Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Harrastukset ovat tärkeitä varttuneillekin

Nyt ollaan kovasti huolissaan, kun nuoret eivät pääse harrastusten pariin. Varmaan ihan aiheellinen huoli. Mutta niin on vanhemmankin väen kunto, se romahtaa aika nopeasti ja varsinkin kun eri vaivojen vuoksi kaikki kävelyt ja hiihdot eivät sovi kropalle, joka pian kipeytyy entisestään.

Uinti ja vesijuoksu on monelle nivel- ja selkä­vaivaiselle tosi hyvä liikunta­muoto. Nyt ovat uimahallit kiinni. Kehotetaan vain olemaan kotona, eikä minkäänlaisia kontakteja suositella. Kipinkapin käyt vain kaupassa, ja taas neljän seinän sisään märehtimään.

Moni lihoo, toinen alkoholisoituu, useampi masentuu. Kyllä tästäkin tulee terveyden­hoidolle kallis lasku, jos ei kuolema korjaa. Terveyskeskus kuormittuu, ja voi olla, että pian emme enää olekaan se kuuluisa onnellisin kansa.

Kyllä jokin eläkeläisjärjestö tai toimija voisi tehdä asialle jotain. Tämä hallitus hokee kuukaudesta toiseen samaa mantraa, meidän on nyt vain jaksettava. Vielä kehutaan hallitusta toimista, jotka ovat olleet pelkkää vetkuttelua ja laiminlyöntejä, sanoisin pelkkää maskipelleilyä.

Jos yli 60-vuotiaat eläkeläiset pääsisivät edes aamu-uinnille kello 6–8, sekin olisi jotain. Harjun palvelukeskus tarjoaa 50 euron hintaista uintimahdollisuutta, mutta se on yksin asuvalle aika hyvä hinta tunnin uinnista.

Tämä koronahan käy kaikki läpi, tavalla tai toisella. En ymmärräkään tätä tartuntojen tilastointia. Eikö olisi parempi tilastoida ja meuhkata sairaalassa olevien ihmisten määrää ja kuolleiden määrää. Kun suurimmalle osalle oireet ovat flunssan kaltaiset, kuten kuumetta, joka menee ohitse, ja moni ei edes tiedä oireista mitään.

Tämä hysteria on ihan maailmanlaajuinen, eikä niissä tartuntaluvuissa muisteta, kuinka isosta väestä esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa on kyse. Asioita pitäisi suhteuttaa, myös Suomessa. Suuri osa menehtyneistä on Suomessakin yli 80-vuotiaita.

Mitä tästä opimme? Pitäisikö niistä isoista hoitopaikoista luopua ja palata pienyksikköihin? Ai niin, sehän tulee kalliiksi, kun pitää tehdä bisnestä vanhuksilla.

Olisi kuitenkin mukavaa myös yli 60-vuotiaiden pitää jonkinlaista huolta kunnostaan, kun meistä edes osa on sellaisia, jotka haluaisimme elää hyväkuntoisina vanhuutemme. Mutta huomioidaankohan meitä enää missään?

eläkeläinen