Lahtelainen Jouko Peltonen, 84, oli ensimmäisten joukossa, kun ikäihmisiä alettiin rokottaa kauppakeskus Trion tiloissa maanantaina.
– Heti halusin piikille. Piikkikammoa ei ole, tuumasi lapsenlapsensa Riina Peltosen saattamana rokotettavaksi tullut ikämies.
Hän kertoi ottaneensa kaikki tarjotut rokotukset ja luottavansa lääketieteeseen. Korona-aika ei kotona asuvaa senioria ole liiemmin koetellut.
– Ehei! Pääseehän ulos sentään.
Rokotuspiste sijaitsee Trion pohjakerroksessa, lähellä Vapaudenkadun puoleista sisäänkäyntiä. Sinne tullaan ainoastaan ajanvarauksella, kotiin tulleen ilmoituksen perusteella ajan voi varata netistä tai puhelimitse.
Rokotuksen saavat ensimmäisinä yli 80-vuotiaat ja heidän yli 70-vuotiaat puolisonsa. Tätä ennen on rokotettu koronapotilaita hoitava hoitohenkilöstö sekä tehostetun palveluasumisen henkilöstö.
Ajattelemme niin, että noin toukokuussa päästään koko väestöä rokottamaan.
Tulosaluejohtaja Kimmo Kuosmanen
Helmikuussa voidaan rokottaa myös alle 70-vuotiaita riskiryhmiin kuuluvia, joita ovat muun muassa vaikeaa munuais- tai keuhkosairautta sairastavat, syöpähoidoissa olevat ja elinsiirtopotilaat.
– Tavoitteena on, että maaliskuussa päästään aloittamaan yli 70-vuotiaiden rokotukset, kertoi rokotusjärjestelyistä vastaava tulosaluejohtaja Kimmo Kuosmanen.
Alkuun rokotteita saadaan Päijät-Hämeeseen noin 2 000–3 000 viikossa, mutta tahdin toivotaan paranevan kevään edistyessä, jolloin rokotteita voidaan Triossa antaa myös iltaisin ja sunnuntaisin. Triossa rokotuspisteitä on kymmenen.
Kuosmasesta paikka on hyvä, koska ulko-ovi on vieressä ja rokotuspisteeseen pääsee parkkihallista hisseillä. Autolla tulijoille on tunnin ilmainen parkki.
Turvavälien luvataan toteutuvan, tilaa on varattu myös vartin odotteluun rokotuksen jälkeen, se on tarpeen allergisten reaktioiden varalta.
– Ruuhkia ei pitäisi päästä syntymään, jos asiakkaat tulevat omalla, varatulla ajallaan, painotti apulaisosastonhoitaja Kati Liukkonen.
Rokotuksia on kyselty kovasti, mutta toistaiseksi muiden kuin ikäihmisten ja riskiryhmäläisten on maltettava mielensä ja odotettava kutsua. Siihen, että valtaväestö saadaan rokotettua, menee Kuosmasen mukaan vielä aikaa.
– Kesään se menee varmasti. Ajattelemme niin, että noin toukokuussa päästään koko väestöä rokottamaan. Mutta aikataulu riippuu täysin siitä, pitävätkö EU-tasoiset lupaukset kutinsa, että saadaan enemmän rokotteita.
Tehosterokotuksen antamisväli on kaikilla rokotteilla 12 viikkoa.
Rokotustahdin nopeutuessa on tarkoitus avata myös massarokotuspiste messukeskukseen.
– Kun on kymmeniätuhansia viikossa rokotettavia, tarvitsemme hyvin luultavasti isomman tilan, käytännössä messukeskuksen, sanoo terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Tuomo Nieminen. Messukeskus sopii tarkoituksen, koska tilat ovat väljät ja parkkialuekin avara.
Massarokotusten aloituksen ajankohta on kuitenkin vielä auki, ratkaisevaa on, milloin aletaan saada isompia määriä Astra Zenecan rokotetta.
Myös työterveys halutaan mukaan talkoisiin, korvausperusteet valtion puolelta vain ovat vielä epäselvät.
– Työterveys on hyvin vahva vaihtoehto. Neuvottelut ovat menossa eri toimijoiden kanssa.
Henkilökuntaa pysytään Niemisen mukaan irrottamaan massarokotuksiin.
– Mutta kyllä se väkisin jonkun verran vaikuttaa normaaliin toimintaan.