Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ammatillinen omatunto ja rohkeus päätöksiin

Sinikka Ruuska (sd.) ja Satu Lehtola (sd.) pohtivat Uusi Lahti -lehdessä (2.12.), miksi omatunto toimii oudon vaihtelevasti. He viittasivat terveyspalveluja koskevaan päätöksentekoon Päijät-Hämeessä, Lahden kaupunginvaltuustossa esitettyyn farssinäytelmään tilapäisestä valiokunnasta ja SDP:n vaatimiin sanktioihin. Pohdinta oli maustettu vahvoilla poliittisilla asenteilla, mutta osin hataralla tietoperustalla.

Omatunto on ihmisen sisäinen tietoisuus tai käsitys oikeasta ja väärästä. Ihmisen omantunnon kehittyminen alkaa jo varhain. Hereillä oleva omatunto varjelee ja ohjaa ihmistä ajattelussa, valinnoissa ja käytännön toiminnassa, miten olisi hyvä menetellä.

Terveydenhuollon ammattilaisilla kuuluu olla vahva ammattietiikka, jota käytännön tilanteissa kutsun mielelläni ammatilliseksi omaksitunnoksi. Ter­veysalan ammattietiikkaan kuuluu parhaan mahdollisen ammattitiedon ja osaamisen käyttäminen kaikessa ammatillisessa päätöksenteossa. Vaikka kukaan ei olisi näkemässä, terveydenhuollon ammattilaisen kuuluu päivittäisessä työssään toimia hyvin ja oikein. Aina hyvät käytännön ratkaisut eivät löydy helposti. Asioita on ainakin pohdittava kriittisesti, punnittava ja perusteltava, mitä tekee ja miksi tekee.

Omatunto ja etiikka tarjoavat pitkospuut, minkä turvin on mahdollista edetä turvallisesti toimissaan, olipa kysymys moraalista, ammattieettisistä ratkaisuista tai jopa terveysalaa koskevasta poliittisesta päätöksenteosta.

Ilman eettistä pohdintaa, ilman hereillä olevaa omaatuntoa on vaikeaa ottaa vastuuta omista tekemisistään. Eettinen omatunto tuo varmuuden, rohkeuden ja mielen tasapainon kaikkeen tekemiseen. Aivan jokaisella meistä on perustuslain mukaan oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin myös Lahdessa ja Päijät-Hämeessä. Huolia hoitoon pääsyssä, osaavan henkilöstön riittävyydessä tai palvelujen hoitamisessa on ollut riittävästi.

Tulevina vuosina emme pysty turvaamaan näitä palveluja ilman kestävää rahoitusta ja kustannusten kasvun hillintää. Tarvitsemme kunnallisten ja yksityisten tahojen sekä järjestöjen osaamista toimintojen kehittämiseeen ja parantamiseen. Yhteistyö on välttämätöntä. Vuoden vaihteessa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä aloittaa perustason sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisen Lahdessa, Kärkölässä ja Iitissä yhteisyritys Harjun terveys oy:ssä. Tästä yhtymäkokous teki päätöksen elokuussa.

Olin tekemässä päätöstä hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyrityksestä yhtymäkokouksessa. Luotin noin 50 asiantuntijan tekemään runsaan puolen vuoden työhön. Luotin Päijät-Hämeen kuntajohtajien ohjaukseen uuden tuotantomallin rakentamisprosessissa. Luotin hyvinvointiyhtymän hallituksen yksimieliseen esitykseen ja sen perusteluihin. Luotin kokouksessa asiantuntijoiden antamiin vastauksiin. Luotin päätöstä tehdessäni vuosikymmenten aikana hankkimaani terveysalan ammattitaitoon, arviointikykyyni saamastani laajasta tietoperustasta sekä ammatilliseen omaantuntooni. En pystynyt luottamaan Lahden kaupunginhallituksen enemmistön äkkikäännökseen ja epärealistisiin perusteluihin kielteisessä päätöksessä. Siellä omatunto toimi oudosti.

TM, TtM, diakonissa, opettaja, varavaltuutettu (kok.)