Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kapellimestarilla hiihtotartunta – Sinfonia Lahden Anja Bihlmaier lähti Päijät-Hämeeseen ja vaihtoi frakin toppahousuun

Tällä viikolla Sinfonia Lahti ahkeroi kuusi pitkää päivää sisällä valmistautuen torstain konserttiin ja sen jälkeen äänittäen teoksia levylle. Ulkoliikunta onkin parasta mahdollista vastapainoa, kokee sinfoniaorkesterin vieraileva kapellimestari Anja Bihlmaier.

Bihlmaier saapui työkeikalleen Lahteen jo etukäteen päästäkseen harrastamaan uusvanhaa suosikkilajiaan hiihtoa. Salpausselän talvi oli perjantaina parhaimmillaan, kun hän valmistautui Virtual Finlandian sivakoimiseen tuubansoittaja Harri Lidslen ja muusikko Miikka Kallion kanssa.

– Rakastan hiihtoa, minulla on hiihtovirus! Bihlmaier vitsaili ennen 13 kilometriin venynyttä lenkkiä, joka huipentui Intiaanikukkulan ja J-mutkan kiertämiseen.

Etelä-Saksan Baijerissa maaseudulla varttunut Bihlmaier, 42, kertoo lapsena hiihtäneensä vanhempiensa kanssa silloin, kun lunta sattui olemaan. Hiihto jäi vuosiksi, kunnes innostus syttyi muutama vuosi sitten Norjassa töiden merkeissä.

– Työssäni ei ole ikinä aikaa talvilomalle, joten nautin nyt Lahdessa siitä, että täällä on kaikki mitä tarvitsen; mukavia ihmisiä, hieno orkesteri, jolla on paljon yleisöä, ja lisäksi hiihtoa.

– Niiden yhdistäminen on kuin unelma, sitä ei löydä joka paikasta. Monessa isossa kaupungissa pitää ajaa tunteja päästäkseen luontoon. Täällä voin kävellä asunnoltani laduille ja Sibeliustalolle, Bihlmaier iloitsee.

Täällä voin kävellä asunnoltani laduille ja Sibeliustalolle.

Kapellimestari Anja Bihlmaier

Suomen Ladun ulkoilulähettilääksikin nimetty Kallio on opettanut vapaan hiihtotyylin tekniikkaa Bihlmaierille, jonka aiempi kokemus rajoittui perinteiseen.

– Tosi hyvältä näyttää ottaen huomioon, että on hiihdetty sitä vain muutama kerta. Hän on oppinut poikkeuksellisen hyvin, Kallio kehuu.

Omatoimisesti Bihlmaier käy hiihtelemässä harva se päivä, fanittaa erityisesti yhdistetyn urheilijoita, ja tarkkaili Lahdessa järjestetyn Continental Cupin osallistujien tekniikkaa.

– On aika hienoa olla ladulla samaan aikaan ammattilaisten kanssa.

Lahden vaativat ladut takaavat hyvää harjoitusta.

– Olen vasta aloittelija. Jyrkissä mäissä pidän taukoa ja hengittelen, enkä mene täyttä vauhtia alamäissä. Tykkään siitä haasteesta.

Kallio vei Bihlmaierin taannoin myös Messilän metsiin ja Pirunpesälle hiihtämään pimeässä otsalampun valossa.

– Maisemat olivat kuin Lapissa, kun puiden oksat taipuivat lumesta kaariksi, Bihlmaier ihastelee.

Sinfonia Lahti osallistui Virtual Finlandiaan noin 30 henkilön voimin, Harri Lidsle kertoo. Viime talvena he auttoivat Bihlmaieria alkuun lainaamalla välineitä ja vaatteita. Nyt kapellimestarilla on omat CustomSkiltä ostetut varusteet.

– Sain kokeilla suksia jonkin aikaa, rakastuin näihin ja päätin ostaa. Se oli hyvää palvelua, Bihlmaier sanoo upouusista Rossignoleistaan.

Liikunta on muusikoille ammatillisestikin tärkeää.

– Jos olet kunnossa, olet myös paljon parempi muusikko, Bihlmaier kiteyttää.

Torstain verkkokonsertissa Sinfonia Lahti esittää Sergei Prokofjevin suurteoksen, johon sisältyy omanlaisensa urheilusuoritus.

– Sellistillä on siinä on neljäkymmentä minuuttia putkeen nopeaa soittoa. Se on kuin maraton, jonka vain harva sellisti pystyy soittamaan, Bihlmaier kertoo.

Haasteen ottaa vastaan maailman orkestereja Los Angelesin filharmonikoista BBC Symphonyyn kiertänyt Christian Poltèra, joka debytoi Sinfonia Lahden solistina.