Kummituksia kaupungintalolla - kesäkierros johdattaa aaveiden jalanjäljille

Lahti-opas Erja Wiik johdattaa kummitustarinoiden äärelle kierroksella, jonka yksi kohde on kaupungintalo. Marjaana Kontu

Marjaana Kontu

Tiesitkö, että Lahden kaupungintalolla kummittelee?

Talon hyvin tuntevat vahvistavat, että välistä jostain kuuluu vanhanaikaisen kirjoituskoneen ääntä ja hissikin saattaa liikkua itsekseen.

– Kummitustarinoita löytyi Lahdesta yllättävästi, kun alkoi penkoa, sanoo Lahti-opas Erja Wiik, joka johdattaa kiinnostuneet kesän uutuuskierroksella kummitusten ja myyttisten tarinoiden äärelle. Hän on kerännyt tarinoita muun muassa haastatteluin.

– Kautta aikojen ihmiset ovat uskoneet kummituksiin, kuka enemmän kuka vähemmän. Lahdessa esimerkiksi Kansanopisto ja Hennala ovat tunnettuja kummituksistaan.

Kummituskierroksia järjestetään monissa kaupungissa, ja Wiikistä oli aika tuoda ne Lahteenkin.

Hän myös sonnustautuu vetäjänä asiaankuuluvasti kalpeanaamaiseksi aaveeksi. Hän höystää kierrosta kansanperinteellä ja uskomuksilla, mukana on myös rakennusten historiaa.

Suosittelen esimerkiksi Kukkia ja perhosia Anttilanmäellä -kierrosta. Uusi on myös Lahti green city -kierros.

Lahti-opas Erja Wiik

– Ihan pienille lapsille kierros ei ehkä sovellu, hän arvelee.

Opastettuja kierroksia järjestetään tänä vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin, kaikkiaan 85, uutuuksia on mukana 20.

– Suosittelen esimerkiksi Kukkia ja perhosia Anttilanmäellä -kierrosta. Uusi on myös Lahti green city -kierros, Wiik vinkkaa.

Uudella Torit ja tavaratalot -kierroksella selviää muun muassa, missä olivat kaupungin ensimmäiset liukuportaat.

Tarjolla on myös rouva Lindin iltapromenadi, Anttilanmäen kierros Repe Helismaan hengessä tai kierros vuoden 1918 taistelujen autenttisilla paikoilla. Kierroksia tehdään myös hautausmailla ja luontokohteissa, kuten Linnaistensuolla.

Kun ihmiset eivät vieläkään oikein pääse reissuun, niin ainakin voi kotikulmilla tehdä kierroksia.

Erja Wiik

Ulkosalla järjestettävät kävelyt soveltuvat hyvin myös korona-aikaan, ne olivat suosittuja viime kesänäkin. Avin asettamat rajoitukset eivät koske kävelykierroksia.

– Kun ihmiset eivät vieläkään oikein pääse reissuun, niin ainakin voi kotikulmilla tehdä kierroksia, Wiik sanoo. Hän uskoo kotiseutuhistorian kiinnostavan yhä enemmän, osin koronan ansiosta.

– Aiemmin ei ole nähty lähelle. Ja Lahdessakin on vaikka mitä!

Osallistujilta Wiik kertoo saavansa hyvää palautetta, varsinkin rooliopastus tuntuu vapauttavan tunnelmaa.

– Ihmiset heittäytyvät mukaan tarinoihin ja kyselevät, mikä on kiva. Joskus kuulen myös ihan uusia tarinoita heiltä.

Oppaat, joita on kolmisenkymmentä, ovat saaneet perusteellisen koulutuksen.

Wiik innostui ryhtymään oppaaksi muutettuaan Espoosta Lahteen 17 vuotta sitten, ja kertoo nauttivansa kierrosten vetämisestä.

– Parasta tässä on, että voi kehittää uusia opastuksia. Siinä oppii itsekin uutta, kun alkaa kaivaa tietoa.

– Enkä tiedä, että missään muussa kaupungissa olisi tällaista määrää opastettuja kierroksia, hän kehaisee.

Kierrokset vedetään vaikka yhdelle osallistujalle, satoi tai paistoi, vain Green city -kierroksessa on säävaraus. Ilmoittautua ei tarvitse mutta viiden euron maksu kannattaa varata tasarahana.

Opastettuja kierroksia järjestetään Lahden ohella myös Hollolassa, Heinolassa, Orimattilassa, Asikkalassa ja Sysmässä. Opastettujen kierrosten aikataulut löytyvät oppaiden nettisivulta lahdenseudunoppaat.yhdistysavain.fi tai esitteestä, jota on jaossa ilmaiseksi ainakin kirjastoissa ja museoissa.

Kommentoi