Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahteenkin joskus kilometrejä syvä reikä? – Lahti Energia mukana pitkälle tulevaisuuteen kurkottavassa selvityksessä

Kaikki oheisessa jutussakin kuvattu energia-alan murros ja epävarmuus on herättänyt paikallisten päättäjien ja kaupungintalon johtavien virkamiesten kesken keskusteluja siitä, millaiset mahdollisuudet paikallisella energiayhtiöllä on pärjätä tulevaisuudessa itsenäisenä yhtiönä.

Poliitikot torppasivat keväällä suunnitelmat Lahti Energian osittaisesta myynnistä, mutta ei olisi iso yllätys, jos paikallisen keskustelun vakiopuheenaihe ponnahtaisi esille taas viimeistään uudella vaalikaudella.

Toimitusjohtaja Jouni Haikaraisen tehtävänä ei ole ottaa kantaa omistusjärjestelyihin, mutta yhtiön pärjäämismahdollisuuksiin hän vastaa epäröimättä asiasta kysyttäessä.

– Paikallinen yhtiö ei ole markkinoilla niin yksin kuin voisi luulla. Meillä on hyvä kaupunkien energiayhtiöiden verkosto, jolla on tiivistä yhteistyötä, Haikarainen huomauttaa.

Yhtiöt pystyvät tekemään yhteistä tutkimus- ja tuotekehitystyötä esimerkiksi lämpötuotannossa, jossa ne eivät ole toistensa kilpailijoita. Näin on mahdollista jakaa riskejä ja vaihtaa hyödyllisiä tietoja.

Lahti Energia on mukana esimerkiksi usean energiayhtiön yhteisessä tutkimushankkeessa, jossa selvitetään mahdollisuuksia hyödyntää maalämpöä laajamittaisessa kaukolämpötuotannossa. Eräänlaisena esikuvana on Espooseen öljymiljardööri Mika Anttosen rahoilla tehty pilottihanke, jossa on porattu peräti seitsemän kilometriä syvä reikä.

Paikallinen yhtiö ei ole markkinoilla niin yksin kuin voisi luulla.

Jouni Haikarainen

– Kun mennään tavanomaisia maalämpöratkaisuja syvemmälle, on mahdollista saada enemmän lämpöä, Haikarainen kiteyttää.

Voiko Lahteenkin siis tulla joskus huomattavan syvä reikä?

– Se on mahdollista.

Kyseessä on kuitenkin toistaiseksi hyvin pitkälle tulevaisuuteen tähtäävä kehityshanke.

– En usko, että se on ajankohtainen tällä vuosikymmenellä. Pelkästään selvitysvaiheeseen menee muutama vuosi. Pärjäämme 2030-luvulle asti hyvin nykyisillä investoinneillamme.