Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Kerro jo hallitus, paljonko tilataan tukusta

Kuvittele olevasi ravintolayrittäjä, joka suunnittelee tulevan viikon käytännön järjestelyitä. Työvuorolistat on syytä saada kuntoon ja tukusta pitää tilata raaka-aineet perjantaina kello 14 mennessä, jotta ne ovat käytettävissä maanantaina.

Normaalisti tämä olisi tavanomaista rutiinien pyörittämistä, mutta korona-aikana kaikki on toisin. Viime perjantaina aamupäivällä paikallisissakin alan yrityksissä oltiin tuollaisessa tilanteessa, vaikka kenelläkään ei ollut vielä varmaa tietoa siitä, mihin kellonaikaan ravintolat on suljettava tulevalla viikolla.

Kuka tahansa maallikkokin ymmärtää, että tuollaisella tiedolla on ratkaiseva vaikutus ruokalistojen suunnitteluun ja tukkutilausten sisältöön. Niinpä ravintolayrittäjälle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin tuijottaa silmä kovana Valtioneuvoston Twitter-tiliä ja toivoa, että tuoreimmat rajoitustiedot tulevat ajoissa.

Tuollaista se ruohonjuuritason arki on, kun ravintolayritykset yrittävät sopeutua nopeasti muuttuviin hallituksen linjauksiin. Joku voisi pitää sitä painajaisena tai kehnosti käsikirjoitettuna farssina, mutta yrittäjille se on todellisuutta, jonka kanssa on vain jotenkin selviydyttävä.

Pieni tuokiokuva havainnollistaa hyvin sitä ahdinkoa ja epävarmuutta, jossa ravintola-ala on joutunut elämään koko pandemian ajan. Alan etujärjestön tekemän jäsenkyselyn mukaan yhä useampi matkailu- ja ravintola-alan yritys katsoo nyt olevansa konkurssiuhan alla. Viime viikolla julkistettujen Mara ry:n tietojen mukaan uhanalaisten yritysten osuus oli noussut jo 28 prosenttiin.

Tällä viikolla alkanut rajoitetun aukiolon ja anniskelun ajanjakso on uusi kylmä suihku yrittäjien niskaan. Kannattavan liiketoiminnan tekeminen on nyt käytännössä hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta. Monelle yritykselle ravintoloiden täyssulun jatko olisikin ollut parempi vaihtoehto. Sen aikana ravintolat ovat sentään olleet oikeutettuja valtion maksamiin sulkemiskorvauksiin.

Nyt ravintolat joutuvat tyytymään yleiseen yritysten kustannustukeen, joka on ollut ehdoiltaan selvästi huonompi kuin sulkemiskorvaus. Kustannustuen myöntämisperusteissa on ollut myös omat valuvikansa. Esimerkiksi toimintaansa juuri ennen korona-aikaa yrityskaupoilla laajentaneet yritykset ovat saattaneet jäädä tyystin ilman tukea, vaikka kannattavuuskriisi on iskenyt yhtä lailla niihinkin.

Matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä edustavan Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi lähettikin hallitukselle kipakat terveiset tuoreimpien rajoitusten tultua julki viime perjantaina.

”Suomessa on syntynyt käsitys, että valtio on tukenut avokätisesti koronaepidemian ja rajoitustoimien runtelemia yrityksiä. Tämä on täysin virheellinen käsitys. Valtion maksamat tuet ovat olleet erittäin pieniä verrattuina niihin valtaviin tappioihin, joita matkailu- ja ravintola-alan yritykset ovat kärsineet. Esimerkiksi ravintolayrityksille vuonna 2020 maksetut tuet ovat vain noin 11 prosenttia liikevaihdon menetyksestä”, Lappi huomautti.

Ravintoloiden ja kahviloiden yritysten elinkelpoisuus on täysin oleellinen asia myös Lahden keskustan vetovoiman kannalta. Keskustan kehittämiseksi on viritelty mitä erilaisempia projekteja ja hankkeita jo kauan ennen korona-aikaa, mutta siinä urakassa otetaan monta askelta taaksepäin, jos paikallisen ravintolakentän läpi pyyhkäisee massiivinen konkurssiaalto ja katukuvaan jää lähinnä suurten ketjuyritysten toimipisteitä.

Kaupunki on pyrkinyt omilla toimillaan helpottamaan ravintoloiden tilannetta. Viime viikolla valtuutetuille esiteltyjen suunnitelmien mukaan noutoruoan hakuun tarkoitetut maksuttomat pikaparkkipaikat pysyvät käytössä kesän ajan, terassimaksuja alennetaan tänä vuonna 50 prosenttia ja terassien laajennus on maksutonta.

Keskustan elvyttämiseksi on mietitty tulevalle kesälle kaikenlaista muutakin. Torille on tulossa jalkapallon EM-kisojen ajaksi kisakatsomo ja heinäkuun alusta alkaen keskustaan pääsee iltaisin viikonloppuisin euron hintaisilla bussilipuilla.

Tällaiset toimenpiteet ovat tervetulleita kädenojennuksia, mutta yksinään ne eivät ratkaise vielä mitään. Ravintola-alan yrittäjien kannalta olennaisinta olisi, että myös maan hallitus tunnistaisi aidosti alan ahdingon ja mitoittaisi tukitoimensa sen mukaisesti.

Moni yritys saattaa elää juuri nyt olemassaolonsa kannalta ratkaisevia viikkoja. Joskus loppukesästä tilanne on jo toivottavasti parempi, mutta ensin sinne asti pitää selvitä hengissä. Päättäjien linjauksia odotellessa oma merkittävä roolimme on myös meillä kaikilla kuluttajina. Nyt jos koskaan on hyvä aika tukea oman kukkaron kestokyvyn mukaan paikallisia yrittäjiä.