Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin valtuustossa nokiteltiin kaupungin yhtiöiden tilanteesta

Lahden valtuuston maanantaisessa kokouksessa käytiin pari mielenkiintoista keskustelua kaupungin tytäryhtiöistä.

Seppo Korhonen oli tehnyt aloitteen erityistilintarkastuksen tekemisestä Lahti Eventsissä. Aloite ei johtanut toimenpiteisiin: siihen annetussa vastauksessa todettiin, että riippumaton tilintarkastusyhteisö on tarkastanut yhtiön tilinpäätöksen, kirjanpidon ja hallinnon. Tilintarkastaja on antanut vakiomuotoisen lausunnon, joten hän ei ole nähnyt olennaista huomauttamista yhtiön toiminnassa.

Kokouksen aikana yritettiin parinkin valtuutetun voimin kysyä vahvistusta huhuille, joiden mukaan Lahti Events olisi maksanut jo kaksi miljoonaa euroa Kymi Ringille ratavuokran ennakkomaksuna tulevasta MotoGP-kilpailusta. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen väisti kysymyksen ja heitti pallon yhtiön edustajille.

Lahti Eventsin hallituksen puheenjohtaja Jari Salonen (kok.) ei tullut kommentoimaan asiaa. Etäyhteydellä kokousta seurannut yleisö sai kuulla valtuuston puheenjohtajan Hannu Rahkosen (kok.) välittämän tiedon, jonka mukaan kyseessä on kuulemma yhtiön sisäinen asia.

Jorma Ratia (ps.) tarttui tähän ja ihmetteli, miksi vastaava liikesalaisuuksiin vetoaminen ei päde Lahti Energian tapauksessa, jonka asioita Salonen puolestaan oli tiedustellut omassa valtuustokysymyksessään. Salosen kysely kohdistui osittain myös Ratian toimintaan, sillä hän on energiayhtiön hallituksen entinen puheenjohtaja.

Salosen kysymyspatteristossa kysyttiin muun muassa yhtiön taloudellisen tilanteen heikkenemisestä ja suurten voimalahankkeiden kustannusylityksistä, joiden kokonaissumma nousee 40 miljoonan euron luokkaan.

Suuren velkataakan vuoksi yhtiö ei pysty maksamaan hetkeen osinkoa, mutta arvioi pääsevänsä takaisin noin 15 miljoonan euron vuotuisten osinkojen tasolle vuoteen 2024 mennessä.

Kokonaisuuden taustat on kerrottu tarkemmin viime vuoden loppupuolella lehdessämme julkaistussa juttukokonaisuudessa ( UL 25.11.). Valtuustokysymykseen annettu vastaus ei siltä osin tuonut asiaan olennaista lisätietoa, pikemminkin täsmennystä mm. teknisten yksityiskohtien muodossa.

Sen sijaan valtuutetut saivat nyt entistä tarkemman kuvan Lahti Energian käyttämistä juridisista palveluista, joista Salonen oli myös kysynyt.

Annetun vastauksen perusteella Lahti Energian on käyttänyt lakipalveluita vuosina 2010–2020 yhteensä reilun 3,9 miljoonan euron edestä. Tästä Kymijärvi 2 -projektin osuus on 381 000 euroa ja Kymijärvi 3 -projektin vajaat 1,7 miljoonaa. Jälkimmäisessä projektissa yhtiön tiedetään joutuneen vaihtamaan suunnittelutoimistoa kesken projektin.

Vastauksessa on myös lueteltu yhtiön käyttämät lakitoimistot, joita on kaikkiaan parikymmentä. Listan mielenkiintoisimpia nimiä on yhtiön pitkäaikaisen hallituksen puheenjohtajan Matti Katajan toimisto, jonka palveluja yhtiö käytti viime vuosikymmenen alkupuolella, sekä lakitoimisto Lexia, jonka kanssa yhtiön hallituksen entisellä varapuheenjohtajalla Ville Skinnarilla (sd.) oli yhteistyösuhde. Vastauksesta ei ilmene, kuinka paljon kyseiset yhtiöt ovat laskuttaneet.

Kaikesta päätellen keskustelu yhtiön ympärillä jatkuu, sillä Salonen ilmoitti tekevänsä valtuustokysymyksen Lahti Energian palkitsemisjärjestelyistä.