Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden 2001 tapahtumat jäivät lähtemättömästi mieleen – "Huoneeseen tuli täysin hiljaista, siinä olisi voinut kuulla neulankin tippuvan lattialle"

20 vuoden takaisten tapahtumien ympärille saisi luotua turistikierroksen.

Urheilukeskuksen pääkatsomon toimistotilat 17. helmikuuta 2001. Viereisellä stadionilla on saatu päätökseen MM-hiihtojen miesten takaa-ajokilpailu, jossa Suomen Jari Isometsä on sijoittunut toiseksi Ruotsin Per Elofssonin jälkeen. Tämänkin lehden kolumneista tuttu Vesa Ruotonen ihmettelee, miksi MM-hiihtojen pääsihteeri Seppo Innanen juoksee hänen luokseen, ”koska eihän pääsihteerin pitäisi joutua juoksemaan”.

Innanen pyytää kisojen ohjelmapäällikkönä tuolloin toiminutta Ruotosta huoneeseen, jossa on paikalla kourallinen yllättävän arvovaltaista väkeä kansainvälisen hiihtoliiton puheenjohtajasta Gianfranco Kasperista alkaen. Ruotonen ihmettelee, mitä hän tekee tässä joukossa.

Vastaus selviää pian, kun Kasper sanoo asiansa ytimekkäästi.

– Teidän täytyy lykätä palkintojenjakoa.

Ruotonen muistaa 20 vuoden jälkeen tilanteen elävästi.

– Huoneeseen tuli täysin hiljaista, siinä olisi voinut kuulla neulankin tippuvan lattialle.

Kasper antaa vielä erikseen ohjeen, miten asiasta on kerrottava julkisuuteen: lyk­käys tapahtuu teknisistä syistä.

Paikalla oleville oli välittömästi selvää, mistä todellisuudessa oli kysymys.

– Toivoimme vain, että se olisi ollut ruotsalainen, Ruotonen naurahtaa.

Ohjelmapäällikölle tuli kiire laatia kenttäkuulutuksia asiasta eri kielillä. Sen ajan viestintä- ja mediaympäristössä tieto palkintojenjaon lykkääntymisestä ei kuitenkaan tavoittanut kaikkia, joten tyhjälle torille kertyi lopulta noin tuhat katsojaa odottamaan turhaan mitaliseremoniaa. Jälkikäteen asia on harmittanut Ruotosta.

– Minun olisi pitänyt siinä tilanteessa ymmärtää järjestää torille jotain ohjelmaa, vaikka tanssiesitys.

Tuhannen torille kokoontuneen ihmisen mielipaha oli lopulta pieni rikka rokassa vuoden 2001 dopingskandaalissa, jota on muisteltu ”20- vuotisjuhlien” merkeissä.

Taannoiset tapahtumat on perattu vuosien saatossa moneen kertaan, mutta muutama mielenkiintoinen yksityiskohta on saattanut painua jo unholaan. Doping-skandaaliin liittyviä tapahtumapaikkoja oli aikanaan sen verran paljon eri puolilla Lahtea, että niiden ympärille saisi rakennettua vaikka pienen turistikierrokseen. Oheisissa kuvissa pari nostalgista poimintaa.

Eräs suuren doping-­vyyhden mieliinpainuvimmista hetkistä nähtiin mainitun takaa-ajokilpailun päättäneellä vapaan hiihtotavan osuudella, kun Janne ­Immonen katkaisi sauvansa. Neljänneltä sijalta osuudelle lähtenyt Immonen oli saanut määräyksen päävalmentaja Kari-­Pekka Kyröltä, koska Isometsän käry oli tuossa vaiheessa jo hänen tiedossaan.

Julkisuuteen annettiin tuolloin tuoreeltaan tieto, että Immonen oli hiihtänyt vahingossa sauvansa päälle kaksi kilometriä ennen maalia. Hiihtojoukkueen huoltopäällikön Per-Ole Lindellin mukaan Immosen lähistöllä ei ollut huoltajia, jotka olisivat voineet antaa hiihtäjälle uuden porkan.

”Sitä paitsi Jannea ei olisi huvittanut jatkaa, sillä hän loukkasi rytäkässä lievästi selkänsä”, Lindell sanoi tuoreeltaan MTV:n jutussa.

Jälkikäteen tiedämme, että sauvan katkaisupaikka oli valittu huolella siten, että se oli tv-kameroiden ulottumattomissa.

Mutta missä tämä suomalaisen hiihdon omalla tavallaan legendaarinen tapahtuma tarkalleen ottaen tapahtui? Selvitimme asiaa Ylen arkistomateriaalin avulla ja pyysimme varmistusta kisojen järjestelyissä mukana olleilta henkilöiltä.

Lopulta vastaus on selvä: sauvan katkeaminen on tapahtunut Löytyn koirakoulutusalueen lähettyvillä eli melko lähellä vanhaa ravirataa. Nykyiset kunto- ja kilpahiihtäjät tuntevat seudun parhaiten siitä, että sen kautta lasketaan vasemmalle kaartaen kohti kamppailuareenaa.

Vuoden 2001 kisareitillä koirakentän päädystä lähti oikealle kaartava lasku lähelle Hämeenlinnantietä, mistä noustiin ­välittömästi raviradan ­alueelle.

Tv-kuvissa näkyy, kuinka Immonen on laskun alaosassa katkennut sauva kädessään, joten kohtalokas ”yliajo” on todennäköisesti tapahtunut jossakin laskun yläosassa.