Pulkan nokka kohti Suurmäenkatua ja Liipolaa - virallinen mäki tulossa ensi talvena

Pulkalla laskeminen Karpalon pienten hyppyrimäkien montussa on kiellettyä, käy selkeästi ilmi alueelle asennetuista kylteistä. Alkutalvesta havaittuun pulkkailuun väärässä paikassa on kuitenkin Lahden liikuntapalveluilla tekeillä kirjaimellisesti rakentava ratkaisu, sillä kaupungin ensimmäinen virallinen pulkkamäki tullaan järjestämään ensi talveksi Liipolaan.

Pulkkamäki on osa Liipolan virkistysalueen ja ulkoilureittien laajempaa uudistamista.

– Tämä on ollut pitkään haaveena ja vuosikausia jollain tasolla puheissa, että saataisiin virallinen mäki, ja kehätieprojekti sen mahdollisti, kertoo Lahden liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas.

Pulkkamäki tulee sijoittumaan Jyrkänkadun ja Orvokkitien väliseen maastoon, lähelle kehätietunnelin länsipäätyä.

– Sen saavutettavuus on hyvä, parkkialueita riittävästi, ja siinä on myös hiihtäjien­ yksi lähtöpiste, Ahokas kertoo.

Tämä on ollut pitkään haaveena.

Liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas

Ulkoilijoiden käyttöön Liipolan virkistysalue avataan kesäkauden 2021 aikana. Rakennustöitä metsässä ja kehätietunnelin tienoilla tehdään alkuvuoden ajan. Alue on avaamiseen asti työmaata, jonne on pääsy kielletty.

Talvikausiksi alueelle tehdään muun muassa yhdistettyjä latu- ja kävelyreittejä, joissa eri tavoin liikkujat pääsevät omille väylilleen.

Pulkkamäen yksityiskohtien suunnittelu on vielä kesken.

– Laskusuunta ja mäen pituus ovat vielä tarkastelussa, jotta siitä muodostuu turvallinen. Loppuliuku, pysähtyminen, tullaanko rinnettä ylös läheltä vai vähän syrjemmästä, ettei mennä laskulinjalle. Tällaisia asioita siinä joudutaan miettimään, Ahokas luettelee.

– Katsotaan myös, edellyttääkö se kunnossapitoa jollakin tasolla. Ainakin pitää taata, että se on turvallinen käyttää.

Innokkaimpia laskijoita varten ryhdytään kuitenkin jo ensi viikolla tekemään väliaikaista pulkkamäkeä, joka sijoittuu niin kutsutun kamppailuareenan kentälle osoitteessa Suurmäenkatu 4.

Kentän länsipäädyssä on pulkalla laskemiseen sopiva rinne, jossa on Ahokkaan mukaan jo tähän asti näkynyt paljon laskijoita.

– Mäki muotoillaan turvalliseksi, ja loppuliu’ulle varataan tila, joka erotetaan parkkialueesta, Ahokas kertoo.

Tällä viikolla kenttä on vielä täynnä nuorten hiihdon MM-kisoja varten tuotuja voitelukoppeja, joiden lähdettyä pulkkamäen tekeminen alkaa.

Karpalon mäkimontussa pulkalla laskeminen on kielletty, koska se aiheuttaisi turvallisuusriskin mäkihyppääjille.

– Hyppyrimäet on kunnostettu hyppääjiä varten. Jos lasketaan pulkalla ja jarrutetaan jaloilla, siellä on tosi syviä juonteita vastarinne täynnä. Hyppääjä ei voi laskea semmoisiin uriin ja loukkaantua, joten mäki joudutaan kunnostamaan uudestaan, Markku Ahokas muistuttaa.

– Pitää kunnioittaa toisten liikuntapaikkoja, kun niitä ylläpidetään ja kunnostetaan urheilukäyttöön. Ei mennä tekemään sinne sellaista, mikä on kiellettyä, liikuntapalvelupäällikkö painottaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut