Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Räsy saa mattona uuden elämän – Kankuri Ilo kannustaa kierrättämään tekstiilejä

Ennen vanhat ja kuluneet vaatteet korjattiin tai käytettiin matonkuteeksi, nykyään ne päätyvät surutta jätteeksi. Suomalainen heittää vuodessa roskiin 13–17 kiloa tekstiilijätettä.

Euroopan unionin on linjannut, että tekstiilijätteen kerääminen muuttuu pakolliseksi vuoteen 2025 mennessä.

Lahdessa pioneerityötä tekstiilijätteen vähentämiseksi tekee Kankurin Ilo -osuuskunta, joka haluaa ympäristöpääkaupunkivuoden hankkeellaan kannustaa ihmisiä tuunaamaan ja kierrättämään vanhoja tekstiilejä.

Räsylle toinen mahdollisuus -hankkeella halutaan muistuttaa, että kotitalouksilla on omilla toimintatavoillaan mahdollisuus vaikuttaa vaatteiden ja kodin tekstiilien kierrätykseen.

– Tekstiilijätteelle ei ole olemassa virallista kierrätystoimintaa. Tekstiili on käytännössä energiajätettä, joka päätyy polttouuniin, ja siihen haluamme puuttua, että sille löytyisi uusi elämä, sanoo Kankurin Ilon toiminnanjohtaja Paula Mäkelä.

– Melkein sanoisin, että suurin osa tekstiilijätteestä olisi kierrätyskelpoista. Petrattavaa olisi vaikka kuinka paljon.

Hankkeella halutaan kannustaa ihmisiä miettimään omia kulutustottumuksiaan ja vähentämään kertakäyttökulttuuria.

Kankurin Ilossa tekstiilijäte on perinteisesti päätynyt innokkaiden kutojien kangaspuihin matonkuteiksi. Mutta paljon muitakin tapoja on, ja niitä on tarkoitus yleisölle esitellä hankkeen maksuttomissa työpajoissa.

– Meillä on ollut esimerkiksi työpaja, jossa on tehty t-paidasta pipo ja kauluri. Myös kestokassien ompelukurssi on pidetty.

Kevään tulevissa työpajoissa pääsee opettelemaan esimerkiksi sukkien parsintaa, pyöränsatulan lämmittimen ja maton virkkaamista, vaatteiden korjausta tai vaikka vetoketjukorujen tekoa.

– On monia tapoja kierrättää ja korjata tekstiilejä. Vaate ei ole käyttökelvoton, vaikka sille tulee joku vaurio.

Työpajat ovat Mäkelän mukaan herättäneet kiinnostusta, joskin koronan takia niiden kokoa on jouduttu rajoittamaan ja turvajärjestelyt ovat olleet tiukat.

– Olemme myös suunnittelemassa verkon kautta pidettäviä työpajoja, mikäli fyysinen työpajan järjestäminen ei onnistu.

Työpajojen järjestämisen ohella Kankuri Ilossa tehdään vapaaehtoistyötä.

– Olemme ottaneet vastaan käytöstä poistettuja liinavaateita. Esimerkiksi helmikuussa päättynyt kampanja tuotti vähän yli 500 kiloa käytöstä poistettuja lakanoita. Niistä meidän on tarkoitus tehdä räsykudetta ja kutoa räsymattoja, jotka myydään mattohuutokaupassa 8. toukokuuta.

Huutokaupassa myytävien mattojen teemana on tänä vuonna Lahti.

– Eli tulossa on Lahti-aiheisia mattoja, joita kutojat talkoovoimin kutovat täällä.

Huutokaupan tuloilla rahoitetaan toimintaa.

Jatkossakin Kankuri Ilossa otetaan vastaan käytöstä poistettuja liinavaatteita.

Korona-aika on monilla herättänyt innostuksen käsitöiden tekoon. Mäkelä uskoo, että maaperä voi nyt olla otollinen tekstiilien kierrätykselle.

– Toivon ainakin, että tämä innostusta lisää.

Lisätietoa hankkeen työpajoista löytyy osuuskunnan nettisivuilta www.kankurinilo.fi.