Kaupunkipyörät tulevat Lahteen elokuussa – koekäyttöön on tulossa 250 sähköavusteista pyörää
2
Kaupunkipyörällä pääsee huristelemaan Lahdessa elo-syyskuussa. Anneli Tuominen-Halomo
Katso isompi kuvaKaupunkipyörällä pääsee Lahdessa huristelemaan elo-syyskuussa. Kuvassa Kuopion kaupunkipyöriä. Tuire Punkki
Marjaana Kontu
Kaupunkipyörät ilmestyvät Lahden katukuvaan elokuun lopussa. Pyöriä varten on eri puolille kaupunkia tulossa 25–30 asemaa, josta pyörän voi ottaa ja jonne sen voi palauttaa.
– Syksyllä aloitetaan, pilotti tehdään 250 pyörällä, mikä on lopullisen järjestelmänkin koko. Kevään ja kesän aikana tullaan suunnittelemaan asemaverkko ja pyörien visuaalinen ilme, Lahden kaupungin kestävän liikkumisen projektipäällikkö Anna Huttunen kertoo.
– Syyskausi sitten testataan pyöriä, ja katsotaan miten homma lähtee rullaamaan.
Tavoitteena Huttusen mukaan on, että pyörät olisivat kaupunkilaisten käytössä elokuun lopussa tai viimeistään 1. syyskuuta.
Parin kuukauden kokeilujakson aikana testataan järjestelmän toimivuutta.
– Kaikkea ei vielä tarvitse lyödä lukkoon, vaan voidaan esimerkiksi vielä pohtia asemaverkkoa, onko se toimiva, Huttunen kertoo.
Kevään ja kesän aikana tullaan suunnittelemaan asemaverkko ja pyörien visuaalinen ilme.
Lahden kaupungin kestävän liikkumisen projektipäällikkö Anna Huttunen
Käyttäjien vinkkelistä järjestelmä kuitenkin toimii heti täysipainoisesti: pyörää kokeillakseen on rekisteröidyttävä ja maksettava käyttömaksu. Maksun suuruutta ei ole vielä päätetty. Huttunen hahmottelee, että kausimaksu voisi olla 30–50 euron luokkaa. Pyörät ovat käytössä vuosittain huhtikuusta syyskuun loppuun.
Asemaverkkoa suunnitellaan taannoin tehdyn konsulttiselvityksen pohjalta.
– Asemia täytyy olla tarpeeksi tiheästi. Optimaalinen tilanne on, että yhdelle asemalle on mitoitettu kymmenen pyörää, joita sitten tasataan, eli operaattori katsoo, että kaikilla asemilla on riittävästi pyöriä.
Jos käyttäjiä riittää, kaupungilla on optio tuplata järjestelmän koko tulevina vuosina ja laajentaa käyttö ympärivuotiseksi.
Vahva tunnistautuminen on paras ilkivallan ehkäisijä. Jos pyörä katoaa, pystytään tunnistamaan, kuka sen on kadottanut. Hirveän hyvin pyöriä on pidetty.
Kestävän liikkumisen projektipäällikkö Anna Huttunen
– Esimerkiksi jos tulee vähän kauempaa keskustaan bussilla tai autolla, voi hypätä pyörän selkään ja jatkaa sillä. Ajatus on täydentää joukkoliikenteen tarjontaa, Huttunen sanoo.
Kaupunkipyörä helpottaa liikkumista silloinkin, jos ei varkaiden pelossa haluaa jättää omaa pyörää parkkiin keskustassa.
Käyttäjiltä vaaditaan rekisteröityminen, pyörän käyttö tapahtuu puhelimeen ladattavalla sovelluksella.
– Lipputuotteita ei ole vielä määritetty, mutta ainakin tulee kausilippu, jonka ostamalla pystyy ottamaan pyörän käyttöön milloin vain, maksamatta lisää.
Muualta Suomesta on kaupunkipyöristä saatu hyviä kokemuksia.
– Esimerkiksi Helsingissä on järjestelmä on hurjan suosittu. Ja Kuopiossa, jota olemme käyttäneet paljon mallina, järjestelmä on ylittänyt kaikki odotukset.
Kuopiossakin pyörät ovat sähköavusteisia ja niiden toimittaja on sama kuin Lahdessa eli tsekkiläinen Freebike. Pyörät varustetaan tunnistein.
– Vahva tunnistautuminen on paras ilkivallan ehkäisijä. Jos pyörä katoaa, pystytään tunnistamaan, kuka sen on kadottanut. Hirveän hyvin pyöriä on pidetty.
Kaupunkipyörille etsitään nyt myös sponsoreita.
– Kiinnostusta on ollut, onhan kaupunkipyörä hyvä paikka näkyä.
Kaupunkipyöräpalvelun bruttokustannukset kaupungille ovat 500 000 euroa vuodessa. Kustannuksia alentavat käyttäjämaksut ja mainostulot.
Lisää tietoa kaupunkipyöristä on luvassa myös kaupungin järjestämässä Keskustaillassa, joka järjestetään verkossa 20.4. kello 17 Teams-ohjelman välityksellä.
Projektipäällikkö Anna Huttunen kannustaa aiheesta kiinnostuneita osallistumaan iltaan.
– Haluamme asukkaat mukaan suunnitteluun, esimerkiksi kommentoimaan asemia ja kaupunkipyöräjärjestelmän nimeä.