Nyt otetaan turvavälejä raketteihin ja ihmisiin - ilotulitteiden myyntilupia aiempaa vähemmän

Myyntipisteiden valvonnassa kiinnitetään huomiota esimerkiksi riittäviin ohjeistuksiin, sammutusvälineisiin ja turvalliseen varastointiin. .

Uusi Lahti

Ilotulitteiden myyntilupia on haettu tulevaan uudenvuoden myyntisesonkiin Päijät-Hämeessä aiempaa vähemmän. Tänä vuonna luvat on myönnetty 38 myyntipaikkaan, kun viime vuonna niitä oli 55.

Ilotulitemyynti on sallittua luvan saaneille 27.–31. joulukuuta. Ilotulitemyyjien on tehtävä pelastuslaitokselle etukäteisilmoitus viimeistään kuukautta ennen myynnin aloittamista. Lupa edellyttää turvallisuusohjeiden noudattamista. Jos ongelmia havaitaan, myynti­piste voidaan sulkea.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos tekee valvontakäyntejä myyntipisteisiin. Valvonta perustuu vuosittaiseen valvontasuunnitelmaan. Myyntipaikkojen tulee olla ilotulitesäädösten ja -ohjeiden mukaisia. Valvonnassa kiinnitetään huomiota esimerkiksi riittäviin ohjeistuksiin, sammutusvälineisiin ja turvalliseen varastointiin.

– Myyntipaikan tulee olla turvallinen, ja myynnin kuluttajille on sujuttava turvallisesti. Myynti alaikäisille on kielletty, riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen Päijät-Hämeen pelastus­laitokselta sanoo.

Valvontaa suorittavat palotarkastajat käyvät läpi myös ilotulitteiden myyntiin liittyvän säilytyksen. Oksanen kehottaa kuluttajia ostamaan ilotulitteet ostoskierroksensa lopuksi. Ilotulitteiden viemistä muihin liikkeisiin ei turvallisuussyistä suositella.

Kotona ilotulitteet tulee säilyttää lasten ulottumattomissa ja erillään sähkölaitteista.

Suojalasien käyttöpakko koskee ­ilotulitteiden ampujia, ja niitä suositellaan myös katsojille.

Palotarkastaja Tarja Asikainen

Koronaepidemian vuoksi on tänä uutena vuotena hyvä huolehtia paitsi ilotulitteiden myös ihmisten turvaväleistä sekä käyttää kasvomaskia, kun koolla on suurempi joukko ihmisiä.

Kaatumiselle herkät ilotulitteet tulee tukea ja suunnata pois ihmisistä, rakennuksista ja teistä.

– Ilotulitteiden ampumisesta ei saa aiheutua vaaraa, ja siksi käyttöpaikka on valittava huolella, palotarkastaja Tarja Asikainen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta huomauttaa.

Hän kehottaa lukemaan ilotulitteiden käyttöohjeet huolella ja noudattamaan turvaetäisyyksiä. Käsiteltäessä ilotulitteita kannattaa muistaa, että kyse on räjähteistä.

– Suojalasien käyttöpakko koskee ilotulitteiden ampujia, ja niitä suositellaan myös katsojille. Lasit kannattaakin ostaa ilotulitteiden myyntipaikasta, Asikainen vinkkaa.

Ilotulitteiden käyttö on sallittua Päijät-Hämeen kunnissa uudenvuoden­aaton illalla ja yöllä kello 18–02, lukuun ottamatta Lahden keskustaa.

Suojalasien yleistymisellä on ollut positiivinen vaikutus.

– Ilotulitteista aiheutuneet silmävammat ovat vähentyneet huomattavasti viime vuosina. Syitä lienee patojen yleistyminen ja suojalasien käyttö, palotarkastaja Ari Heikkinen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta arvioi.

Heikkisen mukaan viime vuoden vaihteessa 80 prosenttia silmävammoista sattui suojalaseja käyttämättömille henkilöille, joista kaikki eivät olleet täysi-ikäisiä.

– Sen sijaan ilotulitteiden käytöstä johtuneet tulipalot ovat olleet valtakunnallisesti nousussa, Ari Heikkinen sanoo.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan viime vuonna silmävammoja ilotulitteista sai Suomessa viisi henkilöä. Vuonna 2019 kolmetoista, 2018 ja 2017 kaksitoista ja 2016 kaksikymmentäyhdeksän.

Pelastuslaitosten yhteisen Pronto-rekisterin mukaan ilotulitteet aiheuttivat viime uutena vuotena 99 tulipaloa, joista kuusi oli rakennuspaloja.

Ilotulitteiden käyttö on sallittua Päijät-Hämeen kunnissa uudenvuodenaaton illalla ja yöllä kello 18–02, lukuun ottamatta Lahden keskustaa.

Lahdessa on voimassa ilotulituskielto oheisessa kartassa näkyvällä Mannerheiminkadun, Lahdenkadun, Hollolankadun ja Saimaankadun rajaamalla alueella.

Punaisella viivoituksella merkatulla alueella on jälleen Lahdessa ilotulituskielto uutenavuotena. .

Kommentoi