Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokrattaville sähköpotkulaudoille vauhdikas alku Lahdessa

Lahden katukuvaan on ilmestynyt vuokrattavia sähköpotkulautoja, jotka ovat löytäneet käyttäjänsä heti ensimmäisinä päivinä.

Viime perjantaina Lahteen tulleilla laudoilla oli jo ensimmäisen viikonlopun aikana noin tuhat käyttäjää, kertoo Niklas Kaikonen vuokrauspalvelua pyörittävästä Tier Mobility -yrityksestä.

Yhtiön tietojen perusteella lahtelaiset ovat tarttuneet uusin menopeleihin kokeilunhaluisesti.

– Näyttää siltä, että on menty myös pidempiä matkoja huvikseen ajellen eikä vain lyhyitä siirtymiä, Kaikonen kertoo.

Potkulautojen vuokraus tapahtuu älypuhelinsovelluksen avulla. Käyttäjä etsii sovelluksen kartalta vapaana olevan potkulaudan ja skannaa laudassa olevan QR-koodin aloittaakseen ajon.

Vuokrauksesta veloitetaan yhden euron avausmaksu ja sen jälkeen 0,25 euroa minuutilta. Tierin sovellus hyväksyy maksuvälineiksi kaikki yleiset luottokortit.

Näyttää siltä, että on menty myös pidempiä matkoja huvikseen ajellen eikä vain lyhyitä siirtymiä.

Niklas Kaikonen, Tier Mobility

Matkan päätteeksi asiakkaan tulee pysäköidä sähköpotkulauta niin, ettei se häiritse muita tienkäyttäjiä ja lopuksi päättää ajo sovelluksessa. Sen jälkeen lauta on jonkun muun käyttäjän vuokrattavissa, laudoilla ei ole erillisiä asemia.

Esimerkiksi Helsingissä potkulautojen huolimaton pysäköinti on ollut iso puheenaihe. Pitkin poikin katuja nurin olevat laudat ovat olleet ongelmallisia erityisesti näkövammaisille.

Tierin Niklas Kaikonen uskookin avausviikonlopun perusteella, että lahtelaiset omaksuvat siistit pysäköintitavat.

– Se on mielestäni näyttänyt hyvältä muutamaa yksittäistapausta lukuun ottamatta.

Helsingin tilanne ei todennäköisesti ole suoraan verrannollinen Lahteen, koska täällä toiminnan mittakaava on paljon pienempi. Lahdessa on nyt tarjolla yhteensä 200 lautaa yhdeltä yritykseltä. Helsingissä on operoinut enimmillään jopa kuusi vuokrausfirmaa.

Lautojen käyttöalue ulottuu tällä hetkellä Lahdessa junaradalta Mukkulaan. Lahden kaupunki ja sen ympäristöpääkaupunkiorganisaatio ovat olleet mukana toiminnan suunnitteluvaiheessa ja osallistuneet muun muassa toiminta-alueen valmisteluun. Tierin sovellukseen on lisätty pysäköintiin ja nopeuteen liittyviä rajoituksia vilkkaille katuosuuksille ja terveyspalveluiden ympäristöön.

Yhtiön paikalliset työntekijät myös siirtävät lautoja tarvittaessa paremmille paikoille samalla kun kiertävät vaihtamassa lautoihin akkuja. Yhdellä täyteen ladatulla akulla laudan toimintamatka on 20 kilometriä.

Kaikosen mukaan toiminta-aluetta ja lautojen määrää on tulevaisuudessa mahdollista laajentaa kysynnän mukaan.

Potkulautojen vuokraus on täysin yksityistä liiketoimintaa eikä kaupunki osallistu sen rahoittamiseen. Vuokrausfirma Tier Mobility on entuudestaan toiminut Suomessa Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Vaasassa. Yhtiö toimii yhteensä noin sadassa kaupungissa yhdessätoista eri maassa. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Berliinissä ja sen palkkalistoilla työskentele noin 900 työntekijää.