentaa ja tarjota vapaaehtoisillekin uudenlainen mahdollisuus.

– Tällaista ei ole muualla ollut, idea on meidän oma.

Rahoitus saatiin Lahden ympäristöpääkaupunkivuodelta.

Vapaaehtoisten koulutus on alkanut tällä viikolla, mukaan tuli ensi vaiheessa yhdeksän vapaaehtoista. He saavat koulutuksena verkossa ja tarttuvat töihin ensi syksynä.

Salmi kertoo epäilleensä, löytyykö etäkoulutukseen halukkaita toukokuussa, mutta innostus yllätti.

– Saimme motivoituneita ja sitoutuneita vapaaehtoisia, joilla on kiinnostusta luontoon ja toimintaan mielenterveyskuntoutujien kanssa, hän iloitsee.

Luontokummit eivät ole terapeutteja tai tukihenkilöitä, painottaa Salmi.

– He ovat ohjaajia, jotka voivat kertaluontoisesti viedä luontoon joko pienen ryhmän tai yhden kuntoutujan. Yhdessä mennään retkelle vaikka laavulle, saamaan luonnosta mielihyvää.

Luonnon mielenterveydellisistä vaikutuksista on runsaasti tutkimustietoa.

– Luonto tukee hyvinvointia ja mielenterveyttä jopa enemmän kuin lääkkeet, se nousi vahvasti esille tämän kevään Mielenterveysbarometrissäkin, Salmi mainitsee.

– Tulemme käyttämään lähiympäristön luontopolkuja ja laavuja, joita alueelta löytyy hyvin.

Toiminnasta kaavaillaan ympärivuotista, mukaan ovat tervetulleita mielenterveyskuntoutujat koko Päijät-Hämeestä, Mietteen jäsen ei tarvitse olla.

Hennalassa toimiva Miete tarjoaa kuntoutujille vertaistukea, ennen koronaa harrasteryhmiä pyöri parikymmentä viikossa. Lounastarjoilukin toimii nyt take awayna tai kotiinkuljetuksella.

Normaaliaikana kävijöitä on noin 40 päivässä. Nyt toiminta on siirretty verkkoon, mikä ei korvaa vertaistukea kasvokkain. Salmi pelkääkin korona-ajan näkyvän piikkinä mielenterveysongelmissa.

– Olen huolissani, meillä voi vielä olla pommi vastassa. Lisääntynyt yksinäisyys ja se, ettei ole ollut paikkaa missä käydä, varmasti näkyy.

Masennuksesta ja loppuun palamisesta toipuva Jouni Kuikka sai aikoinaan kipinän luonnossa liikkumiseen juuri Mietteen kautta. Korona-aikana retkille on tullut lähdettyä myös omin päin.

– Naisystäväni kanssa olemme käyneet eri kansallispuistoissa ja luontopoluilla. Jos jään neljän sisään, se vie minut huonoon kuntoon.

Mietteessä hän ollut mukana muun muassa ruokajakelua pyörittämässä.

– Vertaistuki on täällä tärkeintä. Mietteessä minut hyväksytään huonoinakin päivinä.

Rahoitusta Luontokummeille saatiin tälle vuodelle. Jos toiminta saa hyvän vastaanoton, jatkorahoitusta voitaisiin Salmesta hakea vaikka Veikkaukselta.