Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Varhaiskasvatuksen palvelu­seteliä uudistettava

Lahdessa tällä vaalikaudella käyttöön otettu uusi yksityisen varhaiskasvatuksen palveluseteli on ollut paljon esillä. Kyllä–ei-keskustelun varjoon on jäänyt pohdinta muutama vuotta vanhan palvelusetelijärjestelmän kehittämisestä.

Asiat eivät ole mustavalkoisia, eikä uudistusten voida olettaa heti käyttöön otettaessa olevan täydellisiä. Tarve uudistaa nykyistä järjestelmää on kuitenkin ilmiselvä. Palvelusetelikustannukset ovat kasvaneet hallitsemattomasti ja talouden ennakointi on vaikeutunut.

Yksi palvelusetelijärjestelmän silmiin pistävä piirre on ollut sen kustannusten mahdoton ennakointi. Vuonna 2018 sen kustannuksiin varattiin talousarviossa 0,5 miljoona euroa. Tilikauden toteuma oli kuitenkin yli kolme miljoonaa euroa.

Vuonna 2019 valtuusto osoitti palvelusetelille liki viiden miljoonan euron määrärahan, jota korotettiin jo tilikauden aikana 2,4 miljoonalla eurolla. Tilikauden toteuma oli kuitenkin 8,7 miljoonaa euroa. Viime vuonna budjettiin varattiin 8,1 miljoonaa euroa ja toteuma oli 10,8 miljoonaa euroa. Kahtena viime vuotena valtuusto myönsi kesken vuotta palvelusetelille lisämäärärahaa, joka ei kuitenkaan riittänyt kattamaan toteutuneita kuluja.

Kolmessa tilikaudessa palvelusetelin kustannukset siis kasvoivat ennakoidusta 500 000 eurosta toteutuneeseen 10 800 000 euroon. Vertailukohtana voidaan todeta, että Riihelän erillinen 139-paikkainen päiväkoti-investointi maksoi kokonaisuudessaan 4,2 miljoonaa euroa (alv 0 prosenttia, indeksikorjattu) ja Sipuran 132-paikkainen päiväkoti 6,3 miljoonaa euroa. Pelkästään vuoden 2020 palvelusetelikustannuksilla rahoittaisi siis keskimäärin kaksi uutta päiväkotia vuodessa.

Palvelusetelikustannukset ovat kasvaneet ennakoimatta. Tahti on ollut sivistyspalveluiden taloudessa ennen näkemättömän kova. Kestävä taloudenpito voi perustua vain ennakointiin ja hallittuihin, suunnitelmallisiin muutoksiin. Tämän toteutumiseksi Lahdessa tulisi selvittää keinoja palvelusetelikustannusten kasvun hillitsemiksi.

Yksi monista vaihtoehdoista voisi olla siirtyminen määrärahaperusteiseen palveluseteliin. Varhaiskasvatuksen palveluseteleitä myönnettäisiin tällöin perheille niin kauan kuin varattua määrärahaa riittää. Tämä parantaisi Lahden varhaiskasvatuksen budjetin ennakointia ja siten palveluiden pitkän tähtäimen suunnittelua.

sivistyslautakunnan jäsen

kuntavaaliehdokas (sd.)