
– Projektin tarkoituksena on ymmärtää Lahden liikennevirtoja, reittejä, turvallisuustekijöitä ja valita sopiva ajoneuvo. Tässä vaiheessa suunnitellaan, miten toimintaa Lahdessa voitaisiin viedä eteenpäin. Se on kiinni kaupungista, miten asiassa edetään. Meillä on valmius siihen, että ajoneuvot voisivat liikkua jo tänä kesänä Lahdessa, kertoo Roboride oy:n toimitusjohtaja Tatu Nieminen.
Roboride on operaattori, jota voi verrata Onnibussiin. Roboride omistaa kaluston ja liikuttaa ihmisiä.
– Lahti on ollut aktiivisin kaupunki, jonka kanssa olen ollut tekemisissä. Lahti on saanut hyvää huomiota ympäristöpääkaupunkivuodella, Nieminen kehuu.
Autonomisilla eli itseohjautuvilla sähköautoilla voitaisiin täydentää nykyistä joukkoliikennettä.
– Keskitymme noin 1–5 kilometrin matkoihin, jotka liitetään osaksi muuta joukkoliikennettä. Käytännössä kotiovelta voisi päästä lähimmälle bussipysäkille, juna-asemalle tai Pikku-Vesijärvelle piknikille, Nieminen avaa mahdollisuuksia.
Roboriden autonomisten sähköautojen toimintaa on testattu aiemmin esimerkiksi Tampereella viime kesänä. Kuusi viikkoa kestäneessä kokeilussa ajoneuvoja pystyi tilaamaan suljetulla alueella Hiidenrannassa.
Kotiovelta voisi päästä lähimmälle bussipysäkille, juna-asemalle tai Pikku-Vesijärvelle piknikille.
Roboriden toimitusjohtaja Tatu Nieminen
– Toimitimme kännykkäsovelluksen, josta pystyi napinpainalluksella tilaamaan ajoneuvon kännykän gps-sijaintiin. Tilaamista voi verrata siihen, että hotellin aulassa painaa hissin nappia. Oveen syttyy valo, jonka jälkeen näet, missä kerroksessa hissi menee. Hissin tullessa päätät, menetkö hissiin.
Niemisen mielestä autonomisen liikennöinnin avulla voi saavuttaa säästöjä.
– Kaiken taustalla ovat vihreys ja kaupunkien säästöt. Jotta toiminta on kannattavaa, sen pitää tuoda säästöä kaupungille. Se ei tarkoita sitä, että taksi- ja bussikuskeista tehdään työttömiä, vaan sitä, että turhaa ajamista vähennetään.
Autojen liikennöinti perustuu tilauspohjaisuuteen.
– Linjojen ajaminen ei ole aina tarkoituksenmukaista. Esimerkiksi yöaikaan monet linjat ovat tyhjiä. Se on kaupungille säästöä, jos voidaan siirtyä tilauspohjaisuuteen.
– Ajoneuvot ovat melko tyhmiä. Niitä varten tarvitaan lennonjohdon tapainen etävalvontakeskus. Nimeämme ajokortillisen henkilön, joka on ajoneuvosta vastuussa. Hän voi olla vastuussa useammasta kuin yhdestä ajoneuvosta, mutta bussikuski ei voi ajaa kahta bussia samanaikaisesti. Tästä syntyy kustannussäästöjä.
Turvallisuudesta on saatu hyviä kokemuksia.
– Teimme Tampereen yliopiston kanssa tutkimuksen Tampereen kokeilusta. Kuuden viikon aikana ei ollut yhtään vaaratilannetta. Haasteena oli esimerkiksi se, että tuuli toi järveltä vaahteranlehtiä, jotka pysäyttivät ajoneuvon, Nieminen taustoittaa.
– Vaahteranlehti on kädenkokoinen, ja esteitä havainnoiva laser-tutka tunnisti sen kädeksi, jolloin ajoneuvo pysähtyi. Tämä on tyypillinen haaste. Matkustajan mukavuus voi kärsiä siitä, että ajoneuvo pysähtyy liian helposti, eikä niinkään siitä, että se pysähtyisi liian myöhään tai kolaroisi.
Pysähtymisherkkyyden hienosäätö on operaattorin työtä.
– Me joudumme tekemään päätöksen, voiko ajoneuvo jatkaa pysähtymisen jälkeen matkaansa.