Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sibeliustalon viereen väläytetään erä- ja luontokulttuurimuseoa - alustava hintalappu kaupungille vähintään 20 miljoonan euron luokkaa

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että Lahden kaupunki aloittaa valmistelut oman ehdotuksen tekemiseksi erä- ja luontokulttuurimuseon kaupunki- ja kumppanihakuun.

Käytännössä tuossa on kyse siitä, että Lahti tavoittelisi uutta valtakunnallista museoa Sibeliustalon vieressä olevalle hiekkakenttätontille, joka toimii tällä hetkellä parkkipaikkana.

Hankkeen toteutuessa siihen olisi mahdollista saada valtion tukea arviolta 30 prosenttia, jolloin kaupungin maksettavaksi jäisi investoinnista alustavan arvion muukaan 16 – 22,5 miljoonaa euroa. Varovaisenkin arvion mukaan kokonaiskustannukset menevät isolla todennäköisyydellä yli 20 miljoonan euron, sillä poistuvan parkkipaikan tilalle pitäisi tehdä velvoiteautopaikkoja, joiden hinta on toteutustavasta riippuen 2,3–6,3 miljoonaa euroa.

Suomen Metsästysmuseo ja Suomen Kalastusmuseoyhdistys ovat käynnistäneet ministeriöiden ja museoviraston kanssa hankkeen valtakunnallisen erä- ja luonnonkulttuurimuseon aikaansaamiseksi Suomeen.

Tavoitteena on luoda "kansainvälisesti vetovoimainen, kunnianhimoinen ja yhteiskunnallisesti vaikuttava Suomen luonto- ja eräkulttuurin kokemisen ja esittelyn paikka. Museo käsittelee laajasti suomalaisten kulttuuriekologista suhdetta luontoon ja luonnon käyttöön metsästyksen, kalastuksen, retkeilyn, marjastuksen, luontokuvauksen ja muun luonnon virkistyskäytön näkökulmasta".

Suunnittelussa tavoitteena on 100 000 vierailijaa vuodessa Museolle on tarkoitus rakentaa noin 6 000 neliön arkkitehtonisesti korkeatasoiset tilat, jotka toimivat pysyvien ja vaihtuvien näyttelyiden lisäksi tapahtumien, koulutuksen ja opastuksen toiminnallisena keskuksena.

Kaupunginhallituksen laaditun esittelytekstin mukaan museon aluetaloudellisten vaikutusten arvioidaan olevan viisi miljoonaa euroa vuodessa.

Ennen sijaintipäätöstä hankkeesta tehdään kaupunki- ja kumppanihaku, johon ilmoittautuminen päättyy tammikuun 2021. Arvioinnin jälkeen neuvotteluvaiheeseen valitaan neljä paikkakuntaa. Päätös museon sijoittumisesta tehdään toukokuussa 2021.