Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänestämään vaikka eristyksistä ja karanteenista – ennakkoäänestyksen drive-in-piste ja vaalipäivän pihaäänestys ratkaisuina

Tänään alkavassa kunnallisvaalien ennakkoäänestyksessä on toteutettu uusia järjestelyitä, jotta kaikki halukkaat pääsevät käyttämään äänioikeuttaan koronatilanteesta huolimatta.

Lahden messukeskuksen yhteyteen on avattu ennakkoäänestyksen drive-in-piste, joka on tarkoitettu karanteeniin tai eristykseen määrätyille henkilöille. Piste on avoinna ennakkoäänestyksen ajan 25.5.–8.6.

Poikkeuksellisessa äänestystilanteessa on jouduttu huomioimaan turvallisuusnäkökulmia. Vaalitoimitsijat ovat luonnollisesti suojautuneet maskeilla ja pitävät turvavälin äänestäjiin. Mikäli äänestäjä saapuu paikalle autolla, ajoneuvossa ei saa olla muita henkilöitä, jotta vaalisalaisuus säilyy.

– Jos kyydissä on esimerkiksi alle kouluikäinen lapsi, vaalitoimitsija tekee tapauskohtaista harkintaa, täsmentää Lahden vaalijärjestelyitä vetävä kaupunginsihteeri Janne Mäki.

Vaalien käytännön toteu- tuksessa joudutaan tasapainoilemaan terveysturvallisuuden ja vaalien luotettaviin järjestelyihin liittyvien näkökulmien välillä. Niinpä myös erityksissä ja karanteenissa olevien henkilöiden pitää hetkellisesti laskea kasvoiltaan maskia, jotta vaalitoimitsijat voivat varmistua äänestäjän henkilöllisyydestä.

Karanteenissa ja erityksissä olevilla henkilöillä on muitakin vaihtoja antaa äänensä. Kotiäänestämiseen pitää ilmoittautua 1.6. mennessä ja kotiäänestys tapahtuu Lahdessa 2.6.

Myös erityksissä ja karanteenissa olevien henkilöiden pitää hetkellisesti laskea kasvoiltaan maskia.

Varsinaisena vaalipäivänä äänestäminen on mahdollista tarvittaessa oman äänestyspaikan pihalla. Siinä tapauksessa äänestäjän on soitettava oman äänestysalueen vaalilautakunnan puhelinnumeroon, joka julkaistaan vaalipäivää edeltävällä viikolla kaupungin vaalisivuilla. Puhelinnumero on myös äänestyspaikan sisäänkäynnin vieressä olevassa oikeusministeriön ja THL:n laatimassa julisteessa. Puhelinnumeroihin vastataan vaalihuoneistojen ollessa auki sunnuntaina 13.6. 9–20.

Vaalipaikan pihalla äänestäminen tapahtuu käytännössä siten, että toimitsija vie leimatun äänestyslipun äänestyspaikan sisällä olevaan uurnaan, sitä ei erikseen kanneta pihalle.

Poikkeusjärjestelyt herät­tävät väistämättä myös kysymyksen siitä, olisiko kaikki tämä ollut toteutettavissa jo vaalien alkuperäisenä ajankohtana huhtikuussa. Kaupunginsihteeri Janne Mäen kommentin perusteella poikkeusolojen suunnitelmat olivat tuolloin toteuttamista vaille valmiina ainakin täällä.

– Meillä oli Lahdessa valmius suorittaa vaalit silloinkin, Mäki toteaa lyhyesti.

Mikäli äänestäjällä ei ole päällä karanteenia tai eristystä, nämä vaalit eivät merkittävästi poikkea aiemmista vuosista.

Äänestyspaikoilla noudatetaan yleisiä turvaohjeita koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja tarjolla on käsidesiä. Aiemmista vuosista poiketen äänestäjiä kehotetaan ottamaan mukaan oma lyijy- tai kuulakärkikynänsä. Tällä kertaa kannattaa myös varautua jonottamaan ­ulkona.

Viivakoodillinen henkilötodistus nopeuttaa äänestyspaikalla rekisteröitymistä. Vaalien vilkkainta aikaa ovat perinteisesti olleet varsinainen vaalipäivä sekä ennakkoäänestyksen ensimmäiset ja viimeiset päivät. Jos haluaa välttää ruuhkia, kannattaa harkita äänestämisen ajoittamista näiden päivien ulkopuolelle.