Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talkkarin uudet silmät taivaalla – dronen avulla havaitaan jopa tiilen halkeamat katolta

Kiinteistönhuoltajien toimenkuvaan voi nykyisin kuulua myös dronen lennättämistä. Lahden Talojen yhteistyökumppani Palmia on noin vuoden ajan hyödyntänyt ja kokeillut kuvauskoptereita rakennustarkastuksissa, joissa tutkitaan esimerkiksi vesikaton, kourujen ja muun varustuksen kuntoa.

Kokemukset ovat toistaiseksi erittäin hyviä, toteavat niin Lahden Talojen isännöintipäällikkö Matti Koskinen kuin Palmian palveluesimies Ari Sulander.

Yksi dronen keskeisimmistä eduista on toimenpiteen ripeys.

– Tunnissa dronella tarkastaa jo aika paljon. Jos vertaa siihen, että pitää varustautua, virittää valjaat ja muut turvavarusteet, niin se on ollut useamman tunnin homma aiemmin, Sulander konkretisoi eron perinteiseen katolla kiipeilyyn.

Työturvallisuuskin paranee automaattisesti. Dronekuvaus hoituu jalat tukevasti maan pinnalla.

– Sinne ei tarvitse silloin kenenkään kiipeillä, eikä ole putoamisriskiä, Sulander vahvistaa.

Sinne ei tarvitse silloin kenenkään kiipeillä, eikä ole putoamisriskiä.

Palveluesimies Ari Sulander

Dronella kuvattiin Lahdessa viime vuonna Lehtiojan ja Palokunnantien palvelutalojen katot.

Kuvauskopterilla lennetään muutaman metrin korkeudessa katon yläpuolella, ja kuvataan talteen video, jota voidaan tarkastella lähemmin tietokoneella jälkeenpäin.

– Esimerkiksi Palokunnantiellä on tiilikatto, niin videolta näkyi ihan selkeästi kun tiili oli poikki. Tuollaiset kohdat saadaan paikallistettua hyvin, Sulander mainitsee.

Dronen avulla huomataan vesikourujen tukkeumia, peltikattojen ja -kourujen korroosiota, lumiesteiden ja turvavarusteiden kiinnitysten kunto, sekä hormien ja muiden läpivientien tiiveys, Matti Koskinen luettelee.

Kuvaaminen vaatii kuitenkin koulutuksen, osaamista ja tuulenpuuskien havainnointia.

– Siinä on zoomit sitä luokkaa, että pystytään kohtuulliselta etäisyydeltä kuvaamaan, mutta kovalla tuulella se on hankalaa. Vähän on ilmojakin katsottava, Sulander muistuttaa.

Paras hyöty dronesta on vaikeissa kohteissa, joissa on vaikkapa jyrkkiä kattoja tai muuten vaikeasti saavutettavia pakkoja.

– Jyrkempikattoisia ratkaisuja on erityisesti keskusta-alueilla, siellä drone on kaikkein tehokkaimmillaan, Koskinen sanoo.

Tasakattoiset talot ovat helpompikulkuisia, mutta niissä taas on omat kommervenkkinsä, joiden takia katolle on mentävä.

– Tasakatoilla on kattokaivot, niihin kertyy helposti neulasia ja roskaa, joka tukkii kaivon. Se voi sopivan sateen tullen aiheuttaa sen, että ne katto lainehtii ja aiheuttaa vesivahinkoja, Koskinen toteaa.

– Erittäin korkeissa kohteissa riskit kasvavat joka tapauksessa, olivat ne sitten tasa- tai harjakattoisia, hän muistuttaa.

Muitakin etuja kopterikuvaamisessa on.

– Tiilikatoilla ei tarvitse kiipeillä, eikä siten muodostu lisää rikkoutumisvaaraa, Sulander mainitsee.

– Kourujen likaisuus ja putsaustarve on helppoa käydä katsomassa. Turhaa työtä jää pois, koska kourujen puhdistamiseen tarvitaan monessa paikassa nosturi, joten rahallinen ero on aika iso, Sulander jatkaa.

Tarkastukset jatkuvat jälleen keväämmällä kun lumet ovat katoilta kokonaan sulaneet ja pinnat ovat hyvin näkyvillä. Jään ja lumen poistaminenkin voi joskus vaurioittaa kattopinnoitteita tai lumikouruja, mikä ilmenee vasta keväällä.

Kokonaan katoille kiipeäminen ei kuitenkaan tule loppumaan.

– Kevään tarkastuksissa havaitaan vikoja, ja sitten kesäkaudella on käsivoimin tehtävä puhdistukset, siivoukset ja korjaukset katoilla liikkuen, Koskinen sanoo.