Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nämä kuntoon, kiitos – Lahden arvointikertomukssa jälleen mielenkiintoisia havaintoja kaupungin toiminnasta

Lahden tarkastuslautakunnan johdolla laadittu kaupungin arviointikertomus julkistettiin maanantaina. Arvioinnin kohteena oli viime vuosi, jolle korona löi leimansa monin tavoin. Kertomuksessa nostettiin esille kuitenkin myös monia aiemmilta vuosilta tuttuja havaintoja. Tässä muutamia poimintoja 35-sivuisesta raportista.

1 Epärealistinen väestönkasvu strategian taustalla.

Tarkastuslautakunta oli kiinnittänyt jo vuoden 2019 arviointikertomuksessa huomiota kaupungin päätöksenteossa ja palveluiden suunnittelussa käytettäviin väestöennusteisiin.

Kaupunginhallituksen antaman selvityksen mukaan kaupunki tekee joka toinen vuosi väestöennusteen. Kolmesta ennustelinjasta on strategiaan valittu korkein kahden prosentin vuotuiseen väestökasvuun perustuva ennustelinja. Tätä on perusteltu sillä, että yleiskaavan aluevaraukset mahdollistavat voimakkaan kasvun.

Tarkastuslautakunta kuitenkin arvioi, että kaupunginhallitus ei ole toiminut kuntalain kirjaimen ja hengen mukaan valmistellessaan epärealistisen väestönkasvun varaan kaupungin strategian, joka ohjaa päätösvalmistelua ja päätöksentekoa.

2 Lahti työllistää oikeusasiamiestä ja oikeuskansleria.

Tarkastuslautakunta ihmetteli edellisessä arviointikertomuksessaan, miksi kaupunki oli hankkinut asiantuntijalausunnon, joka pyrki kyseenalaistamaan eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen antamaa huomautusta Lahden sivistysjohtajalle.

Kyseinen huomautus liittyi tapaukseen, jossa sivistysjohtaja oli antanut varoituksen Tiirismaan lukion rehtorille. Oikeusasiamiehen tulkinnan mukaan varoituksella oli loukattu rehtorin sananvapautta. Kaupungin näkemyksen mukaan kyse oli työnantajaoikeuden kestämättömästä kaventamisesta.

Lautakunta muistuttaa, että valtakunnan ylimpien oikeusvalvojien antamiin ratkaisuihin ei ole mahdollista hakea muutosta tai riitauttaa niitä.

”Lahden kaupunki on käyttänyt huomattavan määrän aikaa ja voimavaroja oikeusasiamiehen sivistysjohtajalle antaman päätöksen jälkiarviointiin. Tarkastuslautakunta pitää ulkopuoliselta lakimieheltä tästä asiasta hankittua kallista lausuntoa tarpeettomana ja hyödyttömänä. Tarkastuslautakunta on huolissaan, jos tällainen ylimpien oikeusvalvojien päätösten perusteeton jälkiarviointi yleistyy”.

3 Älypyörätie paisui, tarkkuutta budjetointiin.

Paljon esillä olleen älypyörätien kustannusarvio oli EU-tuen hakuvaiheessa 1,7 miljoonaa euroa, johon saatiin EU-tukea 1,3 miljoonaa euroa. Toteutuneet kustannukset olivat tämän vuoden maaliskuun lopussa vuonna yhteensä noin 2,7 milj. euroa, mikä johtuu mm. suunnitelmiin tehdyistä muutoksista.

Kaupungin omarahoituksen määrä nousee näillä näkymin yli 1,5 miljoonaan euroon.

”Tarkastuslautakunta toteaa, että älypyörätien rakentamiseen saatiin EU-tukea 1,3 milj. euroa, mikä on lähtökohtaisesti hyvä asia. Toisaalta voidaan kysyä, oliko jo olemassa olevan lyhyehkön pyörätieosuuden leventämiseen todella tarvetta käyttää kaupungin verorahoitusta 1,5 milj. euron edestä... Hankkeiden budjetoinnin tarkkuuteen on kiinnitettävä enemmän huomiota.”

4 Formiaatilla kaksijakoinen vastaanotto, kokonaisselvitys tarpeen.

Kuten arviointikertomuksessakin todetaan, käyttöön otettu kevyen liikenteen väylien täyssulattaminen on saanut kaupunkilaisilta kaksijakoisen vastaanoton. Talvipyöräilijät ovat olleet pääosin tyytyväisiä, mutta sulana pidettyjen väylien kunnossapidon kustannus on ollut moninkertainen muihin kevyen liikenteen väyliin nähden. Formiaatilla liuotettujen ja asvalttipintaan saakka harjattujen kevyen liikenteen väylien käyttäjiltä on tullut myös kritiikkiä siitä, että aine sotkee pyörät, kengät ja koirat.

Tarkastuslautakunta katsoo, että formiaatin käytön mahdollinen jatkaminen vaatii vielä kehitystyötä.

5 VTV-keskustelu muistuttaa paikallisista käänteistä.

Arviointikertomuksessa vedetään myös koko yhteen päättyneen valtuustokauden käänteitä, ja tässä yhteydessä palataan parin vuoden takaisiin tapahtumiin, jolloin kaupunginhallitus oli esittämässä valtuustotoimikunnalle roolia tarkastustoiminnan ja sen resurssien koordinoinnissa. Idea sai tyrmäyksen kuntalain asiantuntijalta ja lopulta valtuusto torppasi esityksen selvin numeroin.

”Kaupunginhallituksen esityksen hyväksyminen olisi tarkoittanut käytännössä tarkastuslautakunnan riippumattomuuden menetystä ja tarkastustoiminnan muuttumista toimivan johdon tahtoa myötäileväksi konsultoinniksi. Kevään 2021 aikana valtiontalouden tarkastusviraston toiminnasta käyty keskustelu muistuttaa periaatteessa vuonna 2018 Lahden kaupunginhallituksen pyrkimyksiä suitsia tarkastuslautakunnan toimia. Valtuusto kuitenkin esti tällaiset pyrkimykset ja antoi tarkastuslautakunnalle työrauhan”, todetaan tuoreessa arviointikertomuksessa.