Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiihdon huipulta helppoon ulkoiluun - Sami Jauhojärvelle kuntoilu on nykyisin olohuonejumppaa ja lenkkeilyä

Joskus ennen näihin aikoihin vuodesta Sami Jauhojärvi olisi ehkä ollut numerolappu rinnassa Tour de Ski -kiertueella Keski-Euroopan vuoristoissa. Tätä nykyä arki sujuu Hollolan kirkonkylällä perheen ja erilaisten työtehtävien parissa.

Keväällä 2017 Lahden MM-kisojen jälkeen huippu-urheilijan uransa lopettanut maastohiihdon olympiavoittaja ja kolminkertainen MM-mitalisti kokee siirtymän sujuneen yllättävän helposti, koska siihen osattiin varautua vuosia etukäteen.

– Ensimmäinen kesä meni aika lailla kierrokset päällä. Piti suorittaa koko ajan, kun oli tottunut siihen, että käy pari kertaa päivässä lenkillä, Jauhojärvi kertoo.

Nyt liikkumista leimaa helppous suoraan kotiovelta.

– Kaikkein helpointa on laittaa lenkkarit ja lähteä vain jalkalenkille tästä, ei tarvitse siirtyä mihinkään. Käyn lenkillä silloin, kun tuntuu, että tekee mieli lähteä, eli nollasta viiteen kertaan viikossa.

– Jos aiemmin oli ajatus, ettei alle kahden tunnin lenkille viitsi lähteä, niin nyt aina kun lähtee, siitä tulee hyvä olo, Jauhojärvi sanoo.

Käyn lenkillä silloin kun tuntuu että tekee mieli lähteä, eli nollasta viiteen kertaan viikossa.

Sami Jauhojärvi

Omien suksien luistattamisesta on suurin himo sammunut, mutta vähälumiset talvet harmittavat ex-hiihtäjää suuresti.

– Ei pelkästään itseni kannalta, vaan kuinka paljon maastohiihdon harrastajia Lahen seudulta löytyy.

– Jos hiihtämään haluan, pitää ajaa Lahteen ensilumenladulle. Kolme kertaa olen siellä tänä talvena käynyt, kaksi kertaa katsomassa valmennettavaa ja joulupäivänä pojan kanssa hiihtämässä.

Uusia urheilulajeja Jauhojärvi ei kuitenkaan ole reilun kolmen vuoden aikana omaksunut.

– Hiihtoharjoittelussa olivat mukana lenkkeily, pyöräily, rullahiihto ja kuntosali, aika kaikenkattava valikoima on tullut sieltä.

Kuntosali löytyy kotoa yhä.

– Sitä tulee kyllä ihan liian vähän käytettyä.

Pakko onkin joskus paras motivaattori.

– Jo uran aikaan oli selän kanssa ongelmia, joten keskivartalo täytyi pitää tosi hyvässä kunnossa. Illalla kun lapset on saatu nukkumaan, otan jumppapatjan olohuoneen lattialle ja jumppaan siinä parikymmentä minuuttia syviä tukilihaksia tai teen kuntopiiriä.

– Omia hyvälaatuisia elinpäiviä sillä pyrkii varmistamaan. Jos selkä tukottaa ja menee pari viikkoa sitä taikinoidessa, niin harmittaahan se, ja on kaikki omasta viitseliäisyydestä kiinni.

Jauhojärven valinta on usein noin tunnin napakka lenkki peruskuntoalueen ylärajoilla.

– Aika äkkiä sitä urautuu siihen peruskuntoilijan kaavaan. Paljon enemmän pitäisi pystyä käymään parin-kolmen tunnin rauhallisempaa lenkkiä välillä.

– Jos taas on paljon töitä, niin tunti voi vaihtua sauvakävelyyn. Mieltäkin pitää huoltaa, monesti tuottavampaa on kävellen selkeyttää ajatukset ja antaa happea, ettei mene liian suorittamiseksi.

Säännöllisemmän rytmin aikaan viikkoon mahtuu yksi tehoharjoituskin, jolla vanhaa kuntopohjaa saa säilytettyä, Jauhojärvi kertoo.

Sykemittari on aina ulkoillessa mukana.

– Tykkäsin kilpaurallakin testeistä ja vertailusta. Seuraan sieltä sykkeitä ja keskivauhteja. Välillä voi laittaa tavoitteita, että juoksenpa nyt pari kilometriä alle neljän minuutin kilometrivauhtia, tai koko lenkin keskivauhdin reilusti alle viisi minuuttia kilometrillä.

– Erittäin harvoin on musiikkia mukana, nautiskelen enemmän luonnon äänistä ja havainnoin mitä ympärillä tapahtuu. Kaikkein parasta on, jos näkee eläimiä polkujen varsilla. Urheilu-ura jätti sen, että lähiseutu on aika hyvin koluttu läpi.

Jauhojärvi tunnetaan nyt näkyvimmin Yle Urheilun suosittuna hiihtoasiantuntijana. Toinen päätoimi on Fischer-suksimerkin markkinointi.

Ennen korona-aikaa oli myös luennointia ja asiakastilaisuuksia.

– Lyhyesti tiivistettynä mie myyn itteäni, Jauhojärvi murjaisee monen alan yrittäjyydestään.

Hiihtovalmennettavana on Aleksi Parttimaa, 24, nyt kolmatta kautta, mutta toistaiseksi laajamittaisempi valmennustyö ei ole ajankohtaista taloudellisesti ja ajankäytöllisesti.

– Lapset ovat hyvin vähän aikaa pieniä, se pitää huomioida tässä elämänvaiheessa ja antaa heille se aika.

40 vuotta toukokuussa täyttävän perheenisän kehokin muuttuu väistämättä. Joka vuosi on vaikeampaa pysyä kunnossa, ja se vaatii enemmän keskittymistä ruokavalioon ja harjoitteluun, Jauhojärvi toteaa.

– Farkut sopivat nykyään reidestä paremmin jalkaan, ja mitä reidestä on lähtenyt, se on siirtynyt tuohon vyötärölle, hän naurahtaa.

– Viikoittain tulee vaa’alla käytyä, ja siinä on henkiset kilorajat tullut asetettua.

Uusi elämänvaihe on mahdollistanut jouluherkkujenkin syömisen miettimättä, miten se vaikuttaa heti kilpailutuloksiin.

– Ei se, mitä joulun ja uuden vuoden välissä tapahtuu, vaan mitä uuden vuoden ja joulun välissä, Jauhojärvi kiteyttää.

– Tykkään yhä kävellä peilin eteen ja kattoa, että vähän edes näkyy lihaksia!