Isot litiumakut saa nyt kierrätykseen lajitteluasemilla

Isoja akkuja on esimerkiksi sähköpyörissä. Timo Mustalampi

Uusi Lahti

Lahden seudulla on nyt entistä helpompaa kierrättää isoja litiumakkuja. Salpakierto oy ottaa maksutta vastaan yli puolen kilon painoiset litiumakut kaikilla lajitteluasemillaan toimialueensa kotitalouksilta. Aiemmin lajitteluasemilla ei ole ollut näille akuille vastaanottoa, vaan ne pitänyt hävittää laitteen maahantuojan kautta.

– Yli puolen kiloiset litiumakut ovat esimerkiksi sähköpyörien ja vastaavien sähköisten liikkumisvälineiden tai ruohonleikkureiden akkuja, jotka ovat viime vuosina yleistyneet merkittävästi, kertoo Salpakierto oy:n palveluesimies Mika ­Kantele.

Lajitteluasema Pillerillä Lahdessa on alkanut myös Data-SER-keräys muistikapasiteettia sisältäville sähkölaitteille, kuten tietokoneille, matkapuhelimille ja digikameroille, jotka halutaan hävittää tietoturvallisesti.

Myös tämä keräys on maksuton toimialueen kotitalouksille. Keräyksessä datalaitteet otetaan vastaan lukittuihin keräysastioihin. Muilla lajitteluasemilla ei ole Data-SER-keräystä, vaan kaikki sähkölaitteet otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan normaalina sähkölaitejätteenä.

– Jos haluaa datalaitteensa hävitettävän ehdottoman tietoturvallisesti, kannattaa laite ensisijaisesti hävittää Data-SER-palvelun kautta, esimerkiksi seiffi.fi-palvelun kautta tai toimittaa laitteet Data-SER-vastaanottopisteelle, esimerkiksi lajitteluasema Pillerille.

Salpakierto muistuttaa, että kaikenkokoiset sähkölaitteet ja akut tulee palauttaa niille kuuluvaan keräykseen. Paristot ja pienakut voivat pieninä tuntua harmittomilta eikä niitä välttämättä mielletä vaarallisiksi. Kuitenkin tavanomaisen jätteen joukkoon lajiteltuna em. kaltaiset laitteet aiheuttavat enenevässä määrin vaaratilanteita jätteenkäsittelyn eri prosesseissa, kuten kuljetuksessa ja laitoskäsittelyssä.

Irralliset pienakut ja paristot voi palauttaa maksutta ja ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta kaikkiin niitä myyvin kauppoihin ja kioskeihin. Kaikki kotitalouksien sähkölaitteet, paristot ja akut voi palauttaa maksutta myös kaikille lajitteluasemille.

Kommentoi