Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkopuistoon ilmestyy torstaina valotaidetta – Lahden taidemuseo täyttää 70 vuotta

Lahden taidemuseo viettää syntymäpäiväänsä tämän viikon torstaista sunnuntaihin verkossa ja valotaiteen merkeissä museon tulevan kodin, Malski-keskuksen, ympäristössä.

Torstai-illasta lähtien Väinö Hovilan puistotie on juhlavalaistu ja puistotien tuntumasta löytyy Flowers of Life -taiteilijaryhmän suurikokoisia valotaideteoksia. Teoksia ja juhlavaloja voi käydä ihastelemassa 10.‒13.12.

Museon syntymäpäivä näkyy myös radiomastoissa, sillä Lahti Energia valaisee radiomastot taidemuseon pyöreiden vuosien kunniaksi keltaisella museon syntymäpäivänä 10.12.

Juhlavaloja ihastelemaan saapuvien suositellaan noudattavan turvavälejä ja käyttävän suositusten mukaisesti kasvomaskeja. Taidemuseon muut 70-vuotisjuhlallisuudet siirretään vuodelle 2021.

Taidemuseon kokoelmiin kuuluu yli 4 700 teosta. Kaikkiaan museon hoidossa on silti yli 9 000 taide­teosta, kun huomioidaan myös Lahden kaupungin taide­kokoelma julkisine veistoksineen ja useat ­museoon sijoitetut muut taidekokoelmat.

Lahden taidemuseo toimii lisäksi alueellisena taiteen asiantuntijana Päijät-Hämeessä.

Kun Lahden taidemuseo perustettiin Viipurin taidemuseosta periytyneiden taideaarteiden ympärille vuonna 1950, museo sijoitettiin väliaikaisesti Teknillisen virastotalon ullakkokerrokseen Vesijärvenkadulle.

Toiveissa oli luoda kulttuurilaitoksia yhdistävä rakennus, jossa museo olisi toiminut yhdessä muun muassa teatterin kanssa. Hanke ei kuitenkaan toteutunut. Museo toimi väliaikaisissa tiloissa Vesijärvenkadulla vuoteen 2018 asti.

Museon pitkä odotus päättyy 2020-luvulla, kun pysyvät tilat taiteelle saadaan uuden museon avautuessa Malskilla keväällä 2022.