Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Tuleva valtuusto ei voi nauttia aikalisästä

Kuntapäättäjän elämä on ollut viime kuukausina yllättävänkin leppoisaa, vaikka elämme poikkeuksellisinta aikaa sukupolviin.

Koronapandemian aiheuttama poikkeusaika olikin lopulta valtuutetuille helpotus. Se tarjosi heille hengähdystauon ja lykkäsi vaikeimpia päätöksiä tuonnemmaksi, sopivasti yli kuntavaalien.

Tämä selittyy sillä, että maan hallitus lähti tukemaan kuntia hyvin avokätisesti viime vuoden kriisitunnelmissa. Monien arvioiden mukaan tuet olivat lopulta selvästi ylimitoitettuja todellisiin tarpeisiin verrattuna.

Parantunut taloustilanne tarjosi myös Lahdelle mahdollisuuden pieneen aikalisään talouden tasapainottamisessa.

Kaiken nykyisen tiedon mukaan kuntien saamat koronarahat olivat kuitenkin tilapäinen piristysruiske ja tuttu todellisuus on edessä tulevina vuosina. Kaupungin talouden rakenteellinen alijäämä eli tulojen ja menojen epätasapaino ei ole hävinnyt mihinkään.

Lahti on pyrkinyt laittamaan talouttaan kuntoon 30 kuukauden mittaisella ohjelmalla, joka nimensä mukaisesti on tarkoitus toteuttaa useamman kalenterivuoden aikana. Tämän vuoden aikana tasapainotusohjelma ei vielä näy järisyttävällä tavalla kaupungin toiminnassa, mutta jo ensi vuonna tilanne näyttää paljon tiukemmalta.

Tässä lehdessä kerromme asiasta tarkemmin lahtelaisten koulujen ja päiväkotien näkökulmasta. Alustavien suunnitelmien mukaan niissä on tarvetta vähentää henkilöstöä noin kymmenen prosenttia nykyisestä vuosina 2022–2023, jotta sivistystoimialalle kaavaillut yhteensä 20 miljoonan euron säästöt saadaan toteutettua.

Lopullinen säästöjen toteutustapa ja henkilöstövähennysten määrä voi olla jotain muuta, kun suunnitelmat tarkentuvat. Alustavakin laskelma antaa kuitenkin hyvän käsityksen siitä, kuinka vakavan paikan edessä uusi valtuusto on.

Kymmenen prosentin vähennys ei todellakaan olisi yksinkertainen temppu koulujen ja päiväkotien tapaisissa yksiköissä, jotka ovat kaupungin peruspalveluiden kovaa ydintä.

Vaikka laskelmat ovat vasta suuntaa-antavia, niihin on syytä kiinnittää vakavaa huomiota näin kuntavaalikeväänä. Uudella valtuustolla on heti edessään tiukka arvokeskustelu. Mitä tehdään ja mitä ei tehdä?

Olisiko tarvittavat säästöt saatavissa kasaan jostakin muualta kaupungin toiminnoista? Onko jälleen kerran tarvetta avata keskustelua veronkorotuksesta?

Näennäisen yksinkertaisia kysymyksiä, joihin ei todellakaan ole tarjolla helppoja vastauksia. Siitä huolimatta äänestäjien on syytä vaatia, että ehdokkaat kertovat peittelemättä oman näkemyksensä parhaan tämänhetkisen tietämyksensä perusteella. Nyt ei ole tyhjien puheiden aika.

Säästöajatusten rinnalla on vähintään yhtä tärkeää käydä keskustelua siitä, mistä kaupunki saa lisää tuloja.

Hyvän muistutukseen aiheen tärkeydestä saa vilkaisemalla tuoreimpia työttömyystilastoja, joissa Lahti on jälleen kerran suurten kaupunkien kärkipaikalla 18,3 prosentin lukemallaan. Lukema on lähes viisi prosenttiyksikköä suurempi kuin vuosi sitten.

Onneksi synkkien tilastolukujen keskellä näkyy myös pieniä toivonpilkahduksia. Yksi ajankohtainen esimerkki siitä on renkaiden kierrätystä uudella tekniikalla tekevä yritys, joka harkitsee 50 henkeä työllistävän tuotantolaitoksen perustamista Lahteen (sivu 10). Toivottavasti suunnitelmat muuttuvat sanoista teoiksi.

Valtuutettujen tehtävä on omalta osaltaan luoda edellytyksiä sille, että saamme julkaistavaksemme enemmänkin vastaavia uutisia.

Onnistunut elinkeinopolitiikka on aina parasta ja kestävintä työllisyyspolitiikkaa.

Tässä lehdessä aloitamme vaalikevään juttusarjan, jossa Lahden valtuustoryhmien puheenjohtajat kertovat napakasti ajatuksiaan tulevan vaalikauden näkymistä ja kommentoivat myös päättymäisillään olevan kauden saavutuksia. Juttuja julkaistaan ennen vaaleja viikoittain, arvotussa järjestyksessä.

Kaikki juttusarjaan osallistuvat ryhmäpuheenjohtajat ovat saaneet täytettäväkseen samanlaiset lauseentäydennystehtävät.

Vastaukset on annettu äskettäin samanaikaisesti, jolloin kukaan ei ole päässyt näkemään etukäteen muiden antamia vastauksia. Uskomme, että tällä tavoin toteutettuna noinkin yksinkertainen tehtävä tuo esille eroja ehdokkaiden ja heidän edustamiensa ryhmien ajattelutavoissa.

Sen lisäksi tunnollisen äänestäjän kannattaa kaivaa tietoa kaikista mahdollisista muistakin lähteistä. Jokainen ääni on tärkeä, koska tulevalla valtuustolla on väistämättä edessään näkemystä ja osaamista vaativia isoja päätöksiä.