Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjatappi on auki - Pelicans käy taloudellista selviytymiskamppailua

Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen ei kiertele ja kaartele puhuessaan seuran nykyisestä taloustilanteesta. Liigaottelut joudutaan pelaamaan nyt tyhjille katsomoille, mikä on pidemmän päälle taloudellisesti kestämätöntä.

– Eihän näin voi jatkua loputtomiin, kun pohjatappi koko ajan auki ja kulut juoksevat, Pöyhönen toteaa.

Pöyhösen arvion mukaan juuri nyt Pelicansilta jää puuttumaan tuloja keskimääriin 60 000 – 70 000 euroa peliä kohden verrattuna normaaliin liigakauteen. Syksyllä tilanne ei ollut ihan näin paha, kun halliin sai ottaa rajoitetusti yleisöä ja etenkin oheismyyntiä tuli otteluissa olosuhteisiin nähden mukavasti. Tyhjässä hallissa tämäkin tulo on nyt pois.

– Syksyn rajoitusaikaan verrattuna otamme nyt noin 40 000 – 50 000 euroa kuokkaan per peli.

Pelicans onkin muiden liigaseurojen tavoin kääntynyt valtiovallan puoleen ja laittanut vetämään kustannustukihakemuksen käynnissä olevan tuen toisen hakukierroksen aikana.

Pöyhönen ei vielä paljasta haettua summaa, mutta toteaa sen olevan merkittävä. Hän uskoo, että tuen maksulle on hyvät perusteet, koska liiketoiminnassa on tapahtunut niin huomattava muutos.

Eihän näin voi jatkua loputtomiin.

Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen

Näinä aikoina vaikeaa on monella muullakin alla. Pöyhönen kuitenkin muistuttaa liigajoukkueen talouteen liittyvistä erityispiirteistä.

– Meitä verrataan usein tapahtumateollisuuteen. Siinä on kuitenkin se ero, että jos artistilta peruuntuu keikka, ei tarvitse jatkaa palkanmaksua bändille ja kaikelle taustaorganisaatiolle.

Liigaseurat ovat sopineet keskenään, että seurat voivat halutessaan jättää tämän kauden kesken ja palata asiaan ensi syksynä ilman pelkoa sarjapaikan menetyksestä. Pöyhösen kommenttien perusteella tällainen vaihtoehto ei ole ihan ensimmäisenä Pelicansin toimistolla mielessä. Kauden jatkaminen on taloudellisessakin mielessä ”huonoista vaihtoehdoista paras”.

– Vaikka ei pelattaisikaan, meillä on todella paljon määräaikaisia sopimuksia, jotka ovat joka tapauksessa voimassa ja vuokrakulut ovat joka tapauksessa olemassa, Pöyhönen huomauttaa.

Vielä viime vuoden puolella Pelicans pystyi tekemään merkittäviä säästöjä lomauttamalla pelaajiaan. Nyt tämäkään vaihtoehto ei ole käytettävissä, kun määräaikaisten työntekijöiden lomautuksen mahdollistaneen lain voimassaolo päättyi vuodenvaihteessa.

Hallivuokran maksuun Pelicans on saanut helpotusta maksuaikatauluihin ja lisäksi seura sai viime vuonna vastaavat huojennukset kuin kaikki muutkin kaupunkikonsernin kiinteistöjen vuokralaiset.

– Meillä on maksuaikataulun puolesta hyvin pitkämielinen vuokraisäntä, siitä heille kiitos. Toki meitä auttaisi, että saataisiin vuokraamme kohtuullisemmalle tasolle. Meillä on koko ajan käytössä samat tilat, mutta ei pystytä hyödyntämään niitä niin paljon kuin olisi tarve, Pöyhönen muistuttaa.

Vaikeasta tilanteesta selvitäkseen Pelicans on ottanut käyttöön monenlaisia keinoja. Käynnissä olevassa kannattajaosakkeiden annissa puhkaistiin äskettäin 200 000 euron rajapyykki ja nyt lähiaikojen kotipeleihin myydään neljän hengen VIP-paketteja 10 000 eurolla. Alkuviikosta ensimmäinen paketti meni jo kaupaksi.

Tuollaiset rahat helpottavat tilapäisesti ahdinkoa, mutta eivät vielä ratkaise kokonaistilannetta. Toimistolla on juuri nyt huomio koronan yli selviytymisessä. Jos temppu onnistuu ja seura pysyy hengissä, tilanne jatkuu joka tapauksessa tiukkana.

– Hyvin tyhjällä kassalla palataan siihen niin sanottuun normaaliin maailmaan. Sopeutusta ja tekemisen järkeistämistä pitää jatkaa joka tapauksessa.

Pöyhöselle itselleen mennyt vuosi on ollut vähintäänkin vaiherikas. Kaiken koronakurimuksen keskellä hän joutui syksyllä hyppäämään taustalta nopealla varoitusajalla näkyvämpään rooliin, talousjohtajasta toimitusjohtajaksi, kun otsikoihin oli noussut tieto pääomistajan taksireissusta.

Kaikesta myllerryksestä huolimatta Pöyhönen itse tuntuu suhtautuvan tilanteeseen ja omaan jaksamiseensa tyynesti.

– Näin pienessä organisaatiossa titteleillä ei ole ihan hirveästi merkitystä, kaikkea tehdään siivouksesta hallintohommiin. Mikä ei tapa, se vahvistaa. Ja se mikä ei vahvista, kasvattaa.