Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Maksuttomaan ehkäisyyn palataan vielä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus päätti 29.3 äänin 3 – 4 olla toteuttamatta alle 25-vuotiaiden nuorten maksutonta ehkäisyä, vaikka esitys sen järjestämisestä perustui tutkimustietoon. Maksuttomalla ehkäisyllä on saatu muualla Suomessa hyviä tuloksia. Se on muun muassa vähentänyt sukupuolitauteja, ei-toivottuja raskauksia, abortteja ja inhimillistä kärsimystä.

Maksutonta ehkäisyä on käsitelty moneen otteeseen yhtymässä. Esitys on kaatunut jopa pienimmällä mahdollisella erolla, murto-osa äänellä, yhtymäkokouksessa. Myös Lahden kaupunginhallitus ja osallisuuden ja hyvinvoinnin jaosto ovat ottaneet maksuttomaan ehkäisyyn positiivisen kannan. Silti lahtelainen edustaja hyvinvointiyhtymän hallituksessa äänesti esitystä vastaan. Juridisesti hallituksen lahtelaiset edustavat it- seään, mutta aiheellisesti voi kysyä, kuinka hyvin Lahden kaupungin tahto toteutuu.

Nuorten maksuttoman ehkäisyn käsittely kuvastaa sosiaali- ja terveysasioiden demokraattista johtamista Päijät-Hämeessä. Yhtymän hallituksen seitsemän jäsentä käyttävät suurinta poliittista valtaa koko maakunnassa. Heillä on lainmukainen vastuu ­so- siaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä ja noin 800 miljoonan euron budjetista.

Valtakunnallinen sote-uudistus tulee todella tarpeeseen ja ratkaisee myös edustuksellisen demokratian ongelmia. Jatkossa esimerkiksi maksuttomasta ehkäisystä päättäminen on selvempää.

Uudistuksen toteutuessa käydään suorat sote-vaalit, jossa ehdokkaiden näkemyserot tulevat selvästi esiin. Myös vastuukysymykset selkeytyvät. Hyvinvointiyhtymän hallitus on silloin suoraan vastuussa maakuntavaltuustolle – ja valtuusto äänestäjälle. Toistaiseksi uudistuksen läpimeno on epävarmaa, joten tulevat kuntavaalit ovat vielä myös sote-vaalit.

Maksuttoman ehkäisyn järjestämiseen tullaan palaamaan pian – mahdollisesti jo seuraavassa yhtymäkokouksessa. Heti kun on mahdollista, tulen tekemään joko esityksen maksuttoman ehkäisyn lisäämisestä talousarvioon tai asian palauttamisesta hyvinvointiyhtymän hallitukselle uudelleen käsittelyyn.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhtymäkokouksen varapuheenjohtaja (sd.) ja Lahden sos.dem. valtuustoryhmän puheenjohtaja