Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ämpärillinen | YliOpistoKaupunki raiskaa ÄidinKieltä

Viime viikolla kerroimme, että Lahdessa on alkamassa Junnuyliopisto-niminen toiminta, jonka tavoitteena innostaa ja kannustaa lapsia ja nuoria kriittiseen ajatteluun sekä herätellä kiinnostusta tieteeseen ja korkeakouluopintoihin. Toiminta kattaa kokonaisia ikäluokkia esikoulusta lukioihin ja sen toteutuksessa laajasti mukana paikallisia korkeakoulutoimijoita ja Lahden kaupunki.

Väärinkäsitysten välttämiseksi tehdään heti kättelyssä yksi asia selväksi: mielestäni tuo on vain ja ainoastaan loistava uutinen, jonka merkitys on paljon isompi kuin äkkiseltään voisi ajatella. Juuri tuollaisia avauksia Lahti tarvitsee tullakseen ajan myötä todelliseksi yliopistokaupungiksi.

Paikalliset lapset pääsevät perhetaustastaan riippumatta kurkkaamaan tieteen kiehtovaan maailmaan ja saavat parhaimmillaan kipinän, joka sytyttää todellisen intohimon asioiden tarkempaan tutkimiseen. He saavat todellisen ymmärryksen siitä, kuinka tieteellisen tutkimuksen avulla on parhaimmillaan mahdollista muuttaa maailmaa. Tai ainakin tehdä itselleen mielekäs urapolku, kun utelias mieli ja henkilökohtaiset kyvyt on otettu parhaaseen mahdolliseen käyttöön.

Pitkän ajan kuluttua tämä vaikuttanee myönteisesti myös kaupungin koulutusasteeseen, henkiseen ilmapiiriin ja sitä kautta lopulta myös työllisyyteen ja kaupungin verotuloihin.

Kaikki tuo on enemmän kuin tervetullutta tässä matalan koulutusasteen kaupungissa, jonka akateemiset perinteet ovat toistaiseksi huomattavasti ohuemmat kuin maamme vanhemmissa yliopistokaupungeissa.

Tuollaisen hehkutuksen jälkeen tuntuu hassulta sanoa poikkipuolista sanaa koko hankkeesta. Tässä ta-pauksessa on kuitenkin valitettavasti pakko kiinnittää huomiota erääseen kiusalliseen yksityiskohtaan.

Se on yksinkertaisesti junttia ja mautonta, merkki huonosta itsetunnosta.

Tarkkaavaisimmat ovatkin jo saattaneet huomata, että asiasta on kerrottu hieman eri nimillä lehtemme sivuilla ja hankkeen toteuttajien tiedotteissa. Me olemme uutisoineet Junnuyliopistosta, tiedotteissa on esitelty JunnuYliopistoa.

Mitä sitten? Mitä ihmeen merkitystä tuollaisella pienellä yksityiskohdalla on?

On aika paljonkin. Suomen kieliopin mukaan ei yksinkertaisesti ole mahdollista kirjoittaa isoa kirjainta yhdyssanan keskelle.

Tuollainen kirjoitusasuhan ei toki ole mitenkään poikkeuksellinen, valitettavasti. Logomaisia sanoja suosiva muotivillitys on levinnyt jo vuosia sitten englanninkielisestä maailmasta Suomeen, vaikka ei tuo kirjoitusasu taida englannissakaan oikein olla.

Erityisesti erilaiset markkinoinnin ja kaupallisen viestinnän ammattilaiset tuntuvat suosivan tuollaista tietoista kielioppisääntöjen rikkomista. Oletuksena kaiketi on, että keskellä sanaa olevan iso kirjain antaa jotenkin nuorekkaan ja ajan hermoilla olevan vaikutelman.

Ei anna, se on yksinkertaisesti junttia ja mautonta, merkki huonosta itsetunnosta. Meillä on kaunis ja ainutlaatuinen oma kieli, jota on aivan turha lähteä runtelemaan tuollaisella kolmen pennin mainostoimistoestetiikalla.

Kirjoitan kaiken tämän ihmisenä, jonka todellisena intohimona ei yleensä todellakaan ole yhdynnän harrastaminen välimerkkien kanssa. Tervehdin yleensä ilolla kielitoimiston uusia linjauksia, joiden mukaan tietyt asiat voidaan ilmaista monella tavalla. Koen liialliset säännöt jopa ärsyttäväksi rasitteeksi ja kannatankin tervehenkistä joustavuutta, niin kielioppiasioissa kuin laajemminkin koko elämässä.

Jossakin se raja kuitenkin menee ja minun tapauksessa se ylittyy noissa logomaisissa erisnimissä. Ne ovat yksinkertaisesti tietoista ja brutaalia kielen raiskausta, koska kuka tahansa osaa halutessaan kirjoittaa nuo oikein ilman kummempia muistisääntöjä.

Käytännössä olemme jo hävinneet sodan logomaista kirjoitusasua vastaan. Tämänkin lehden sivuille päätyy tiedoteteksteistä säännöllisesti väärin kirjoitettuja ilmaisuja, vaikka parhaamme mukaan yritämme niitä kaiken kiireen keskellä korjata. Niinpä saatte lukea joskus YouTubesta ja joskus Youtubesta. Toisinaan Kymiringistä ja sitten kohta taas KymiRingistä.

Miksi minulta meni kuppi nurin juuri tässä tapauksessa? Juuri siksi, että kyse on yliopistotoiminnasta. Sen osalta riman pitää olla paljon korkeammalla kuin keskimääräisessä markkinointimerkonomien ideapalaverissa.

Yliopistolaitos on maamme sivistyksen ja kulttuurin todellinen soihdunkantaja, jolla on aina laajempikin henkinen merkitys ympäristöönsä. Miten voimme ikinä vaatia tulevilta sukupolvilta rakkaan äidinkielemme vaalimista, jos esikuvan asemassa oleva instituutio on valmis pahoinpitelemään sitä?

Jottei totuus unohtuisi: suomenkielistä yliopistokoulutusta on ollut maassa ja maailmassa vasta sata vuotta, nykyinen Turun yliopisto eli ”vapaan kansan lahja vapaalle” tieteelle perustettiin vuonna 1920. Se, mikä nyt tuntuu itsestäänselvyydeltä, on helppo pikkuhiljaa menettää omalla välinpitämättömyydellä.

Sivumennen muuten todettakoon, että suomenkielinen yliopistokoulutus voisi olla hieman vanhempaa, jos Lahdessa vuonna 1910 pidetty kansalaiskokous Lahden yliopiston perustamiseksi olisi johtanut konkreettisiin tuloksiin.

Nyt tiedämme, että tavoitteen toteuttamisessa kesti aikansa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Mennään siis rohkeasti uutta kohti, mutta pidetään kuitenkin kiinni alkeellisimmista äidinkieleemme liittyvistä säännöistä. Tuon yhden y-kirjaimen korjaus ei pitäisi olla ylivoimainen tehtävä, jos tahtoa on.

PS1. Lahden JunnuYliopistolle/Junnuyliopistolle on haettu mallia LUT-yliopiston emokaupungista Lappeenrannasta. Siellä toiminta on pyörinyt jo pidempään nimellä LUT Junior University, suomeksi Junnuyliopisto. Oikein menee molemmilla kielillä.

Lappeenrantalaiset olivat tehneet viime syksynä tällaisen Facebook-päivityksen: ”Junnuyliopiston rakentaminen Lahdessa etenee vauhdikkaasti. Iso joukko sivistys- ja opetustoimen henkilöstöä kävi tutustumassa Lappeenranta-yhteistyöhömme. Jaoimme onnistumiset ja karikot, esittelimme opetusmateriaalimme sekä ideoimme yhdessä Lahden kokonaisuutta. Idearikas ja innostava päivä!”.

Onkohan tuossa käynyt niin, että paluumatkalla joku lahtelainen on saanut jossakin Kouvolan kohdalla idean: ”Jotakin voisimme kuitenkin tehdä toisin ...”

PS2. Malskille tuleva taidemuseo julkisti viime viikolla nimikilpailun. Uudella nimellä on tarkoitus korvata työnimi LAD. Mikäli olin kaikessa edellä kirjoittamassani väärässä ja osoitin vain lopullisesti pudonneeni kehityksen kärryiltä, voiton nappaa jompi kumpi näistä vaihtoehdoista: LahdenTaideMuotoiluJaJulisteMuseo tai MallaKummaLava.