Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turvaohjeita noudatettava toisen piikin jälkeenkin - täyden rokotussuojan saaneita on toukokuussa noin 10 prosenttia päijäthämäläisistä

Koronarokotukset etenevät Päijät-Hämeessä. Samalla kun tällä viikolla on alettu rokottaa perusterveitä 65–69-vuotiaita, jaetaan toisen kierroksen rokotuksia tehostetun palveluasumisen asukkaille ja koronatyötä tekevälle henkilöstölle.

Annosväli on 12 viikkoa, ja johtajaylilääkäri Tuomo Niemisen mukaan vasta pieni osa on saanut kaksi rokotetta. Tahti kuitenkin kiihtyy lähiviikkoina. Nyt rokotetaan kaikkiaan runsaat 10 000 viikossa, toista kertaa piikin saa nyt noin tuhat viikossa ja toukokuussa muutama tuhat ihmistä viikossa.

– Toukokuun loppuun mennessä asukkaista vajaa 10 prosenttia on rokotettu kahteen kertaan, Nieminen arvioi.

Täysi rokotussuoja ei Niemisen mukaan tarkoita, että voisi huoletta alkaa elää, kuten ennen koronaa.

– Tässä vaiheessa katsotaan, että sama ohjeistus koskee vielä kaikkia. Me seuraamme kansallisia ohjeistuksia.

Suomessa on viime viikkoina käyty keskustelua rokotuspassin käyttöönotosta, mutta Päijät-Sotessa ei ole siihen omaa kantaa.

– Toki pidämme tärkeänä, että yhteiskuntaa avataan mahdollisuuksien mukaan. Jos rokotepassiin liittyvät ongelmat saataisiin ratkaistua, se olisi yksi reitti, Nieminen pohtii.

– Isompi juttu tietysti olisi, että saadaan kaikki rokotusta haluavat rokotettua.

Voivatko täysin rokotetutkin sitten vielä tartuttaa tautia?

– Mitä ilmeisimmin hyvin vähän. Maissa, joissa on hyvin paljon jo rokotettu, kuten Iso-Britanniassa ja Israelissa, myös tartunnat ovat vähentyneet suuruusluokkaa 90 prosenttia. Rokottaminen näyttää vähentävän tartuntoja vastaavalla tavalla kuin se vähentää oireista taudinkuvaa.

Kotona pysytelleille ikäihmisille ei kuitenkaan Niemisestä voi suositella toisten rokotettujen tapaamista.

– Mutta sinänsä kannustamme ihmisiä liikkumaan ulkosalla, ei pysymään neljän seinän sisällä.

Sitä, miten moni saa rokotuksen ennen kesää, on Niemisestä vaikea arvioida, koska epävarmuuksia on paljon.

– Olemme sanoneet, että huhtikuun loppuun mennessä 40 prosenttia alueen 16 vuotta täyttäneistä on rokotettu ensimmäisen kerran.

Loppujenkin hän uskoo piikille pääsevän ennen kesän lomasesonkia.

– Siltä näyttäisi, että juhannuksen seudulla kaikki halukkaat ovat saaneet ensimmäisen kierroksen. Toinen rokotus menee osalla ilman muuta syksyyn.

Päijät-Hämeessä joka kymmenes piikille tulija ei ole suostunut ottamaan Astra Zenecan rokotetta uutisoitujen tukosriskien takia.

– Jos vasta rokotettavaksi tullessa ilmenee, ettei ihminen halua rokotetta, jää käyttämättä rokote ja rokoteaikakin. Asiakas ei kuitenkaan voi valita rokotetta, muistuttaa Nieminen.

Ihmisten on Niemisestä vaikea jäsentää, miten pienestä riskistä rokotteen sivuvaikutuksissa puhutaan. Sen sijaan jos saa koronan, riskit ovat eri kertaluokkaa.

– Kohta kaikki 65 vuotta täyttäneet on rokotettu. Sen jälkeen kysymys on, mitä tehdään hyllyyn jääville rokotteille.

Heti rokotteet eivät vanhene, joten niitä voidaan käyttää myöhemmin.

– Hyvin vähän on mennyt hukkaan

Astra Zenecan osuus alueen rokotemäärästä on vajaat 20 prosenttia, Johnson & Johnsonin rokotteen noin 5 prosenttia.