Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Rehellisyys ja avoimuus estävät riitelyn

Etelä-Suomen Sanomissa 18.1. oli laaja artikkeli Lahden valtuuston käytöstavoista ja ilmapiiristä. Ongelmien käsittely pohjautui 38 valtuutetun vastauksiin. Sähköpostikyselyyn 21 valtuutettua ei vastannut, joten otos on suppea. Kyselyihin yleensä vastaavat ne, jotka kokevat ongelmia.

Hyvä yritys kumminkin. Ihmeteltävää on, että yli kaksi vuotta sitten valtuuston ulkopuolella tapahtunutta, merkityksetöntä episodia taas jauhettiin. Siitä otetaan näköjään maksimaalinen hyöty tajuamatta, että harrastetaan myrkynkylvöä.

Tulee mieleen, miten 2002 Pentti Rantanen huusi minulle valtuustossa: ”Isänmaanpetturi!” Se vihlaisi. Seuraavana päivänä sen jätin taakse, sillä elämä on laiffii.

Parinkymmenen vuoden aikana olen työterveyslääkärinä ratkonut ja hoitanut työpaikkojen ilmapiiriongelmia. Niitä ei saada kohennetuksi, jos takerrutaan ”ilmapiiriin”, koska sitä ei voi määritellä. ”Henkinen pahoinvointi” on yhtä epämääräinen, kuin sumu, josta ei saa otetta. Aina pitää analysoida, mitä käsitteillä oikeasti tarkoitetaan ja mistä ongelmat todellisuudessa syntyvät.

Valtuustokin on eräänlainen työpaikka. ”Ilmapiirin” pilaantumisen syy työpaikoilla on aina sama: ihmisillä on tekemistensä tavoitteet hukassa. Riitoja syntyy mistä tahansa, koska yhteistä linjaa ja tahtoa ei ole. Riitelemisen muodot ja seuraukset ovat äärimmäisen kirjavat, kuten Lahden valtuusto osoittaa.

Jos tavoitteiden katoamista etsitään valtuustosta, se löytyy helposti. Luottamushenkilöt eivät osaa vastata oikein ainoaan tärkeään kysymykseen: Miksi minä valtuustossa olen?

Vääriä vastauksia on pilvin pimein, esimerkiksi: Olen täällä, jotta pääsen kivaan hommaan, vaikkapa pormestariksi. Pääsen muuhun tehtävään, josta tienaan rahaa. Ajan muuten omaa tai kavereideni etua, josta siunaantuu minullekin hyötyä. Pelastan ilmaston sulattamalla pyörätien talvisin. Saan aitiopaikan tärkeiden tyyppien seurassa urheilutapahtumissa. Koristelen yritykseni lähiympäristön. Tällaiset vastaukset kertovat tavoitteiden turmeluksesta.

Toinen työpaikkojen ongelmien merkittävä aiheuttaja on heikko tiedonkulku. Politiikassa puolueet salaavat aikomuksensa jopa omilta jäseniltään, puhumattakaan toisten puolueiden luottamushenkilöistä. Salaamista on myös valehtelu. Sitten ällistellään: Noi ei ymmärrä! Ne on kauheita, änkyröitä, aina vastustamassa.

Autoritäärinen esimiestoiminta on perinne politiikassa ja yrityksissä, joiden toiminta tyrehtyy. Todistuksen johtamistyylin epäonnistumisesta tarjosi Donald Trump. Ennen eduskuntavaaleja lahtelainen valtuutettu kehui autoritääristä johtamistaan. ESS uutisoi. Kuka huomasi?

Avoin tiedonkulku tuo tuloksia. 1990-luvulla Koski HL:n kunnanhallituksen puheenjohtajana muutin tiedottamisen linjan radikaalisti. Jos ehdotonta syytä salaamiseen ei ollut, kaikki kunnan asiat kerrottiin rehellisesti kaikille. Tietojen pimittämisen sijaan pyrin maksimaaliseen avoimuuteen, ja se toimi hyvin.

Valtuutetun kysymys itselle: miksi olen valtuustossa? Se ei ratkea lukemattomissa pötyhöpöseminaareissa. Kysymykseen on vain yksi oikea vastaus, joka löytyy omasta sydämestä: ajan kaupunkilaisten etua. Piste. Jos kaikki vastaavat samalla tavalla, riitely on mahdotonta.

Erikoislääkäri