Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lahti nousuun yrittäjyydellä

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021. Ympäristöpääkaupunkivuotta toteuttava Kestävä Lahti - säätiö rahoittaa tänä vuonna erilaisia vihreitä projekteja 1,5 miljoonalla eurolla.

Koulutustarjonta AMK- ja yliopistotasolla paranee ja kansainvälistyy.

Ympäristöpääkaupungin ja koulutuksen noste pitää hyödyntää täysimääräisesti, myönteistä kierrettä pitää ruokkia. Tässä meillä lahtelaisilla on paikka tehdä ihmeitä!

Lahtea on vaivannut erityisen pitkään korkea rakenteellinen työttömyys. Teollisia työpaikkoja ­katoaa, ikääntyvä väestö työllistyy heikosti.

Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan uusia keinoja, uusia yrityksiä, uudenlaisia tuotteita, uudenlaisia palveluita, uudenlaista rahoitusta. Muuten täällä korkean koulutuksen hankkinut porukka muuttaa opintojen päätyttyä pois ja Lahti Green City -pokaali jää pölyttymään kaupungintalon kaapin päälle.

Esitän jalostettavaksi kahta ratkaisua:

1. LAB-ammattikorkea­koulussa ja LUT-yliopistossa käynnistetään tutkinto-opiskelijoiden yrittäjäkoulutus, Lahti Y-kampus. Koulutus olisi melko laaja, esimerkiksi 20–30 opintopistettä. Opiskelija tai opiskelijaryhmä voisi perustaa yrityksen osana tutkintoaan.

2. Perustetaan Lahti Start­up Yritysrahasto. Rahastoon kerätään Lahden ja lähiympäristön yrityksiltä, yrittäjiltä ja koko alueen asukkailta usean miljoonan pääoma. Rahaa hankitaan myös TESI:ltä (Suomen Teollisuussijoitus, rahastojen rahasto) ja kunnilta. Yhteensä tavoitellaan noin 10 miljoonan euron rahastoa. Sen päätehtävänä on auttaa alkuun ja tukea kasvuun tänne sijoittuvia innovatiivisia yrityksiä, jotka hyödyntävät alueen osaamista, työvoimaa ja raaka-aineita. Pääpaino olisi kestävässä teknologiassa ja kierto­taloudessa.

Näillä toimilla uskoisin Lahdessa annettavan koulutuksen ja tileillä makaavan laiskan rahan hyödyttävän koko maa­kunnan työllisyyttä, talout­ta ja vetovoimaa.

kuntavaaliehdokas (kesk.)