Hortapuistosta pysyvä ruoka-apaja Radiomäelle - puistosta voi jatkossa kerätä ilmaisia ja terveellisiä aineksia kotikeittiöön
2
Villivihannekset kuten tämä siankärsämö ovat osaavasti laitettuna monikäyttöistä ravintoa, ja saatavilla luonnossa aina joulukuun kynnykselle asti, kuten Jouko Kivimetsä tässä todistaa. Aatu Raninen
Katso isompi kuvaEnsi keväästä lähtien Radiomäeltä voi poimia ruoanlaittoon sopivia villivihanneksia, joita ryhdytään kasvattamaan aidatun alueen sisäpuolella. Marja Seppälä
Radiomäelle perustettava villivihannesten hortapuisto on yksi yhdeksästätoista projektista, jotka saivat kaupungilta taloudellista avustusta Lahden ympäristöpääkaupunkivuotta varten.
Nyt alkavassa juttusarjassa esittelemme hortapuiston ja muita vuoden aikana toteutettavia hankkeita.
Hortapuisto on kaikille kaupunkilaisille avoin apaja, josta voi kerätä syötäväksi ja ruoanlaittoon kelpaavia villivihanneksia.
Puisto tuo esiin aitoa ja terveellistä lähiruokaa, esittelee Suomen luonnossa vapaasti kasvavaa ilmaista ravintoa sekä vastaa yhä lisääntyvään kasvisruoan suosioon.
Radiomäki sopi hyvin sijoituspaikaksi keskustaa lähellä olevan sijaintinsa puolesta, sekä koska sieltä löytyy jo valmiiksi aidattu alue ja sen sisältä monia eri luontotyyppejä.
– Aidatulle alueelle tuodaan kasvamaan tusinan verran tärkeimpiä villikasveja, kertoo projektista vastaava villiruokien asiantuntija ja elämysmatkailuyrittäjä Jouko Kivimetsä.
Aidatulle alueelle tuodaan kasvamaan tusinan verran tärkeimpiä villikasveja.
Jouko Kivimetsä
Keväästä myöhäiseen syksyyn antimiaan tarjoava puisto avataan maanantaina 10.5. ja samalla käynnistyy jokavuotinen Villiruokaviikko, jonka päätapahtuma on Messilässä järjestettävä Horta 2021.
Villikasveista tyypillisimpiä ovat muun muassa vuohenputki, siankärsämö, nokkonen, poimulehti ja voikukka.
Hortapuisto muodostaa ”elävän kirjaston”.
– Puiston kasvit merkitään QR-koodeilla, eli kännykällä niistä näkee lisätietoa, jota päivitetään vuodenajoittain, Kivimetsä sanoo.
Kivenheiton päässä koulutuskeskus Salpauksessa aloitetaan samalla hortapuisto-ohjaajien ammattitutkinto. Siihen tarvittavat raaka-aineet haetaan niin ikään Radiomäeltä, Kivimetsä taustoittaa.
– Puiston ohjaaja kertoo kasveista ja maistattaa niitä turvallisesti. Salpaukseen keskitetään koko maan hortapuistojen ohjaajien koulutus.
Kivimetsän mukaan Radiomäen hortapuisto on uraauurtava hanke.
– Siitä tulee ensimmäinen konseptoitu villivihannespuisto varmaan koko maailmassa.
Ympäristöpääkaupunkivuoden aikana puiston toiminta mallinnetaan, ja siitä muodostuu esimerkki muillekin kaupungeille.
– Jyväskylään on tulossa seuraava samanlainen hortapuisto. Sen jälkeen muihinkin yli 50 000 asukkaan kaupunkeihin, Kivimetsä uskoo.
Villivihannespuisto siis liittyy Lahden ympäristöpääkaupunkivuoteen, mutta se ei jää vain hetkelliseksi ilmiöksi.
– Puisto, villiruokaviikko ja ohjaajien koulutus ovat hyviä esimerkkejä siitä, kuinka luodaan pysyviä toimintamalleja, Jouko Kivimetsä muistuttaa.