Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Pieleen menneiden ennustusten vuosi

Vuodenvaihteen lähestyessä olemme perinteisesti saaneet luettavaksemme mitä erilaisimpia katsauksia päättyvään vuoteen ja arvioita tulevan vuoden kehityksestä. Tämä on kuluvan vuoden viimeinen Uusi Lahti, joten otamme pientä varaslähtöä vuosikatsauksiin jo ennen joulua.

Seuraavalla sivulla jokainen toimittajamme esittelee muutaman mieleen jääneen juttunsa tämän erikoisen vuoden ajalta. Kooste on läpileikkaus siitä, mitä haluamme tarjota lukijoillemme: lahtelaisten elämänmakuista arkea, värikkäitä tarinoita, mielenkiintoisia persoonia, paikallisen päätöksenteon kiemuroita.

Tähän aikaan vuodesta tehtävät tulevan vuoden ennustukset osuvat harvemmin kohdalleen. Tällä kertaa on ollut tavallistakin viihdyttävämpää vilkaista niitä ennustuksia, joita vuosi sitten on tehty. Näin jälkikäteen katsottuna kovin mitättömiltä tuntuvat silloiset huolet tai ilonaiheet.

Vuosi sitten näihin aikoihin kukaan ei vielä osannut arvioida, mikä merkitys oli niillä epämääräisillä uutisilla, joiden mukaan Kiinassa on tavattu jotain uutta virustyyppiä. Päättyvä vuosi onkin oikein koulukirjaesimerkki siitä, mikä merkitys voi olla niin sanotuilla heikoilla signaaleilla, kun ne lähtevät toden teolla vahvistumaan.

Saimme lopulta vuoden, jonka moni haluaisi unohtaa, mutta jota saatamme muistella vielä pitkänkin ajan kuluttua.

Kannoimme vuosi sitten myös oman kortemme vuotta 2020 koskevien arvioiden kekoon.

Totesimme tuolloin pääkirjoituksessamme muun muassa näin ( UL 18.12.2020): ”Tuleva vuosi näyttää, mitä Ranta-Kartanolle ja monelle muulle puheenaiheena olleelle asialle tapahtuu. Silloinkin matkan varrelle mahtunee monia yllätyksiä, mutta yksi asia on varma: mitä pidemmälle vuoden loppua kohden mennään, sitä vahvemmin seuraavat kunnallisvaalit pormestarivalintoineen alkavat heijastua paikalliseen päätöksentekoon.”

Olosuhteet huomioiden olisi voinut mennä pahemminkin pieleen. Matkan varrelle todellakin tuli yllätyksiä. Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että tuota kirjoitettaessa ei ole ollut mielessä se iso yllätys, joka tämän vuoden aikana lopulta toteutui.

Pikemminkin tuossa yhteydessä on tarkoitettu paikalliseen elämänmenoon ja päätöksentekoon kuuluvia ”tavallisia” yllätyksiä, joita tapahtuu joka vuosi. Päättyvän vuoden osalta tuohon sarjaan kuuluvat esimerkiksi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän uuden yhteisyrityksen ympärillä nähty poliittinen draama kaikkine jälkipyykkeineen ja pormestarimallin kaatuminen kalkkiviivoilla.

Kunnallisvaalien lähestyminen heijastui lopulta päätöksentekoon arvioimallamme tavalla ja jopa odotettuakin vahvemmin. Pormestarimallin kaatuminen on siitä yksi esimerkki. Ranta-Kartanon jättihanke on lykkääntynyt vuosi sitten tehdyn ennusteen jälkeen koronan vuoksi, toivottavasti ensi vuonna alkaa jo tapahtumaan.

Kaikissa mahdollisissa ensi vuotta koskevissa arvioissa on luonnollisesti yksi kysymys ylitse muiden. Miten nopeasti pandemia saadaan talttumaan rokotusten avulla?

Juuri nyt yleinen arvio tuntuu olevan, että tilanne on parempi viimeistään syksyllä. Toivottavasti näitä arvioita ei muistella säälin sekaisella huvittuneisuudella vuoden päästä tehtävissä vuosikatsauksissa.

Erilaisiin vaihtoehtoihin on edelleen syytä varautua ja muuttuviin tilanteisiin on reagoitava ketterästi. Liialliseen synkistelyyn on kuitenkin turha vaipua. Presidentti Mauno Koiviston tunnetuksi tekemä elämänohje sopii erityisen hyvin tähän hetkeen ja vuoden 2021 odotukseen: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin”.

Palaamme asiaan ensi vuoden puolella tammikuun 6. päivänä. Tuolloin julkaisemme erityisesti liikuntaan ja harrastuksiin keskittyvän lehden. Myöhemmin kevättalven aikana kunnallisvaalit näkyvät yhä vahvemmin lehtemme sivuilla. Siitä on tulossa oma mielenkiintoinen jännitysnäytelmänsä.