Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahden kaupunkipyörät hankitaan Tšekistä – viiden vuoden sopimuksella 250 sähköpyörää 30 asemalle.

Lahteen hankitaan 250 sähköavusteista kaupunkipyörää ja noin 30 kaupunkipyöräasemaa.

Kaupunki sai kaksi tarjousta kaupunkipyöräjärjestelmän toteuttamisesta. Pyörien toimittajaksi valittiin hinnan ja laadun perusteella tšekkiläinen Freebike s.r.o.

Kaupunkipyörät tilataan Lahteen avaimet käteen -sopimuksella. Varsinainen sopimuskausi alkaa 1.4.2022 ja ensi syksynä pyöriä ja järjestelmää päästään jo koekäyttämään.

Kaupunkipyörän saa käyttöönsä mobiilisovelluksella ja sen käyttö on maksullista. Pyörien käyttöönotto ja palauttaminen tapahtuu asemilla.

Pyörät ovat käytössä huhtikuusta syyskuun loppuun. Pyöristä tehdään viiden vuoden sopimus ja sen päälle tulee alkuvaiheen testijakso. Kaupungilla on mahdollisuus lunastaa pyörät jatkovuosille ja myös laajentaa käyttöaikaa talvikuukausille. Lisäksi pyörien lukumäärää on mahdollista kasvattaa jatkossa.

Sopimukseen sisältyy pyörien ja asemien lisäksi niiden huolto ja ylläpito sekä asiakaspalvelu ja lainausjärjestelmä. Vastaava sähköavusteinen kaupunkipyöräpalvelu on käytössä mm. Kuopiossa.

– Sähköavusteisiin pyöriin perustuvat järjestelmät vaikuttavat yleistyvän kaupungeissa teknologian kehittyessä. Ovathan ne kätevä ratkaisu mäkiseen Lahteenkin. Lahtelaisilta kysyttiin kaupunkipyöristä viime vuonna. Vastaajista 55 prosenttia näki sähköavusteisuuden tärkeänä tai erittäin tärkeänä, kestävän liikkumisen projektipäällikkö Anna Huttunen kertoo.

Kaupunkipyöräpalvelun bruttokustannus kaupungille on noin 500 000 euroa vuodessa. Kustannuksia alentavat käyttäjämaksut ja mainostulot.

Neuvottelut yksityiskohdista käynnistyvät hankintapäätöksen tultua lainvoimaiseksi.